Volkskrant AvondVrijdag 21 februari

Volkskrant Avond: EU-top over budget eindigt in fiasco | Spionagediensten waarschuwen voor Russische inmenging Amerikaanse verkiezingen

Redactie
Premier Rutte en de Duitse Bondskanselier Merkel, vandaag in Brussel. Beeld EPA
Premier Rutte en de Duitse Bondskanselier Merkel, vandaag in Brussel.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

EU-top over budget eindigt na dertig uur vrijwel non-stop overleg in fiasco
De speciale topontmoeting van de Europese regeringsleiders over een nieuwe meerjarenbegroting (2021-2027) voor de EU is vrijdagavond op een fiasco uitgelopen.

Corona bereikt gevangenissen, functionarissen ontslagen
De Chinese autoriteiten hebben een aantal hoge functionarissen ontslagen na een uitbraak van het coronavirus in drie Chinese gevangenissen. Bij elkaar hebben ongeveer vijfhonderd gevangenen het virus opgelopen. Twee van de gevangenissen liggen buiten de provincie Hubei, de brandhaard van de epidemie.

Gevechtspauze van een week in Afghanistan moet bodem leggen voor een vredesakkoord tussen VS en Taliban
De Verenigde Staten en de Taliban hebben afgesproken in ieder geval voor zeven dagen af te zien van geweld. De gevechtspauze van een week gaat vannacht in. Als de Taliban zich aan de afspraak houden, willen de Amerikanen eind deze maand een vredesakkoord met de radicaal-islamitische beweging sluiten die de weg moet vrijmaken voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Spionagediensten waarschuwen voor Russische verkiezingsinmenging, Trump gelooft er niets van
Amerikaanse spionagediensten waarschuwen dat de Russen opnieuw proberen de verkiezingen te beïnvloeden om zo de herverkiezing van president Trump te bewerkstelligen. Trump zou furieus zijn: dit kan de komende maanden tijdens zijn campagne tegen hem gebruikt worden door de Democraten.

Mythe of niet, heel Rome loopt uit voor het gevonden graf van Romulus
Een team archeologen presenteerde vrijdag de vondst van een grafkelder met sarcofaag die zou toebehoren aan Romulus, volgens de legende de stichter en eerste koning van Rome.

De tombe die zou toebehoren aan Romulus. Beeld AFP
De tombe die zou toebehoren aan Romulus.Beeld AFP

Vanavond op televisie

Jackie Brown is een verrukkelijke film uit Quentin Tarantino’s sterkste decennium én een eerbetoon aan Pam Grier, de ster uit blaxploitation-films uit de jaren zeventig. Hij is vanaf 22.00 uur te zien op Veronica. Meer tips voor een geslaagde televisieavond vindt u hier.

Opinie

Is Amazon-baas Jeff Bezos wel echt zo begaan met het klimaat?
Tien miljard uittrekken om klimaatverandering tegen te gaan, maar wel een gala sponsoren voor klimaatontkenners? Dat rijmt niet, vindt Laurens Verhagen. Hij houdt de ‘vriendelijke’ gestes van Amazon-baas Jeff Bezos tegen het licht. ‘Nog altijd overtuigd van Bezos’ beste bedoelingen?’

Video van de dag

Hoe Roos de bitterkoude Hongerwinter overleefde
De kleine Roos wist samen met haar zusjes – zónder ouders – de bitterkoude Hongerwinter te overleven. Ze prijst zich gelukkig dat ze nu, 75 jaar later, in vrijheid mag leven. ‘Kijk eens naar minderjarige asielzoekers. Als mensen nou eens één keer zouden denken: wat als ik een van hen was?’

Aanraders van de redactie

Carnaval in Oeteldonk gaat volgens strikte regels. ‘Een banaan staat binnen een minuut weer buiten’
Wie carnaval viert in Oeteldonk (Den Bosch) kan zich beter eerst inlezen in ‘het protocol’. Iedereen is welkom, maar pas ‘oe eige’ dan wel een beetje aan.

Vindt Ajax weer de weg omhoog na domper tegen Getafe?
Was de wanvertoning tegen Getafe een incident of was het meer dan dat? Komt het goed met Ajax? Het team lijkt sneller dan verwacht uit elkaar te vallen.

Weet Van Hove verwachtingen waar te maken en scepsis te overwinnen met zijn West Side Story?
Donderdagavond beleefde West Side Story, zestig jaar na dato, opnieuw haar première in New York. De productie van Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker kon van tevoren al rekenen op veel aandacht, maar nu kunnen Amerikaanse critici hun definitieve oordeel vellen.

West Side Story in de regie van Ivo van Hove. Beeld Jan Versweyveld
West Side Story in de regie van Ivo van Hove.Beeld Jan Versweyveld

Na 18 verhoren is duidelijk: er dreigt een parallelle samenleving
In hoeverre leidt buitenlandse financiering van moskeeën tot een radicalere koers, wil de Tweede Kamer weten. Twee weken en achttien ondervragingen later is die vraag nog altijd niet beantwoord. Een analyse van het omstreden onderzoek in zeven fragmenten.

Ceta-verdrag: Gaat vrijhandel ten onder aan politieke fragmentatie?
Brussel is verbaasd over de Nederlandse weerstand tegen vrijhandelsver­drag Ceta. Als Europa in de huidige wereld overeind wil blijven, is eenheid noodzakelijk. Tegenstanders vrezen voor de nationale soevereiniteit.

‘Ik hoef niet meer te denken: als ik niet genoeg lijd, ben ik niet genoeg aan het werk’
Singer-songwriter en theatermaker Lucky Fonz III, Otto Wichers (38), is op tournee met zijn vierde voorstelling Buiten de lijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden