Volkskrant avondMaandag 15 april 2019

Volkskrant Avond: Grote brand in Notre Dame-kathedraal | Amsterdams VOC-café verandert naam na bedreigingen

De Notre Dame in brand in Parijs. Beeld AP
De Notre Dame in brand in Parijs.Beeld AP

Vandaag in het nieuws

Grote brand breekt uit in Notre Dame in Parijs
In de Notre Dame in Parijs is maandagavond een grote brand uitgebroken. Op beelden van de kathedraal is te zien hoe vlammen uit het dak komen. Hoe de brand ontstond, is nog niet duidelijk. De kerk is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Parijs.

Vmbo-leerlingen die willen doorstromen naar havo de dupe vanwege trage wet
Veel vmbo-leerlingen die volgende maand eindexamen doen, kunnen om bureaucratische redenen hun opleiding toch niet vervolgen op havo 4-niveau. De wet die per 1 mei een soepeler doorstroming van vmbo naar havo moest regelen, is niet op tijd klaar.

Aantal gevallen van mazelen bijna verviervoudigd in eerste kwartaal van 2019
Het aantal gevallen van mazelen is in het eerste kwartaal van 2019 bijna verviervoudigd. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De stijging vindt in alle regio’s plaats.

Het Amsterdamse VOC Café verandert naam na bedreigingen, volgen meer koloniale namen?
Na forse dreigementen verandert het Amsterdamse VOC Café zijn naam. De bedreigingen zijn een uitwas van de toegenomen kritiek op koloniale namen, al vindt een deskundige de gevoeligheid hierover terecht. Een café vernoemen naar de VOC ‘is wat naïef’, maar het echte historische verleden van gebouwen ‘moet je niet uitwissen’.

Video van de dag

Mitsuku, dat is naam van de allerbeste chatbot ter wereld. Wetenschapsredacteur Niels Waarlo chatte maar liefst drie weken met haar en hij kan bevestigen: ze is best wel goed. Voor een robot, dan. Want een boel van de gesprekken die hij had, waren toch nog vrij ongemakkelijk.

Vanavond op tv

2Doc (NPO 2, 20.55 uur) volgt de bewoners van het Friese Holwerd, die de dijk willen doorbreken waardoor het dorp weer aan zee komt te liggen – zodat het hopelijk toeristen trekt. In de week voor Pasen legt Paul Witteman in korte dagelijkse uitzendingen uit wat de Matthäuspassion zo geniaal maakt (NPO 2, 22.45 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Nu ook melk en yoghurt met Beter Leven-keurmerk
Het leidt nog niet tot een koeienwalhalla, maar is wel een eerste stap: het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten volgen.

Zeeforel komt voortaan in Drenthe minder hindernissen tegen
Tienduizend piepjonge zeeforelletjes zwemmen sinds dit weekend in Drentse beken en sloten richting Lauwersmeer. Als duizend forellen de Waddenzee bereiken en er honderd terugkeren, dan staan de biologen te juichen. ‘Elke beek heeft zijn eigen geur.’

In een beek van de Drentse Aa worden jonge gekweekte zeeforellen uitgezet die dit gebied als hun geboortgrond gaan beschouwen. Beeld Harry Cock
In een beek van de Drentse Aa worden jonge gekweekte zeeforellen uitgezet die dit gebied als hun geboortgrond gaan beschouwen.Beeld Harry Cock

Milosevic’ weduwe Markovic – de ‘Lady Macbeth van de Balkan’ – overleden in Rusland
De Rode Heks is niet meer, de Lady Macbeth van de Balkan is dood. Mira Markovic, de weduwe van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden in ballingschap in Rusland. Haar doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Game of Thrones seizoen 8 aflevering 1 biedt ondanks een gebrek aan verrassingen volop voldoening ★★★★☆
Dat één aflevering zo veel verschillende genres bevat, zonder dat ze elkaar in de weg zitten, is een van de grote kwaliteiten van de serie. Let op: deze recensie kan spoilers bevatten.

Kit Harington als Jon Snow en Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in Game of Thrones. Beeld AP
Kit Harington als Jon Snow en Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in Game of Thrones.Beeld AP

Milieuvriendelijke servetten voor tijdens de paasbrunch, bestaan die?
Of papieren paasservetten milieuvriendelijk zijn, hangt van veel zaken af. De term biologisch zegt in ieder geval niets en recyclen gaat lastig. Zodra een servet is gebruikt kan die niet meer het papierafval, omdat ze vervuild zijn door vet en etensresten.

Wie gooit er een rode roos weg? Was hier sprake van gefnuikte liefde, of een ander drama?
Toen Sylvia Witteman naar de markt ging, zag ze heel wat mensen rondlopen met een roos. ‘Ze werden uitgedeeld, zo bleek, door twee gehoofddoekte vrouwen met identieke witte jacks aan. ‘Hallo, wij zijn moslims’ stond er in grote letters op hun rug. De vrouwen leken erg op elkaar, waarschijnlijk waren het zusjes. ‘Onmiddellijk vroeg ik me af of ik ooit met mijn zus bloemen zou uitdelen op een markt, en wat er dan op onze jacks zou staan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden