Volkskrant AvondMaandag 22 juni

Volkskrant Avond: Groen licht voor versoepeling coronamaatregelen | Nul nieuwe coronadoden: een terugblik op de eerste golf

Redactie
Bij sportschool HCC ( Hoeksch Conditie Centrum) in Oud-Beijerland wordt er nu nog buiten getraind. De sportscholen mogen vanaf 1 juli weer binnen lesgeven. 
 Beeld Arie Kievit
Bij sportschool HCC ( Hoeksch Conditie Centrum) in Oud-Beijerland wordt er nu nog buiten getraind. De sportscholen mogen vanaf 1 juli weer binnen lesgeven.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Kabinet gaat coronabeleid verder versoepelen
Sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s kunnen per 1 juli weer hun deuren openen. Ook mogen restaurants, bioscopen en culturele instellingen vanaf die datum meer mensen – maximaal 100 personen – ontvangen.

Om boete te voorkomen koopt Wiebes voor 200 miljoen aan duurzame energie in
Al jaren blijft Nederland achter bij de productie van duurzame energie. De Europese Commissie dreigde Nederland een forse boete op te leggen, maar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft die dreiging nu afgekocht. Voor een koopje, vindt hijzelf: maximaal 200 miljoen euro, heeft hij gewoon de ontbrekende hoeveelheid duurzame energie ingekocht.

Neergeschoten Turkse vrouw schrijft met haar bloed wie de dader is – haar echtgenoot
Een vrouw in Turkije die het slachtoffer was van een moordpoging heeft de naam van haar aanvaller met haar eigen bloed op de vloer geschreven. De dader is gearresteerd.

Een modern kunstwerk van de Turkse artiest Vahit Tuna met 440 schoenen, die de vrouwen symboliseren die in 2018 om het leven kwamen door geweld van mannen. Beeld EPA
Een modern kunstwerk van de Turkse artiest Vahit Tuna met 440 schoenen, die de vrouwen symboliseren die in 2018 om het leven kwamen door geweld van mannen.Beeld EPA

Liveblog coronavirus: Aantal gevallen Duitse slachterij drastisch gestegen| WHO wil snel meer ‘anticoronamiddel’ maken
Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 9 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. De zwaarst getroffen landen door de pandemie zijn de VS en Brazilië. Volg het belangrijkste nieuws over het coronavirus in dit liveblog.

Vanavond op de televisie

Er was afgelopen week veel te doen om het voetbalprogramma Veronica Inside, en de racistische grap die Johan Derksen daarin maakte. In de uitzending van vanavond (20.30 uur, Veronica) reageren de presentatoren op de ontstane commotie. Iets anders kijken? Hier vindt u onze tv-selectie van vanavond.

Opinie

Wat we nu voor onze ogen zien gebeuren is de emancipatiestrijd van mensen die een volwaardige plek opeisen
Geen wonder dat vooral jongeren zich aansluiten bij de recente protesten tegen racisme, vindt Jaco Dagevos.

Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij het Centraal Station. 
 Beeld Arie Kievit
Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij het Centraal Station.Beeld Arie Kievit

Aanraders van de redactie

Hoe kon de demonstratie op het Malieveld zo uit de hand lopen?
‘Als je komt, kom dan in liefde en houd het geweldloos’, zei de actiegroep Viruswaanzin, nadat de demonstratie zondag in Den Haag was verboden. Daar dachten relschoppers en voetbalhooligans anders over. Een reconstructie in vijf vragen.

Voor het eerst sinds 12 maart nul coronadoden: een terugblik op de eerste golf
Voor de eerste keer sinds 12 maart meldt het RIVM maandag geen enkel sterfgeval door covid-19. Inmiddels zijn er bijna 50 duizend Nederlanders positief getest en minstens 6.090 mensen overleden aan covid-19. Op zondag en maandag zijn de cijfers altijd lager doordat artsen gegevens in het weekend minder snel doorbellen. Wel markeert deze dag het einde van een periode waarin besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterftes Nederland overspoelden. We blikken terug.

Massa-besmetting is het einde van de geloofwaardigheid van de ‘vleesbaron’
‘Vleesbaron’ Clemens Tönnies had nog geprobeerd het coronagevaar te bagatelliseren, maar nu het personeel bij bosjes besmet is geraakt is hijzelf, en de hele vleesindustrie, zijn geloofwaardigheid kwijt. En die was al niet groot. Tönnies staat erom bekend dat hij niet doet wat hij belooft, bijvoorbeeld als het gaat om de arbeidsrechten van zijn duizenden werknemers.

Elk jaar worden miljoenen dieren overreden. Dit kunnen we daaraan doen
Het dichte wegennetwerk van Europa vormt een groot risico voor miljoenen zoogdieren en vogels. Met kleine ingrepen zoals onaantrekkelijke hectometerpaaltjes kunnen veel doden voorkomen worden.

Onder de zoogdieren zijn aanrijdingen het meest desastreus voor de roodbruine eekhoorn. Beeld Getty Images/ Westend61
Onder de zoogdieren zijn aanrijdingen het meest desastreus voor de roodbruine eekhoorn.Beeld Getty Images/ Westend61

Land van afkomst: ‘Op het veld zijn twee scheldwoorden populair. We zouden ze hier niet moeten noemen’
Voormalig profvoetballer Orlando Engelaar (40) is op het veld voor van alles uitgemaakt en buiten het veld vaak ten onrechte aangehouden. Toch voelt hij zich thuis in Nederland.

Column Sylvia Witteman: ‘Ik weet niet wat Bart heeft, maar hij wil elke avond’, zuchtte de dikke
Het was gezellig druk op het caféterras. Sylvia Witteman zat genoeglijk in een kookboek te lezen over moezelzwijn en rolpens, tot ze twee vrouwen van in de 50 een paar tafeltjes verderop met érg harde stemmen hoorde praten over Bart. Bart wil elke avond. ‘Niet heel even voor het slapen, maar heel lang, met veel gedoe’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden