Volkskrant Avond: Een burgerwacht van wandelende moslima's | Waarom is Hema zo succesvol in het buitenland?

Goedenavond. Oud-piloot Julio Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor schade geleden tijdens zijn achtjarig voorarrest in Argentinië. Verder in de Volkskrant Avond: het experiment dat de Nederlandse visserij moest redden, dreigt haar nu de das om te doen.

Rechtbanktekening van het proces van verdachte Mark M.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Het had de Nederlandse visserij moeten redden, maar dreigt haar nu de das om te doen
Een groot deel van de Nederlandse visvloot wordt in zijn voortbestaan bedreigd nu het Europees Parlement het elektrische vistuig, de pulswing, wil verbieden.

Politiemol Mark M. handelde 'schaamteloos en voor eigen gewin': OM eist vijf jaar cel
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag vijf jaar celstraf geëist tegen de 31-jarige oud-politieman Mark M. uit Weert wegens corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Onderzoeker laat kinderen elkaar beoordelen: pesters zijn echt populairder
Middelbare scholieren zijn negatief over pesten in het algemeen, maar keuren het pestgedrag van bepaalde klasgenoten niet af. Sterker nog: de pesters zijn vaak populair. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels, die haar proefschrift donderdag verdedigt aan de Radboud Universiteit.

Brand verwoest historische VOC-gebouwen in Jakarta: hap uit restauratie oude hart Batavia
Een oververhitte kabel vatte vlam, waarna het halve Maritiem Museum van Jakarta dinsdag in een mum van tijd in lichterlaaie stond. De daken stortten in en de collectie verbrandde of viel ten prooi aan het bluswater. Maar de brand heeft nog meer kapotgemaakt dan de twee historische VOC-gebouwen: het vuur nam een hap uit het herstel van het meest sfeervolle deel van de Indonesische miljoenenstad.

Brandweerlieden proberen het vuur in toom te houden.Beeld epa

Video van de dag

Waarom Saoedi-Arabië wel moet moderniserenVrouwen in voetbalstadions, vrouwen achter het stuur en vrouwen die hun gezicht op straat mogen laten zien. Tot voor kort ondenkbaar in Saoedi-Arabië, maar nu werkelijkheid, omdat de prins plots voor een 'gematigde, open en tolerante islam' staat. In deze video zie je waarom de Saoedi's wel móéten moderniseren (en waarom ze dat juist nu doen).

Vanavond op televisie

Julio Poch zat 8 jaar lang onschuldig vast in Argentinië. Bij Jinek (23.00 uur, NPO 1) doet hij zijn verhaal. Bij Humberto Tan schuift Daphne Deckers aan tafel aan, over haar nieuwe boek Sterrenstof (RTL 4, 22.30 uur). En Morgan Freeman als god en Jim Carrey die gekken bekken trekt - dat is Bruce Almighty. Melig, maar onderhoudend (Net 5, 22.40 uur). Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Deze burgerwacht van wandelende moslima's houdt Zweedse jeugdcriminelen in toom
Moslimmannen kun je een grote mond geven, maar moslimvrouwen toon je respect. Het is de verklaring waarom moslimmoeders succesvol zijn in de strijd tegen de criminele jeugd in Zweden. (+)

'Hayma' opent in Dubai, waarom is de Hema zo succesvol in het buitenland?
Het is verleidelijk om geamuseerd je wenkbrauwen op te trekken, maar Hema's internationale avonturen trekken de winkelketen terug van de rand van de afgrond. Na jaren van forse verliezen lonken nu weer positieve resultaten.

De moslima's struinen de straten af en praten desnoods met drugsdealers.Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Van festival naar festival: al tweeduizend jaar geleden tourden artiesten door het Romeinse rijk
Een wereldtournee van bijvoorbeeld U2 is - hoe spectaculair ook - niets nieuws. Al in de oudheid waren er 'impresario's' die voor Romeinse steden evenementen organiseerden met sporters en muzikanten. (+)

Onderzoeker laat kinderen elkaar beoordelen: pesters zijn echt populairder
Middelbare scholieren zijn negatief over pesten in het algemeen, maar keuren het pestgedrag van bepaalde klasgenoten niet af. Sterker nog: de pesters zijn vaak populair. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels, die haar proefschrift donderdag verdedigt aan de Radboud Universiteit.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Een nieuwe gouden eeuw lijkt aangebroken voor de Nederlandse pop, en dat ie niet dankzij de platenlabels
Waarom scoorde Bettie Serveert goed in de VS en blijft het geluid van Kensington, hier toch mateloos populair, beperkt tot binnenlands gebruik? Nou, dat geluid dus. Lees Dutch in the USA. (+)

Funda-verslaving? Aaf heeft eerder 'Funda de la Tourette'
'Klinkt als een echt ziektebeeld, en is het ook.' Hoe overgekookt de woningmarkt ook is, columnist Aaf Brandt Corstius kijkt nog steeds elke dag. 'Wétende dat ik daar alleen huizen zal aantreffen die al zonder voorbehoud van financiering zijn verkocht voor drie keer de vraagprijs. Aan prins Bernhard.' (+)

My Baby met Daniel Johnston, Cato van Dijck en Joost van Dijck.Beeld Daniel Cohen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden