Volkskrant Avond: Eindelijk stapte Eurlings op | Onze man in Teheran over de onlusten in Iran

Goedenavond. Vandaag stapte Camiel Eurlings met onmiddellijke ingang op als lid van het IOC. Eindelijk, schrijft onze chef Den Haag in het commentaar van de krant, want hij dreigde de Nederlandse equipe bij de komende Winterspelen in verlegenheid te brengen. Desondanks is zijn val diep en hard. Hoe heeft het zo ver kunnen komen met de man die ooit gold als het politiek talent van weleer?

Protest in Teheran, Iran. Beeld anp
Protest in Teheran, Iran.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Veiligheidsraad van de VN komt voor spoedzitting Iran bijeen, op initiatief van de VS
Op initiatief van de VS komt de Veiligheidsraad van de VN vanavond in spoedzitting bijeen om te spreken over de situatie in Iran. Rusland waarschuwt de regering-Trump tegen inmenging in de 'binnenlandse aangelegenheden' van Iran.

Wordt 2018 het jaar van de politieke dooi tussen de EU en Turkije?
Turkije is begonnen met een charmeoffensief in de Europese Unie. Het eerste station was vrijdag Parijs, waar president Erdogan met de Franse president Macron lunchte in het Elysée. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, landt vandaag in Duitsland, waar de Duitse minister Sigmar Gabriel hem ontvangt. 'Mijn persoonlijke vriend', noemde hij Çavusoglu.

Camiel Eurlings stapt na toenemende druk per direct op bij IOC en NOCNSF
Camiel Eurlings stapt met onmiddellijke ingang op als lid van het Internationaal Olympisch Comité en daarmee ook als bestuurslid van sportkoepel NOCNSF. Zijn positie was de laatste dagen onhoudbaar geworden door de toenemende druk van (oud-)sporters, het publiek en de media. Zij noemden het onverteerbaar dat hij ruim twee jaar zweeg over de mishandeling van zijn ex-vriendin en, toen hij alsnog openheid van zaken zei te geven, om de waarheid bleef draaien.

Weerstand tegen Lelystad Airport neemt toe: ChristenUnie en D66 neigen naar uitstel
Regeringspartijen ChristenUnie en D66 zetten VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur onder druk door publiekelijk te aarzelen over het openen van Lelystad Airport in april 2019. Als niet heel snel duidelijk wordt wat de aanvliegroutes gaan worden, wat de bijbehorende geluidshinder en de te verwachten milieuschade zal zijn, neigen de twee coalitiepartijen naar uitstel tot 2020 of later.

Camiel Eurlings Beeld anp
Camiel EurlingsBeeld anp

Video van de dag

Vegan eten hoeft niet saai te zijn, bewijst volkskok Tallina van den Hoed in deze video. Ze geeft een veganistische twist aan een vleesgerecht uit de jaren zestig: koolbladeren gevuld met kikkererwten en groenten in plaats van met gehakt. Het vouwen van de koolbladeren vergt wat oefening, maar zelf nepkaas maken van cashewnoten blijkt een makkie. Bekijk hier de video.

Vanavond op televisie

Zap snel naar RTL7 als u Django Unchained wil zien, waarin regisseur Quentin Tarantino de slavernijhorror breed uitspeelt: vechtslaven, seksslaven, huisslaven, in ketenen of met muilkorf (20.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Morgen in de krant

Ooit beoogd premier, nu 'plucheplakker met losse handjes'. Hoe kon Eurlings zo diep vallen?
Camiel Eurlings maakte een bliksemcarrière in de CDA, werd op jonge leeftijd minister en daarna voorzitter van de raad van bestuur van KLM. Nu staat hij na de mishandeling van zijn ex-geliefde voor de rest van zijn leven te boek als 'die plucheplakker met de losse handjes'. Hoe kon het zo lopen?

Hoe binnen een week de Iraanse hoop vervloog
Het is een week van ongekende protesten in Iran. Opgekropte onvrede van jaren komt tot uiting. De leiders verliezen hun morele gezag. Onze man in Teheran, Thomas Erdbrink, ziet het gebeuren. (+)

Parijse tieners die dreigen te radicaliseren? Deze Franse psychiater en hoogleraar weet er wel raad mee
Parijse tieners die ook maar de indruk wekken te radicaliseren krijgen met haar te maken. De Franse psychiater en hoogleraar Marie Rose Moro is een autoriteit in de behandeling van migrantenjongeren. (+)

Louis van Gaal over wraakzucht, zijn pensioen en zijn vrouw: 'Ik ben soft, Truus is hard'
Het (voorlopige) einde van Louis van Gaals carrière was weinig glorieus. Na een moeizame periode werd de voetbaltrainer ontslagen bij Manchester. Of hij daar slecht van sliep? 'Welnee, ik slaap als de beste.' Lees het interview hier. (+)

Smeren tegen een koortslip is als mosterd na de maaltijd: het virus rem je er niet meer mee af
Oma weet wel raad met een koortslip. IJsblokjes erop, likje honing, tandpasta, azijn, plakjes knoflook of elke dag een boterham met appelstroop eten. Anderen zweren bij antivirale crèmes van de drogist of pillen met lysine erin (aminozuur). De veelheid aan mogelijkheden doet het ergste vermoeden, namelijk dat niets écht helpt. Klopt dat? (+)

Geen mening? Dan zul je wel niet deugen volgens de ophefkaravaan
De druk om je snel over een kwestie uit te spreken groeit, bemerkt Loes Reijmer. Ook als je er niets mee te maken hebt. Zo hekelde Leon de Winter Iran-correspondent Thomas Erdbrink omdat hij 'slechts 1 nietszeggend tweetje' over de protesten in Iran had gestuurd. Hij zou wel niets durven te melden, constateerde De Winter, want de correspondent zit natuurlijk onder de knoet van het regime. Erdbrink bleek op vakantie in Japan. Ergens begrijpt Loes die druk wel. Lees haar column hier. (+)

null Beeld Daantje Bons
Beeld Daantje Bons
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden