Volkskrant avondDonderdag 23 mei 2019

Volkskrant Avond: Fraude met eenderde van alle biodiesel | Kijk mee bij de stembureaus in het land

Een technicus toont een monster biodiesel. Beeld AFP
Een technicus toont een monster biodiesel.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Fraude met eenderde van alle biodiesel, Kampens bedrijf zou ‘miljoenen’ hebben verdiend
Met een groot deel van de Nederlandse biodiesel is waarschijnlijk gefraudeerd. In 2015 zou het zijn gegaan om bijna een derde van het Nederlandse verbruik van biodiesel. De ‘straatwaarde’ van die plas biodiesel wordt geschat op meer dan 130 miljoen euro. Justitie houdt het erop dat er met de fraude mogelijk ‘vele miljoenen’ zijn verdiend.

Het bureau waar bij de vorige verkiezingen de meeste ongeldige stemmen waren rekent op een kort avondje
Vandaag zijn de Europese verkiezingen. Wat stemt Nederland? Onze verslaggever gaat langs bij verschillende stembureaus in het land.

Waarom niet vaker een tweestrijd op tv? Het debat Rutte-Baudet doet verlangen naar meer
Een verkiezingsdebat met twaalf deelnemers, waarin iedereen even aan het woord komt, is typisch Nederlands. Maar het vooraf bekritiseerde een-op-eendebat tussen Rutte en Baudet was spannend en ging ergens over. ‘Je krijgt meer inhoud met twee of drie deelnemers’.

De Britten stemmen, maar heeft het zin? ‘Of je nu voor of tegen de Brexit bent, deze situatie is beschamend’
Het zijn merkwaardige Europese verkiezingen waar de Britten aan deelnemen. De Brexit had al voltooid moeten zijn. ‘Ik ga altijd stemmen, dat hoort’.

De leider van de Brexitpartij, Nigel Farage, komt donderdag bij zijn stembureau aan. Beeld EPA
De leider van de Brexitpartij, Nigel Farage, komt donderdag bij zijn stembureau aan.Beeld EPA

Zweedse ouders cel in om veganistisch dieet voor baby: ‘Zij dachten het vitaminetekort te compenseren door zonneschijn, lachen en knuffelen’
Twee Zweedse ouders zijn donderdag veroordeeld tot 3 maanden cel wegens het geven van een veganistisch dieet aan hun kind. Door de onverantwoorde voedingssamenstelling belandde het 1,5 jaar oude meisje in februari met levensbedreigende klachten op de spoedeisende hulp van het kinderziekenhuis in Gotenburg. Het meisje was volgens de doktoren slechts enkele uren verwijderd van de dood.

Vertrekkend NRC-hoofdredacteur wordt uitgever in Ierland, géén correspondent in Parijs
Vertrekkend NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch wordt uitgever van de Ierse krantengroep Independent News Media. Eerder had hij zichzelf het correspondentschap in Parijs toebedeeld. Die functie laat hij nu schieten, schrijft hij in een interne mail aan de redactie van de krant.

Vanavond op televisie

Op NPO 1 biedt de NOS vanaf 20.35 uur een uitzending over de Europese parlementsverkiezingen zonder de echte uitslag, want die is zondag pas bekend. Wel is er in deze door Simone Weimans gepresenteerde avond een exitpoll. Zembla (21.15 uur) besteedt vanavond aandacht het hitteletsel dat ruim vijftig jonge Nederlandse militairen hebben opgelopen. En in Het Uur van de Wolf (NPO 2, 22.55 uur) wordt het verhaal achter de semi-autobiografische roman The Bell Jar van Sylvia Plath ontrafeld. De rest van de tv-tips leest u hier.

Opinie

‘Bezit maakt plaats voor gebruik, wen er maar aan’
De tegenstellingen in Nederland openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 4 in de serie: Steven van Eijck, voorzitter van de RAI.

Aanraders van de redactie

Deze voorstellingen en tentoonstellingen op het Holland Festival mag u niet missen; vanaf woensdag in Amsterdam
Woensdag begint het Holland Festival weer. Het Festival toont de beste podiumkunsten ter wereld. Merlijn Kerkhof, Anna van Leeuwen en Herien Wensink pikten voor u de beste voorstellingen en tentoonstellingen uit het bomvolle programma.

Waarom u zo lang moet wachten in een ziekenhuis – en wat daaraan te doen is
Gedachte-experiment: vergelijk een ziekenhuis eens met Bol.com. Dan heb je een website nodig die laat zien wat er in het magazijn zit, en bezorgers die altijd beschikbaar zijn. Ziekenhuizen kunnen leren van online winkels, stelt hoogleraar Taco van der Vaart.

Braziliaanse universiteiten verzetten zich tegen afbraakbeleid Bolsonaro
De Braziliaanse president Bolsonaro bezuinigt fors op universiteiten die hem te links zijn. ‘We moeten gaan kiezen tussen schone wc’s of onderzoek doen.’

“Kwaliteitsonderwijs voor iedereen” en “Zeg ‘nee’ tegen de vernietiging van educatie, wetenschap, en publieke technologieën” staat geschreven op posters gemaakt door studenten aan de Universiteit van Juiz de Fora.  Beeld Valda Nogueira
“Kwaliteitsonderwijs voor iedereen” en “Zeg ‘nee’ tegen de vernietiging van educatie, wetenschap, en publieke technologieën” staat geschreven op posters gemaakt door studenten aan de Universiteit van Juiz de Fora.Beeld Valda Nogueira

Reanimatieles voor middelbare scholieren: ‘Ja man, nu is ze dood’
Wie pubers leert reanimeren, heeft er op straat een leger hulpverleners bij. Dat is de gedachte achter de cursussen die de arts Bernard Leenstra op scholen geeft. Maar kun je van 13-jarigen verwachten dat ze met de stress van leven en dood kunnen omgaan?

Einstein, Marilyn Monroe of zelfs Mona Lisa komen tot leven met kunstmatige intelligentie
Het is een nieuw hoofdstuk in de razendsnelle ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie. Onderzoekers zijn erin geslaagd om schilderijportretten tot leven te wekken in sprekende video’s.

Iedereen lichtbruin en biseksueel, best een leuke wereld
Aaf Brandt Corstius moet nog één belangrijke les uit het Songfestival overbrengen. Middels het Songfestival kwam Aaf namelijk tot de ontdekking dat mensen vaak tegen biseksuelen zeggen dat ze eigenlijk homo zijn. Een kwalijke zaak, maar gelukkig is het Songfestival er ‘om dat soort dingen aan de kaak te stellen’, aldus Aaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden