Volkskrant avondwoensdag 29 juli

Volkskrant Avond: Geen nationale mondkapjesplicht, veiligheidsregio’s gaan wel experimenteren | Turnbond legt topsportprogramma stil vanwege meldingen grensoverschrijdend gedrag

Redactie
Verklaring na afloop van het overleg. RIVM-directeur Jaap van Dissel (Infectieziektenbestrijding) staat de pers te woord, met achter hem Zorgminister Tamara van Ark en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Verklaring na afloop van het overleg. RIVM-directeur Jaap van Dissel (Infectieziektenbestrijding) staat de pers te woord, met achter hem Zorgminister Tamara van Ark en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Geen nationale mondkapjesplicht, veiligheidsregio’s gaan wel experimenteren. Dat werd woensdagavond duidelijk na beraad tussen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s en het kabinet.

Federale agenten zullen zich vanaf donderdag terugtrekken uit de stad Portland, zo heeft de Democratische gouverneur van Oregon, Kate Brown, woensdag aangekondigd.

Turnbond zet trainers aan de kant na reeks meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De betrokken coaches, onder wie Gerben Wiersma en de van fysieke mishandeling beschuldigde bondstrainer Vincent Wevers, mogen hierdoor geen turnsters meer begeleiden.

Sean M., de man die vorig jaar een brand stichtte waarbij de jonge Chinese sterrenkundige Maolin Zhang om het leven kwam, is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs.

Kiest Joe Biden zijn felste tegenstander tijdens de voorverkiezingen als vicepresidentskandidaat? Een oplettende fotograaf legde aantekeningen van de Democratische presidentskandidaat vast, waarin hij senator Kamala Harris zeer uitvoerig prees.

Aanraders van de redactie

Waarom zegt Nederland nog steeds ‘nee’ tegen mondkapjes – en komt men in het buitenland tot een andere conclusie? Proeven met kapjes komen er wel, en vanuit diverse gemeenten, winkeliersverenigingen en ondernemingen klinkt de roep om het masker te omarmen.

‘Goud is een statement. Een opgestoken middelvinger naar het verachte systeem toe,’ schrijft columnist Koen Haegens. Deze week brak de goudprijs voor het eerst in de geschiedenis bijna door de magische grens van 2.000 dollar per troy ounce.

Robert Vuijsje interviewde al bijna 300 Nederlanders over hun afkomst en blijft geboeid door het onderwerp. Donderdag verschijnt een bundel met de honderd beste afleveringen.

Boris Johnson & co. rolden de loper uit voor Poetins ‘leger’ van oligarchen, hackers, huurmoordenaars en Britten. Willem-Gert Aldershoff waarschuwt voor de gevaren die dat met zich meebrengt.

Anime is bezig zich uit de niche te ontworstelen. Dankzij Netflix hebben de bekroonde films van Studio Ghibli een groot podium. Hoe kwam dat zo, en bij welke film moet u beginnen?

In The Last Black Man in San Francisco is de Amerikaanse filmmaker Joe Talbot steeds op zoek naar poëzie in beeld, situaties en spel. Een visueel sprankelend filmdebuut ★★★★☆.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden