Volkskrant Avond: Geplaagd in Nederland, nu pakt Ted-Jan Bloemen goud voor Canada | Is dit het #metoo-moment in hulpverlening?

Goedenavond. Geplaagd, gedold en weggestuurd in Nederland, maar nu olympisch kampioen voor Canada: dit was de dag van laatbloeier Ted-Jan Bloemen. Verder in uw avondnieuwsbrief: hulpverleners blijken zich schuldig te hebben gemaakt aan misbruik en uitbuiting in ontwikkelingslanden. Is dit het #metoo-moment van de hulpverlening?

Ted-Jan Bloemen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Seksfeesten en uitbuiting in ontwikkelingslanden: is dit het #metoo-moment van de hulpverlening?
Is dit het #metoo-moment van de hulpverlening? 1.200 opzeggingen voor Oxfam in Groot-Brittannië, zelfs 1.700 in Nederland, een actrice (Minnie Driver) die opstapt als ambassadrice en nu ook het tycoon Zuid-Afrikaanse Desmond Tutu die de organisatie 'teleurgesteld' de rug toekeert.

Ontluisterend optreden Kramer op 10 kilometer - Canadees Bloemen wint, zilver voor Bergsma
In een olympisch record heeft Ted-Jan Bloemen op de Gangneung Oval de olympische 10 kilometer gewonnen. Achter de Nederlandse Canadees werd Jorrit Bergsma tweede en de Italiaan Nicola Tumolero derde. Ontluisterend was het optreden van Sven Kramer. De Fries werd slechts zesde. 'Dit is gewoon slecht', reageerde hij na afloop.

Sven Kramer druipt af na de 10 kilometer.Beeld anp

Onderzoek: meer orang oetans op Borneo dan gedacht, maar ze verdwijnen des te sneller
Het aantal orang oetans op Borneo is sinds het begin van deze eeuw dramatisch snel gedaald. Tussen 1999 en 2015 zijn de populaties van deze mensapen met meer dan 100 duizend exemplaren geslonken. Ondanks dit verlies is er ook goed nieuws: op het eiland leven meer orang oetans dan gedacht. Wetenschappers hebben hun aantal tot nu toe onderschat, blijkt uit een studie die donderdag verscheen in Current Biology.

College Tour met Dijkhoff moest VVD-campagne helpen, maar nu moest hij plots op Zijlstra ingaan
De timing leek tevoren op een onbedoeld steuntje in de rug voor de VVD-campagne, maar de opnames van het NTR-programma College Tour pakten donderdagmiddag heel anders uit. Al weken stond vast dat Klaas Dijkhoff te gast zou zijn in het Paard in Den Haag, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een ideaal moment voor de VVD-fractieleider om zijn partij profiel te geven.

De populaties orang oetans staan onder druk door ontbossing, maar vooral ook door de jacht.Beeld Tim Laman

Video van de dag

Drones zijn handig om mooie overzichtsshots en vakantiefilmpjes mee te maken, maar wist je dat ze elkaar ook te lijf gaan? In een soort gladiatorengevecht worden hoorns, lansen, netten en rookmachines ingezet om de 'queen drone' neer te halen. 'De enige regel is dat er geen regels zijn.' Moge de beste winnen.

Vanavond op televisie

De BBC hangt camera's aan een groepje bruine beren in het noordoosten van Turkije. Hoe lukt het de dieren om te overleven in een klein stukje woud? U ziet het om 21.00 uur op BBC 1. Bij Jinek neemt Teun van de Keuken de knakworst, ham en de populaire schnitzel onder de loep. Wat zit daar nou eigenlijk allemaal in? (NPO 1, 23.00 uur) Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Ted-Jan Bloemen: geplaagd, gedold en weggestuurd in Nederland, maar nu voor Canada Olympisch kampioen
Uiteindelijk had zijn vader het goed gezien. Gerhard-Jan Bloemen, de schaatsgekke vader van schaatser Ted-Jan, bleef zijn zoon jaar na jaar voorstellen om voor Canada te gaan rijden. In Nederland kwam hij er niet aan te pas. Te week, te weinig constant, soms te lui, dan weer te lastig. Ploegen loosden hem met gemak. Niemand zag in hem een olympisch kampioen. (+)

ANC-leider Cyril Ramaphosa beëdigd als president van Zuid-Afrika: hoe verder na de 'Zexit'?
ANC-leider Cyril Ramaphosa is donderdag beëdigd als president van Zuid-Afrika. Hem wacht een grote schoonmaak na het vertrek van Jacob Zuma. Waar te beginnen?

Cyril Ramaphosa, de nieuwe president van Zuid-Afrika.Beeld Reuters

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Op het nieuwe album van Zwart Licht zijn de rappers geen jongens meer, maar mannen
Tupac is zijn held, 'de Shakespeare van de hiphop', maar de liedjes van Bram Vermeulen raken hem niet minder. Rapper Akwasi presenteert zijn nieuwe cd. (+)

Waarom het nu gunstiger is zonnepanelen op andermans dak te leggen
Overstappen op zonne-energie is aantrekkelijker dankzij de salderingsregeling en de postcoderoos. Maar wat Rutte III precies met deze regelingen gaat doen, is nog ongewis. Reden te meer om nu nog snel in te stappen. Hoe profiteert u het meest? (+)

Rapper Akwasi.Beeld Frank Ruiter

'Voldoende bewijs' voor misbruik van vertrouwen Israëlische premier, maar volgens Netanyahu zelf is er niets aan de hand
De Israëlische premier wordt door de politie verdacht van omkoping en fraude. Hij is de zoveelste politicus die het aan de stok heeft met justitie. En ook hij ontkent alles. 'Dit onderzoek is een Zwitserse gatenkaas.' (+)

Aaf voelde bij Halbe Zijlstra voor het eerst in tijden legitiem leedvermaak
Zo'n hele week met legitiem leedvermaak is voor columnist Aaf Brandt Corstius een soort yoga, of mindfulness. 'Je bent helemaal in het moment en je zit almaar te lachen. 'En bij Shell deed hij iets met creditcardverkeer! Moehahahaha!' Ongelooflijk ontspannend.' (+)

Benjamin NetanyahuBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden