Volkskrant avonddonderdag 19 maart

Volkskrant Avond: Geen bezoek meer voor verpleeghuisbewoners | Italië heeft inmiddels meer coronadoden dan China

Een verzorgingstehuis in Utrecht. Beeld ANP
Een verzorgingstehuis in Utrecht.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Geen bezoek meer voor verpleeghuisbewoners
De ongeveer 120 duizend bewoners van Nederlandse verpleeghuizen mogen voorlopig geen bezoek ontvangen, vanwege het gevaar dat zij worden besmet met het coronavirus. Dit heeft het kabinet donderdagavond besloten, op advies van de verpleeghuisartsenvereniging Verenso. Steeds meer verpleeghuizen sloten deze week al hun deuren voor bezoek.

Vermoeide Bruins stapt op als minister voor Medische Zorg
Bruno Bruins stapt op als minister voor Medische Zorg vanwege oververmoeidheid. Bruins (VVD) was formeel hoofdverantwoordelijke voor de Nederlandse aanpak van het coronavirus.

Liveblog – Italië heeft inmiddels meer coronadoden dan China
De coronacrisis heeft het sociale leven in Nederland stilgelegd. In Italië en op andere plekken in de wereld stijgt het dodental hard. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.

Oproep: zet speciale ambulances in om ic-patiënten over het land te verspreiden
Voertuigen met aan boord voorzieningen voor intensive care, de zogeheten micu’s, moeten corona-patiënten die nu op de afdelingen intensive care liggen in Brabantse ziekenhuizen over het land gaan verplaatsen.

Een Mobile Intensive Care Unit van het Radboud UMC. Beeld Hollandse Hoogte / Bert Beelen
Een Mobile Intensive Care Unit van het Radboud UMC.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Beelen

Aantal faillissementen geëxplodeerd
Het aantal faillissementen is, mogelijk als gevolg van de coronacrisis, in enkele dagen tijd geëxplodeerd. Maandag gingen 47 bedrijven failliet, dinsdag waren dat er al 55. Dat is een verdubbeling van het tempo van de afgelopen jaren.

Vanavond op televisie

Zembla (NPO 2, 20.25 uur) onthult hoe koning Willem-Alexander tonnen aan subsidie binnenhaalt voor een natuurgebied. Floortje Dessing keert terug op Sint-Helena om te kijken hoe het eiland de afgelopen zes jaar is veranderd door toerisme (NPO 1, 21.30 uur). En in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart) de documentaire A Fool’s Paradise (NPO 2, 23.05 uur), waarin regisseur Saskia Vredeveld het Zuid-Afrika van na apartheid verkent. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Dit is de tijd om op te staan als burgers
Onze strijd tegen het coronavirus begint met het besef dat we naast de overheid ook elkaar hard nodig hebben, betoogt politiek econoom Shahenshah Yaqut. Dat burgers inventief genoeg zijn om een bijdrage te leveren, ja zelfs levens te redden, zien we in tijden van oorlog.

Aanraders van de redactie

Alsof het de kerstdagen zijn: zo ervaart een onlinesupermarkt de coronacrisis
Nu Nederland massaal aan het hamsteren is geslagen, draaien de supermarkten overuren om de winkels te bevoorraden. In het distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic is nog genoeg, maar mogen klanten slechts een paar pakken wc-papier per persoon bestellen.

Personeel van Picnic vult de kratten en dozen voor haar online klanten, alles wordt dubbel gescand. Er is veel vraag vanwege het coronavirus. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Personeel van Picnic vult de kratten en dozen voor haar online klanten, alles wordt dubbel gescand. Er is veel vraag vanwege het coronavirus.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Column – De schijnzekerheid van de corona-scenario’s: het virus houdt zich niet aan de afspraken
Om aan de gekmakende keuzestress van het dilemma te ontkomen, omhelzen we scenario’s. Het nadeel is dat een virus niet te voorspellen is, schrijft Bert Wagendorp: ‘We dachten dat we in onze streken alles – inclusief de toekomst – wel zo’n beetje onder controle hadden. Dat blijkt een vergissing. Eén virusje en niets staat meer vast.’

Complottheorieën in de VS: is het virus een biologisch wapen van Bill Gates?
Niet alleen obscure figuren, ook vooraanstaande media als Fox News verspreiden nepnieuws over het coronavirus in de VS. Vanzelfsprekend wordt filantroop George Soros in de complottheorieën betrokken, maar ook Bill Gates blijkt verdacht.

Dagboek spoedeisendehulparts Susanne van Zoggel: ‘Toen ik na 17 uur werken thuiskwam hing er een spandoek: Mama is een held ’
Michiel van der Geest tekent dagelijks de ervaringen op van spoedeisendehulparts Susanne van Zoggel in Uden. Donderdag 19 maart: ‘Dit is moeilijker dan een vliegramp.’

Bordspellen, badmintonnetten en paracetamol: coronasituatie verandert ons koopgedrag
Behalve wc-papier en handgel vliegen ook bordspellen, yogamatjes, halters, tuinaarde, en weerstandsbanden de winkel uit. Onder invloed van sociale isolatie en de dreiging van een lockdown gaat de Nederlander ander koopgedrag vertonen.

Rob Kemps: ‘Toen ik voor het eerst optrad met Vrouwkes wist ik meteen: dit wordt het voor mij’
Het leven van Rob ‘Snollebollekes’ Kemps (34) hangt volgens hemzelf van toeval aan elkaar. Over zijn feestact: ‘Ik neem mezelf niet zo serieus, maar ik straal wél uit dat ik er veel plezier in heb.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden