Volkskrant Avond: Grapperhaus heeft 'teveel macht over politie' | Op de Afsluitdijk waant u zich nu op Pandora

Goedenavond. Vaker gezegd, nu zwart op wit: Ivo Opstelten blies zichzelf te groot op toen hij minister was. Opvolger Grapperhaus moet zichzelf weer kleiner maken, want het is 'niet gezond als één man de prioriteiten van de politie bepaalt, het budget vaststelt, over de cao onderhandelt én de toezichthouders benoemt'. Verder in de Volkskrant Avond: we rijden over de vernieuwde Afsluitdijk, waar onze verslaggever zich op planeet Pandora waant en dient de dikdoenerij met Engelse functienamen als 'growth hacker' of 'chief chatter' echt een functie?

Op de Afsluitdijk wordt het lichtkunstproject Icoon Afsluitdijk onthuld. Beeld anp

Vandaag belangrijk

Commissie: minister Grapperhaus heeft te veel macht over de politie
De minister van Justitie en Veiligheid heeft te veel macht gekregen over de Nationale Politie. Het is voor de organisatie niet gezond als één man de prioriteiten bepaalt, het budget vaststelt, over de cao onderhandelt én de toezichthouders benoemt. De minister moet daarom zo snel mogelijk macht afdragen aan de korpschef.

Is het einde in zicht voor de eeuwige Afrikaanse leiders?
Toen iemand eens aan president Robert Mugabe vroeg of het geen tijd was om gedag te zeggen tegen de bevolking van Zimbabwe, reageerde hij met: 'Waarom? Waar gaan ze heen dan?' Hij piekerde er niet over om op te stappen, en daarin was hij niet alleen. Geen enkel continent telt zoveel staatshoofden die decennia lang aan het pluche blijven plakken als Afrika. Komt daar nu een einde aan?

Einde aan democratie in Cambodja na verbod op oppositiepartij - land lijkt nu dictatuur te zijn geworden
Cambodja is donderdag feitelijk in een éénpartijstaat veranderd. Het hooggerechtshof Phnom Penh heeft donderdag de enige oppositiepartij in het parlement, de Cambodia National Rescue Party (CNRP), ontbonden en daarmee feitelijk de parlementaire democratie in het land beëindigd. Aan het hoofd van het land staat nu nog één man: Hun Sen, de premier die het land al 32 jaar regeert.

Oud NS-topman Huges voor de rechter: 'Mijn rol bij aanbesteding ov Limburg was verwaarloosbaar'
Het is geen alledaags beeld in strafzaken voor de rechtbank: leidinggevenden van een staatsbedrijf die zich verweren tegen de aanklacht zich schuldig te hebben gemaakt aan onder meer omkoping en valsheid in geschrifte. Het gebeurde Timo Huges donderdag.

Premier Hun Sen van Cambodja. Beeld afp

Video van de dag

Van Indonesië - waar je bij aangifte van verkrachting wordt gevraagd of je het lekker vond - tot Frankrijk, dat de eigen hashtag #balancetonporc (verlink je varken) heeft: onze correspondenten vertellen hoe de #MeToo-discussie wordt gevoerd in hun land.

Vanavond op tv

Bent u wel zo slim als u denkt? In Dat had je gedacht (NPO2, 23.00 uur) ziet u hoe uw brein u voor de gek kan houden. Waarom zijn we bijvoorbeeld zo slecht in het inschatten van risico's? En bij NPO2 kunt u om 23.40 uur terecht voor een docu over de excentrieke zanger Joe Cocker. Meer zien? Alle tv-tips voor vanavond vindt u hier.

Morgen in de krant

Slotdag klimaattop Bonn: China is terughoudend, de Europese leiders stellen teleur
Op de laatste dag van de klimaattop in Bonn luidt de grote vraag: lukt het de deelnemende landen om met een ambiteuze slotverklaring te komen? Eén ding is duidelijk: de tijd dringt. (+)

Je waant je op de planeet Pandora, maar het is de vernieuwde Afsluitdijk
Avatar op de Afsluitdijk, zo zou je de magische wereld kunnen omschrijven die kunstenaar Daan Roosegaarde creëerde in het Kazemattenmuseum op de dijk. In een voormalige bunker maakte hij vloeren als waterbedden, waarin lichtgevende algen zitten die oplichten als ze beroerd worden. Bij elke stap die je zet, zie je 'sterretjes' wegschieten, als je veegt met je voet ontstaan golven van licht. Je waant je op de planeet Pandora uit de science fictionfilm, waar een blauw, mensachtig volk tussen glow-in-the-dark planten leeft, in harmonie met de natuur - totdat de mens de boel komt verstoren. (+)

De vernieuwde Afsluitdijk. Beeld Studio Roosegaarde

Gezocht: master handshakers en digital overlords
'Department service sales manager', dat klinkt toch net iets sexyer dan 'afdelingsmanager'. Engelse functienamen zijn vaak dikdoenerij, al zijn er sectoren waar ze wel nut hebben. (+)

Animatieserie Big Mouth doorbreekt taboes over pubertrauma's
Grote thema's als seks behapbaar maken, dat kunnen cartoons als de beste. De nieuwe puberserie Big Mouth bijvoorbeeld. Een béétje vunzig, maar o-zo-bevrijdend. (+)

De puberserie Big Mouth.

Waarom klaagt iedereen over ons supergeweldige zorgstelsel?
Arme Amerikanen zouden een moord plegen voor toegang tot ons supergeweldige zorgstelsel.

De kastjes op straat met gratis boeken zijn veredelde vuilnisbelten
Columnist Aaf Brandt Corstius vraagt zich af of je een hekel mag hebben aan dingen die mensen uit de goedheid van hun hart lijken te doen. 'Met andere woorden: kan ik toegeven dat ik een hekel heb aan kastjes op straat met gratis boeken?' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden