Volkskrant Avond: Ex-terrorismeverdachte vertelt: ik werd gemarteld in de VS | Volg live het dividenddebat

Goedenavond. Nieuw bewijs laat zien dat Amerikanen ook in de Verenigde Staten zelf martelmethoden hebben gebruikt. De Qatarees Ali al-Marri vertelt voor het eerst hoe hij werd behandeld in de nasleep van 9/11. Verder in de Volkskrant Avond: de man die in Toronto inreed op voetgangers en daarbij tien mensen doodde, plaatste een bericht op Facebook: 'De incel-revolutie is begonnen'. Wie zijn incels? En wat willen zij?

Redactie
null Beeld Jiri Büller
Beeld Jiri Büller

Vandaag belangrijk

Deze ex-terrorismeverdachte vertelt: ik werd gemarteld in de Verenigde Staten
Nieuw bewijs laat zien dat Amerikanen ook in de Verenigde Staten zelf martelmethoden hebben gebruikt. De Qatarees Ali al-Marri vertelt voor het eerst hoe hij werd behandeld in de nasleep van 9/11.

Live - Hoe verklaart Rutte de vergeten memo's?
Waarom bleven premier Mark Rutte en VVD-bewindspersoon Eric Wiebes tot het bittere einde volhouden niets te weten van memo's over de afschaffing van de dividendbelasting? Vandaag moet Rutte in de Kamer uitleg geven. CDA-leider Buma toont begrip voor Ruttes gebrek aan herinneringen.

Advies: aantal grote grazers Oostvaardersplassen moet gehalveerd om natuurdoelen te halen en massale sterfte tegen te gaan
De provincie Flevoland moet een einde maken aan het huidige beleid in de Oostvaardersplassen, dat duizenden grote grazers iedere winter het leven kost.

'Perverse' Deense uitvinder krijgt levenslang voor moord op journalist Kim Wall
De Deense uitvinder Peter Madsen is woensdagmiddag veroordeeld tot levenslang voor de moord op Kim Wall. De rechtbank van Kopenhagen vindt het aannemelijk dat Madsen de Zweedse journalist vorig jaar naar zijn duikboot heeft gelokt, haar tijdens een tocht onder water seksueel heeft misbruikt, vervolgens vermoord en daarna in stukken heeft gedumpt in de Sont, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden.

Video van de dag

Nu de winter eindelijk achter ons ligt, is het een mooi moment om Surinaams-Creools te gaan eten. En dat doet foodvlogger Mooncake in Rotterdam, bij O'Fa Afro-Surinaamse Specialiteiten van Bojo John. Zijn Surinaamse koeken zijn zo lekker dat veel van zijn vrienden er hun echtgenote mee hebben veroverd.

Vanavond op de tv

Hoe lang kunnen we de AOW nog betalen? Het programma Kasboekje van Nederland (NPO 2, 20.45 uur) duikt in deze vraag. In de halve finale van de Champions League ontvangt Bayern München titelhouder Real Madrid (20.45 uur, Veronica). En wat is het geheim van Temptation Island? Het wordt aan tafel bij Pauw besproken (23.00 uur, NPO 1). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Met deze elektronische hulpmiddelen worden auto's alsmaar veiliger
Terwijl het aantal verkeersslachtoffers op de fiets groeit, worden auto's steeds veiliger: de kans om in een moderne auto bij een ongeval om het leven te komen of zwaar gewond te raken is het afgelopen decennium tot 40 procent afgenomen. Dit is onder meer te danken aan elektronische hulpmiddelen en verplichte verlichting overdag. Ook overige verkeersdeelnemers profiteren. (+)

De 'InCel-revolutie' - wat is dat in hemelsnaam?
Kort voordat Alek Minassian met een gehuurd busje op een groep voetgangers in Toronto inreed en daarbij tien mensen doodde, plaatste hij een bericht op Facebook: 'De incel-revolutie is begonnen'. Wie zijn incels? En wat willen zij? (+)

Met zijn allen aan de buurtbatterij: huurders experimenteren met lokale stroomopslag - in een groene container
Het elektriciteitsnet kan overbelast raken als er steeds meer kleine producenten van hernieuwbare energie bijkomen. Om dat voor te zijn, experimenteert netbeheerder Liander met de tijdelijke opslag van groene stroom in een 'buurtbatterij'. (+)

null Beeld

Waarom moet lezen per se leuk zijn?
Bevorder de leesvaardigheid en het leesplezier volgt later, betoogt Sebastien Valkenberg.

Tien jaar en negentien films later is Marvel nog steeds niet uitverteld en zijn de fans nog lang niet uitgekeken
Met Avengers: Infinity War dendert opnieuw een superheldenspektakel uit de filmstudio van Marvel op bezoekersrecords af. Het is de negentiende loot aan Marvels exploderende filmuniversum. Zo langzamerhand komen we om in de superheldenfilms, maar is dat wel zo erg? Vriend en vijand zijn het over één ding eens: bij Marvel doen ze iets heel erg goed. (+)

Hoe een koninklijk bezoekje aan de supermarkt eruitziet (in Sylvia's fantasie)
Sylvia Witteman las dat koning Willem-Alexander ‘gewoon in de rij staat bij Albert Heijn’. Ze zag hem voor zich. 'Schuw kijkt de koning even om zich heen en mikt dan de kaas in zijn mandje. ‘Nooit met honger boodschappen doen, Alex’, zegt Max altijd, maar wat wíl ze, de lunch had ook al zo weinig voorgesteld, een lullig boterhammetje met komijnekaas.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden