Volkskrant Avond: EU-president Tusk wil af van Brusselse asielquota | Is aanvullende zorgverzekering onzin?

Goedenavond. EU-president Tusk wil af van de Brusselse asielquota. De verplichte spreiding van vluchtelingen leidt volgens hem louter tot diepe verdeeldheid tussen de lidstaten. De oproep van Tusk stuit op grote bezwaren van Den Haag, Berlijn, Rome, Athene, Stockholm én de Europese Commissie. Wat nu? Verder in de Volkskrant Avond: digitale bankovervallers ruiken hun kans nu de bitcoin door het dak gaat en wordt de aanvullende zorgverzekering een onzinproduct?

Redactie
Donald Tusk. Beeld anp
Donald Tusk.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Verplichte verdeling migranten EU van de baan
EU-president Tusk wil af van de Brusselse asielquota. De verplichte spreiding van vluchtelingen leidt volgens hem louter tot diepe verdeeldheid tussen de lidstaten. De oproep van Tusk stuit op grote bezwaren van Den Haag, Berlijn, Rome, Athene, Stockholm en de Europese Commissie, die vinden dat alle EU-landen solidair moeten zijn met Italië en Griekenland waar de meeste migranten arriveren.

Briljantste mislukking in de zorg was té transparant ggz-traject: 'Hier valt het meeste van te leren'
Meestal vegen organisaties mislukte projecten stilletjes onder het tapijt, maar dat vinden ze bij het Instituut voor Briljante Mislukkingen zonde. Dit jaar verkozen zij een ggz-traject in Amsterdam tot de 'briljantste mislukking in de zorg'.

Europese banken komen er slecht vanaf in 'Basel 4-akkoord'
Na jarenlange onderhandelingen en een intense lobby van de banken zijn de nieuwe, strengere kapitaaleisen een feit. Zo technisch als dit mondiale 'Basel 4-akkoord' klinkt, zo groot zijn de gevolgen voor Nederland.

Democratische senator Franken treedt af na beschuldigingen seksuele intimidatie
Senator Al Franken zegt dat hij 'de komende weken' af zal treden, nadat een groeiend aantal vrouwen beweert dat hij hen op onfatsoenlijke wijze heeft betast. Hierop liet zijn eigen partij, de Democraten, hem vallen.

Video van de dag
Lisa Koetsenruijter maakt een uitstapje naar de schilderkunst en bezoekt (voor het eerst) het Mauritshuis. Ook heeft ze wat handige cadeautips voor de feestdagen (geef niks!) en bekijkt ze de veelbesproken serie The Handmaid's Tale, die nu ook in Nederland te zien is. Trekt ze al die narigheid?

Vandaag op televisie
Waar komt de frikandel vandaan? In Keuringsdienst van waarde (NPO3, 20.25 uur) wordt de herkomst van de populaire snack uitgeplozen. En filmmaker Michiel van Erp brengt een ode aan vrijwilligers (NPO1, 21.30 uur). Zin in iets anders? Al onze tv-tips staan hier.

Morgen in de krant

Digitale bankovervallers ruiken hun kans nu bitcoin door het dak gaat
Met de gigantische koersstijgingen van de bitcoin wordt het steeds aantrekkelijker deze cryptomunten te stelen. Online marktplaatsen zijn het ideale doelwit. Bij een nieuwe hack is voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Julio Poch terug in Nederland
'Het was allemaal één groot misverstand', zegt de Argentijns-Nederlandse Julio Poch nadat hij donderdag voor het eerst sinds zijn arrestatie in 2009 voet op Nederlandse bodem zet. In een zaaltje op Schiphol staat de oud-piloot geëmotioneerd, maar bovenal opgelucht, de pers te woord.

Oud-piloot Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol. Beeld anp
Oud-piloot Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol.Beeld anp

Wordt de aanvullende zorgverzekering een onzinproduct?
De aanvullende zorgverzekering is voor een patiënt wat een brandverzekering is voor een pyromaan. Het nodigt uit tot onmiddellijk gebruik. (+)

Ad van Denderen fotografeerde 25 jaar het Israëlisch-Palestijns conflict
Fotograaf Ad van Denderen (74) fotografeerde 25 jaar in Israël en Palestijnse gebieden. Deze week verschijnen een boek en een tentoonstelling van zijn werk. Van Denderen neemt V mee langs drie bepalende fasen uit zijn werk - en daarmee uit het conflict. (+)

De tijdelijke muur in Abu Dis, 2012. Beeld Ad van Denderen.
De tijdelijke muur in Abu Dis, 2012.Beeld Ad van Denderen.

'Het gaat op deze dag niet over uit de kast komen, maar om solidair zijn'
Morgen is het op honderden scholen Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten dragen paars om te laten zien dat seksuele diversiteit normaal is. Ook in de brugklas. (+)

Column Aaf Brandt Corstius
Aaf gooit het maar op tafel: ze snapt niet wat bitcoins zijn. Hoe kun je nou ineens een nieuwe munt uitvinden? (+)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden