NieuwsbriefVrijdag 15 maart

Volkskrant Avond: Een reconstructie, reacties en het laatste nieuws: alles over de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland

Redactie
Verband en een schoen voor de Al Noor-moskee in Christchurch, waar de aanslag plaatsvond. Beeld EPA
Verband en een schoen voor de Al Noor-moskee in Christchurch, waar de aanslag plaatsvond.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

De belangrijkste feiten op een rij over de aanslag in Nieuw-Zeeland
Bij terroristische aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn tientallen doden gevallen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Mediawetenschapper: ‘Tekst manifest typisch voor internetforum 8chan’
Het manifest dat Christchurch-schutter Brenton Tarrant op Twitter plaatste om zijn terreurdaad in Nieuw-Zeeland aan te kondigen, is doorspekt met bekende grappen van internetfora 4chan en 8chan. Op deze laatste website is de aanslag massaal bejubeld.

Beelden aanslag blijven opduiken, ondanks inspanningen Facebook, Twitter en YouTube
Meer dan een kwartier lang zou een van de aanslagplegers op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland zijn daden op sociale media live hebben uitgezonden. Die oorspronkelijke stream is inmiddels verwijderd. Maar hoezeer de platformen ook hun best doen de video’s offline te houden, ze blijven eenvoudig vindbaar.

Een still uit de video van de schutter.  Beeld SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS
Een still uit de video van de schutter.Beeld SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS

Minister Grapperhaus: beveiliging moskeeën is en blijft op hoog niveau
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft begrip voor de extra veiligheidsmaatregelen die Amsterdam heeft genomen rond moskeeën. Maar hij benadrukt dat de beveiliging landelijk al heel hoog is. ‘Ik moedig iedereen aan naar het vrijdaggebed te gaan’, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Video van de dag

Hoe breng je op textiel politieke ideeën tot leven? Er is meer mogelijk dan je denkt, ontdekte V-vlogger Lisa Koetsenruijter. Ze ging naar de tentoonstelling ‘Cultural Threads’ in het Textiel Museum in Tilburg om deze ‘aaibare kunst met een boodschap’ uitgebreid te bestuderen.

Vanavond op tv

Het zeer grappige en bijtende Birdman is te vanavond te zien op BBC 2, vanaf 00.10 uur. Michael Keaton, die in het echte leven ooit een vervolgrol als Batman afwees, in de vergetelheid raakte en dankzij Birdman een verdiende comeback maakte, speelt de acteur die bedankt voor de hoofdrol in deel 4 van de heldenfilmreeks Birdman en in het theater zijn waardigheid als acteur probeert terug te vinden. De film won uiteindelijk vier Oscars. Op Canvas kunt u om 21.20 uur kijken naar, met alle respect, een miskleun. Maar wel een bezienswaardige: het onverfilmbaar geachte boek Cloud Atlas werd tóch verfilmd, en dit is het resultaat. Meer televisietips zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Zo verliep de grootste terroristische aanslag op moslims in het Westen. Een reconstructie van minuut tot minuut
Bij een terroristische aanslag schoot de Australiër Brenton Tarrant voor zover nu bekend 49 mensen dood in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Dit is een reconstructie van de aanslag van minuut tot minuut.

Nieuw-Zeeland is ver weg, maar die moskee voelt voor bezoekers van de As-Soennah-moskee in Den Haag als hún moskee
De emoties gieren door de gebedsruimte van de As-Soennah-moskee in Den Haag als sheikh Ilyaas El Yousfi zijn stem verheft. ‘Wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd, is geen verrassing’, zegt hij in de microfoon voor in de zaal. ‘Als je jarenlang anti-islam zaait, dan breekt er een tijd aan dat je geweld oogst.’

Schutter pleegde terreuraanslag ‘om immigratie te stoppen’
De Australiër Brenton Tarrant (28), die de beelden van de schietpartij in de Al Noor-moskee livestreamde, omschrijft zich in een manifest dat van hem zou zijn als ‘een gewone witte man’. Hij is opgepakt en aangeklaagd voor moord. De schutter zegt tot zijn daad te zijn gekomen om ‘zorg te dragen voor de toekomst van mijn volk’ en om ‘de immigratie direct terug te brengen’.

Is Holleeder echt de ‘godfather van de Amsterdamse onderwereld’ of denken we dat alleen maar?
In een pleidooi van vijf dagen hebben de advocaten van Willem Holleeder deze week vraagtekens gezet bij de levenslange eis van het Openbaar Ministerie. Want de ‘topcrimineel’ Holleeder is een verzinsel van anderen vinden zij.

Holleeder staat terecht voor zes moorden. Beeld ANP
Holleeder staat terecht voor zes moorden.Beeld ANP

Houellebecq, schijnbaar nihilistisch als altijd, schreef een liefdesroman ★★★★★
De nieuwe Houellebecq doet sterk denken aan zijn debuut van 25 jaar geleden, maar is rijker, voller en warmer. Hoewel een kritische maatschappijanalyse niet ontbreekt, is Serotonine vooral een schitterende liefdesroman.

Als je kiezers hun stembiljet in een kliko laat mikken, zeg je toch: ‘Elke stem is weggegooid’
Woensdag kunnen we weer stemmen door ons stembiljet in de daarvoor bestemde kliko te gooien. Die kliko, daar heeft Jasper van Kuijk problemen mee. ‘Zo’n vuilnisbak is vast goedkoop en praktisch, maar de symboliek is misschien niet helemaal je dat’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden