NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: EU sluit militaire actie in Venezuela uit | Carnaval staat voor de deur. Hoe schadelijk is al die confetti eigenlijk voor het milieu?

Redactie
Confetti.  Beeld
Confetti.

Vandaag belangrijk

Europese Unie sluit militaire actie tegen Venezolaanse president Maduro uit

Het mogelijk afzetten van president Maduro van Venezuela met militaire middelen is voor de Europese Unie (EU) geen optie. Dat heeft een woordvoerder van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor het buitenland- en defensiebeleid van de EU, maandag gezegd.

Met overname van Sandd wordt PostNL opnieuw monopolist. Wat kunnen we leren van poging tot privatisering postmarkt?

In de jaren negentig liet het toenmalige kabinet concurrentie toe op de postmarkt. Marktwerking zou zorgen voor gezonde concurrentie, en daarmee voor betaalbaarheid en efficiëntie. Met de overname van Sandd wordt PostNL, afstammeling van de PTT, opnieuw monopolist. Was de hele exercitie dan nutteloos? Een reconstructie in drie lessen.

Postbodes van PTT Post. Beeld
Postbodes van PTT Post.

Migratie pijnlijk thema op eerste top EU en Arabische Liga

In de Egyptische kustplaats Sharm el-Sheikh zijn de leiders van de Europese Unie en de Arabische Liga bijeengekomen in een uiterst symbolische ‘eerste top‘ ooit tussen beide landenblokken. Op de agenda stonden belangrijke thema’s als migratie, terrorismebestrijding en de oorlogen in Jemen, Syrië en Libië. Zoals vooraf gevreesd werd er niets concreets afgesproken.‘De bijeenkomst zelf is de uitkomst’, zo zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini bij aanvang van de top op zondag.

Hoe de Nederlandse flexibele schil een van de grootste van Europa werd

Onze flexpoel groeit de laatste tien jaar het hardst van Europa: bijna twee miljoen flexibele werknemers kent Nederland inmiddels. Twee redenen waarom de flexibele schil in Nederland groter is dan in vergelijkbare landen.

Video van de dag

Hoe Nazmiye Oral zichzelf haar maagdelijkheid ‘cadeau’ deed

Als zestienjarig meisje dacht Nazmiye Oral aan haar aanstaande, eventuele huwelijksnacht. ‘Wat als ik niet bloed? Hoe bewijs ik mijn onschuld?’ Zorg die plaats maakte voor woede: ‘Ik ga mijn maagdelijkheid niet bewaren voor mijn man, ook niet voor degene waar ik verliefd op word.’ En op dat moment besloot ze: ‘Ik ga mijn maagdelijkheid aan mijzelf cadeau doen.’ Waarmee ze de zeggenschap over haar eigen seksualiteit in handen dacht te nemen, tot ze door kreeg dat ze eigenlijk een veel fundamenteler besluit had genomen.

Vanavond op tv

Is de zorg verbeterd ten opzichte van vorig jaar? Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge schuift aan bij Jinek (23.00 uur, NPO 1). De kersverse winnaar van het negende seizoen van The Voice, Dennis, treedt op bij RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4. Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Morgen in de krant

Tata Steel zegt sorry voor hinder van aanhoudende stofwolken

Tata Steel heeft te laat de ernst ingezien van de hinder die het met de aanhoudende (grafiet)stofwolken veroorzaakt voor de omgeving. Dat zegt Hans van den Berg, ­directeur van Tata Steel IJmuiden, tijdens een rondgang in IJmuiden.

Tatasteel in IJmuiden. Beeld
Tatasteel in IJmuiden.

Confetti, een goed idee?

Rubriek Groen of grijs: Binnenkort is het carnaval. Daar hoort confetti bij! Maar wat betekent dat voor het milieu?

Dit zelfrijdende busje had een revolutie moeten zijn, maar staat vooral vaak stil

De WePod moest de zelfrijdende toekomst zijn op de openbare weg, maar zover kwam het niet. Het karretje rijdt nu stapvoets rond op de luchthaven van Weeze – als het niet stilstaat. Kwestie van ‘defensief rijden’.

WePod-bestuurder Jürgen Engelen wacht op passagiers. Beeld Marcel van den Bergh
WePod-bestuurder Jürgen Engelen wacht op passagiers.Beeld Marcel van den Bergh

Een dagelijkse neusdouche, pissebedden eten: wat werkt wel en niet tegen hooikoorts?

Heerlijk, dat lenteweer zo vroeg in het jaar. Maar er zit ook een groot nadeel aan: pollen vliegen weer door de lucht. Wat doe je eraan? De zin en onzin van veelgenoemde huis- tuin en keukenmiddeltjes op een rij.

Ze maakt dan misschien geestige liedjes, maar zangeres Merol is géén grap

Merel Baldé (28) brak als Merol door met het nummer Lekker met de meiden. In december had ze een kersthit en deze maand kwam ze met Hou je bek en bef me. Ze balanceert op de grens tussen geniaal en gimmick, en dat weet ze zelf maar al te goed. Dus even kalm aan met de piemelpetten.

‘De gaagelsljak wordt hier inderdaad op de boterham gegeten,’ sprak ik in mijn roestige Russisch

Sylvia Witteman bracht een bezoekje aan de Russische supermarkt ‘Blin’, waar ze een moeder en dochtertje hoorden praten over hagelslag. ‘Gaagelsjlak’, vertelde het dochtertje, is in Nederland als broodbeleg bedoeld. Toen haar moeder maar schamper reageerde, werd het tijd om in te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden