Volkskrant AvondDinsdag 5 november

Volkskrant Avond: Europese Commissie veegt vloer aan met klagend Nederland | 60 rijden in plaats van 80, gaat dat helpen tegen de stikstof?

Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren in september 2018 actie tegen de uitzetting van Howick en Lili.  Beeld ANP
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren in september 2018 actie tegen de uitzetting van Howick en Lili.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Onderzoek: instanties faalden rond dreigende uitzetting Lili en Howick
Onderling wantrouwen en onvoldoende regie tussen de betrokken instanties leidden vorig jaar tot de chaotische toestanden rond de dreigende uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de gang van zaken.

Berlijn: Toerisme rond Checkpoint Charlie gaat te ver, ‘het moet geen Disneyland worden’
Spionagepraktijken rondom Checkpoint Charlie herleven. De afgelopen maanden hebben Duitse geheim agenten tijdens een undercoveroperatie een omvangrijk netwerk blootgelegd van afpersende grenswachten die bezoekers van de grenspost vier euro uit de zak kloppen in ruil voor een foto. Het bestuur van deelgemeente Friedrichshain-Kreuzberg grijpt nu in: acteurs verkleed als grenswachten moeten de Amerikaanse sector subiet verlaten.

Schiet- en steekpartij in de VS om een broodje kip: ‘Ik zal deze klotetent kapotschieten’
In Amerika wordt gevochten om een broodje kip. Zo’n twee maanden nadat een nieuwe sandwich van fastfoodketen Popeyes uitverkocht raakte, is hij weer terug. Maar binnen een dag leidde het gevecht om het broodje te bemachtigen, tot een steekpartij tussen klanten.

Nieuwe Speaker Brits Lagerhuis gaat bij speciale gelegenheden pruik dragen
Conservatief Engeland heeft dinsdag een kleine overwinning geboekt. De nieuwe voorzitter van het Lagerhuis Lindsay Hoyle maakte de ochtend na zijn verkiezing bekend dat hij bij speciale gelegenheden een pruik en ambtsgewaad gaat dragen, compleet met kniekousen en gespschoenen.

Video van de dag

Rekken voor het hardlopen is onzin. En een duur paar schoenen maakt het risico op blessures niet kleiner. Wetenschapper én hardloper Mariska van Sprundel deed onderzoek naar loperswijsheden en prikte aardig wat mythes door. Hoe het dan wel moet legt ze uit in deze video.

Vanavond op tv

Liever een film in plaats van de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Chelsea (Veronica, 21.00 uur)? Probeer Kick-Ass (RTL 7, 20.30 uur) of The Theory of Everything (SBS 9, 20.30 uur). Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Opinie

Is het salaris in het onderwijs wel de oorzaak van het lerarentekort?
Is het lerarentekort echt te wijten aan de salariëring en de hoge werkdruk? Dat vraagt Nico Wiersma, oud-docent en oud-rector, zich af.

Morgen in de krant

De strijd om de EU-begroting begint: de Commissie veegt de vloer aan met klagend Nederland
Na een aftastende fase gaan de handschoenen uit bij de onderhandelingen over de nieuwe EU-begroting. Nederland zit in het kamp van de ‘gierige vijf’ en kreeg er van de Europese Commissie dinsdag al stevig van langs.

De strijd tegen stikstof: 60 in plaats van 80 op de provinciale weg is het paard achter de wagen
Onder meer Assen, Overveen en Vught overwegen vanwege het stikstofprobleem een verlaging van de snelheid op binnenwegen van 80 naar 60. Maar of dat nou gaat helpen? Nee dus.

Nederland had wél al een vrouw als premier. Maar aan de andere kant van het koninkrijk
De benoeming van ­Sophie Wilmès in België riep de vraag weer op: wanneer krijgt Nederland een vrouwelijke premier? Aan de andere kant van het koninkrijk was het jaren geleden al zover, met Maria Liberia-Peters.

Maria Liberia-Peters: ‘Ik dacht: als dit een overwinning wordt, dan zal die voor iedereen zijn, als het een nederlaag wordt, zal het de mijne zijn. Beeld Kiki Groot
Maria Liberia-Peters: ‘Ik dacht: als dit een overwinning wordt, dan zal die voor iedereen zijn, als het een nederlaag wordt, zal het de mijne zijn.Beeld Kiki Groot

Ben Smith: ‘Van KLM een B-merk maken? Waarom zouden we dat doen?’
Ben Smith kwam naar Air France-KLM, zag en overwon – dat laatste met moeite. Nu het vertrouwen tussen Nederland en Frankrijk hersteld lijkt, de Franse bonden zijn getemd en het eerste achterstallige onderhoud is uitgevoerd kan de Canadese baas naar de toekomst kijken.

Hoe het beeldwitte, doodgeboren meisje eenzaam werd opgebaard in een mandje
Schrijver Joris van Casteren doet verslag van zijn wederwaardigheden als coördinator bij het begeleiden van eenzame uitvaarten in Amsterdam. Daarbij leest een dichter een gedicht voor de gestorvene voor. Vandaag het relaas van Beeldwit, de doodgeboren baby.

Column: ‘Ik merk dat ik Greta Thunberg ook als stijlicoon ben gaan zien’
Aaf Brandt Corstius wil het even hebben over Greta Thunberg, maar deze keer niet om haar ecologische idealen. ‘Ik volg Greta op Instagram en ik merk dat ik haar behalve voor haar mededelingen ook hartjes geef voor haar outfits. En voor haar vlecht. En voor de stoïcijnse blik op haar lieve ronde kindergezicht.’

null Beeld

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden