Volkskrant AvondVrijdag 17 april

Volkskrant Avond: Eigenlijk ging niets goed bij het selecteren van de corona-apps | Zij werken in de verpleeghuizen. Corona heeft alles anders gemaakt

Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Zeven corona-apps na rommelig, haastig en chaotisch selectieproces: ‘Geen flauw idee hoe deze lijst tot stand is gekomen’
Onder enorme tijdsdruk heeft het kabinet zeven covidapps uitgekozen die kans maken binnenkort in de appstores te verschijnen. De adviserende experts voelen zich in hun hemd gezet en nemen afstand van de lijst.

Trumps plan om economie weer op gang te brengen legt politieke risico bij gouverneurs
President Trump staat te trappelen om de Amerikaanse economie weer op gang te brengen. Onder het motto ‘Opening Up America Again’ presenteerde hij donderdag een plan om daar stapsgewijs mee te beginnen. Maar de politieke risico’s komen bij de gouverneurs van de staten te liggen.

KLM verhoogt bonus van topman Elbers – dit jaar alleen in theorie
Als de aandeelhouders ermee instemmen, gaat de variabele beloning van KLM-topman Pieter Elbers dit jaar opnieuw omhoog, naar 100 procent van zijn vaste salaris. De kans dat Elbers een bonus opstrijkt is evenwel miniem, omdat de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis zware klappen oploopt.

Lege wegen lokken snelheidsduivels: aantal ingenomen rijbewijzen neemt enorm toe
Het aantal ingenomen rijbewijzen is vorige week enorm toegenomen. Dit niet ondanks, maar juist dankzij de lege wegen. Het hoge aantal wordt veroorzaakt door de fanatiekelingen die van de lege wegen een racebaan maken.

Een rustige A1 ter hoogte van Muiden.Beeld ANP

Vanavond op tv

Omroep Max gaat weer op zoek naar de best b&b’s van Nederland in Bed & breakfast (NPO 1, 20.35 uur). Studenten van de Tu Delft maakten een beademingsapparaat dat kan worden ingezet op de ic. In drie weken. Twee studenten uit dat team schuiven aan bij Op 1 (NPO 1, 22.20 uur). Hier vindt u al onze tv-tips.

 Opinie

‘Je kunt als individu wel degelijk iets uitrichten tegen Shell’
Mark van Baal (51), oprichter van de ngo Follow This, veranderde van mening over de invloed van individuen op oliemaatschappijen.

Aanraders van de redactie

Argwaan blijft bij tellingen Wuhan
De Chinese autoriteiten hebben de aantallen coronadoden en -besmettingen in Wuhan naar boven bijgesteld. Maar nog steeds zijn de cijfers onwaarschijnlijk laag. In de stad en op sociale media gonst van van de speculaties.

Hoe de coronacrisis Schiphol in een parkeerplaats veranderde
In een maand tijd is Schiphol gereduceerd tot een parkeerterrein. Negen van de tien vluchten zijn geschrapt, tienduizenden werknemers zitten thuis. Hoe ligt de lege luchthaven erbij? ‘In 31 jaar heb ik ze nog nooit vliegtuigen op de landingsbaan zien stallen.’

Een groep Chinezen staat klaar om terug te vliegen naar China.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zij staan in de verpleeghuizen: ‘Tranen in de ogen, en je kan ze niet wegpinken achter die veiligheidsbril’
Vijf verzorgenden en verpleegkundigen vertellen over hun ervaringen op de werkvloer, waar corona alles anders heeft gemaakt. Over hun loyaliteit met en zorg voor cliënten met wie ze soms al jaren een band hebben en van wie ze soms eerder dan verwacht afscheid moeten nemen.

Hoelang houden we de lockdown nog vol? Vijf vragen over de economische gevolgen
Komende dinsdag moet de regering beslissen of de lockdown in mei wordt versoepeld. Dat lijkt onontkoombaar. De economische schade loopt elke dag op en het moment komt dichterbij dat die de gezondheidswinst overtreft.

Geert ontdekte het liefdesgeheim van zijn vader. Pas nu kan hij milder naar hem kijken 
Arie van Tongeren stapte na de bevrijding uit het klooster voor een geheime liefde, ontdekt Geert in het oorlogsdagboek van zijn vader. Dat dagboek zou de blik op zijn vader voorgoed veranderen.

Geert van Tongeren.Beeld Rebecca Fertinel

Hoe langer dit gedoe duurt, des te meer val ik terug op oude, vertrouwde boeken
Het is dan geen oorlog, zeker niet, maar beklemmend is het allemaal wel. Sylvia Witteman heeft besloten terug te vallen op boeken, om alles eromheen te vergeten. ‘Een extra voordeel van Im Westen nichts Neues (1929) is bovendien dat er zóveel ellende in voorkomt dat die hele corona erbij in het niet valt.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden