Volkskrant Avond: EU beschuldigt Nederlandse media van desinformatie | Is storm van kritiek op NS terecht?

Goedenavond. Vijf Nederlandse publicaties worden op een website van de EU aangeduid als desinformatie. Hoe kan dat? Verder in uw avondnieuwsbrief: Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei vorige week dat Donald Trump een 'enorme bijdrage' heeft geleverd aan de toenadering tussen Noord en Zuid. Werpt de onorthodoxe aanpak van Trump dan toch zijn vruchten af?

Medewerkers van de NS informeerden donderdag de gestrande reizigers op Utrecht CS zo goed mogelijk. Was dit voldoende? Beeld anp

Vandaag belangrijk

'Factcheckers' EU bestempelen Nederlandse publicaties als 'desinformatie'
Vijf Nederlandse publicaties blijken in de afgelopen twee jaar te zijn bestempeld als 'desinformatie' door EU vs Disinfo, een Brusselse organisatie die tegenwicht moet bieden aan Russische propaganda. De Belgische ngo Promote Ukraine klaagde over vier van deze publicaties. Terecht of niet? 'De EU gaat propaganda te lijf op dezelfde manier als de Russen, ironisch genoeg'.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff bij College Tour, interessante tv of aantrekkelijk podium voor de partij?
Op 18 februari, middenin de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, is VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff te gast in het tv-programma College Tour. Maken de programmamakers zich zo niet te kwetsbaar voor het verwijt dat zij de VVD-campagne helpen?

Ook voor Ank Bijleveld is er weinig ruimte voor nieuwe missers bij Defensie
Een commissie onder leiding van ex-Shell-baas Jeroen van der Veer oordeelt hard over het veiligheidsbeleid bij Defensie. Minister Ank Bijleveld weet dat ze de komende jaren onder een vergrootglas ligt.

Manager vraagt publiek op te komen voor rapper: 'Boef is vertegenwoordiger van de jongerencultuur'
Twee dagen lang was de kwestie-Boef geen onderwerp op het Groningse popfestival en -congres Eurosonic/Noorderslag. Maar vrijdag, een dag voor Boefs optreden, kon de congresserende beroepsgroep er niet langer omheen - getuige prematuur boe-geroep van festivalgangers en zelfs boze petities.

Debat op Eurosonic/Noorderslag, met in het midden Glen Faria, talentscout en A&R-manager van managementbureau Spec, dat met Boef werkt. Beeld anp

Video van de dag

Fotodetective Hans Aarsman ziet een jongen, met rode wangen van het huilen, die op de begrafenis van zijn opa wordt getroost. Zou hij weten door wie? Misschien wel, maar of dat de jongen ook iets kan schelen is een ander verhaal.

Vanavond op televisie

Op NPO 3 kunt u kijken naar het verhaal van de Noorse schaakgrootmeester en atypische posterboy Magnus Carlsen (21.30 uur). Bij Jinek laat Teun van de Keuken zijn licht schijnen over het laatste initiatief van het Voedingscentrum in strijd tegen de kilo's: de 'Kies ik gezond?-app' (NPO 1, 23.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Trump zou alles anders gaan doen, wat is daarvan terecht gekomen in zijn eerste jaar? (+)
Na maanden van wilde tweets en diplomatieke moodswings prees de Zuid-Koreaanse president Moon zijn collega in het Witte Huis: zonder Donald Trump was de toenadering tussen Seoul en Pyongyang niet mogelijk geweest. Werpt de onorthodoxe aanpak van Trump dan toch vruchten af?

De slag op zee en waarom de Nederlandse vissers zo gehaat worden
Nederland dacht een geweldige nieuwe vismethode gevonden te hebben. In no time werd de hele vloot omgetoverd. Europa zet er nu een streep door. 'Dit verbod is afgunst van de Fransen.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Hoe kom je aan een nasaal stemgeluid? (+)
De een gruwt ervan, de ander maakt er juist zijn handelsmerk van. Maar écht charmant vinden we het vaak niet, zo'n nasaal stemgeluid, dat klinkt alsof bij ieder woord een extra dosis lucht door de neus heen wordt getrompetterd. Hoe zit het nu precies? Praat je bij een nasale stem echt door je neus heen?

NS en Prorail hebben de storm doorstaan, maar lang niet alles ging goed (+)
Als zelfs de doorgaans zo kritische reizigersvereniging de loftrompet laat schallen, wat zegt dat dan over de manier waarop de NS en Prorail zijn omgesprongen met de storm van donderdag? 'Dat ze hun werk gewoon goed hebben gedaan', concludeert de woordvoerder van Rover.

Gestrande reizigers wachten op Utrecht Centraal. Beeld anp

Alleen aan de flanken van het debat wordt in termen van schuld en onschuld over slavernij gesproken (+)
'De hele rest begrijpt volgens mij wel dat schuld niet erfelijk is; slachtofferschap is weer een ander verhaal. Het probleem is niet de witte mens, zoals veel antiracisten denken, de mens is het probleem', schrijft Peter Middendorp.

Een ode aan de verveling: waarom het goed is af en toe niets te doen te hebben (+)
Uit alle macht proberen we de verveling te bestrijden, de mens is nu eenmaal steeds op zoek naar prikkels. En toch is het zinvol de verveling soms de ruimte te geven - je kunt er bijvoorbeeld creatiever van worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden