NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Dwarslaesiepatiënten lopen weer een beetje na elektrische stimulatie | Reconstructie van de mysterieuze aanslag bij ijshal Thialf

Goedenavond. ‘Veelbelovend’ word het onderzoek genoemd en ‘een grandioos resultaat’: artsen en wetenschappers zijn er opnieuw in geslaagd om patiënten met een dwarslaesie te laten lopen, dit keer zelfstandig en met blijvend succes. Verder in deze nieuwsbrief: ondanks grote verliezen tijdens de verkiezingen doet de PvdA nog steeds volop mee bij de verdeling van bestuursposten. En op 7 januari 2017 wordt bij schaatsstadion Thialf zakenman Bert Jonker neergeschoten, maar de politie vindt geen wapen, geen kogel, geen huls. Was het wel een moordaanslag? Morgen begint de rechtszaak.

Redactie
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, doet zijn ambtsketting om. Beeld ANP
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, doet zijn ambtsketting om.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Geslonken PvdA staat nog steeds vooraan bij toekenning bestuursposten
Ondanks een groot verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar doet de PvdA nog steeds volop mee bij de verdeling van bestuursposten. Elf PvdA-leden werden tot dusver dit jaar benoemd tot burgemeester, evenveel als de VVD en aanzienlijk meer dan D66 (7) en CDA (6). Alle andere partijen komen ver daarachter. Drie burgemeesters zijn afkomstig van een van de lokale partijen, die samen 33 procent van de stemmen behaalden. In totaal werden 44 burgemeesters benoemd.

Turkse hoofdaanklager: Khashoggi werd gewurgd kort na aankomst in Saoedisch consulaat
De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gewurgd kort nadat hij op 2 oktober het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul was binnengegaan. Daarna werd zijn lichaam in stukken gesneden en afgevoerd. De Turkse hoofdaanklager Irfan Fidan heeft dat woensdag meegedeeld.

‘Grandioos resultaat’: Dwarslaesiepatiënten kunnen na elektrische stimulatie weer een beetje lopen
Artsen en wetenschappers zijn er opnieuw in geslaagd om patiënten met een dwarslaesie te laten lopen, dit keer zelfstandig en bovendien met blijvend succes. Twee mannen die na een ongeluk verlamd waren geraakt, kunnen dankzij een gerichte elektrische stimulatie van zenuwbanen stappen zetten. Belangrijker nog: dankzij nieuwe technologie lukt dat ook als de stimulator uit staat, wat duidt op herstel van verbindingen in hun ruggenmerg.

Uber-chauffeur voor rechter na dodelijk ongeval: ‘Een zaak met alleen maar verliezers’
De jonge Uber-chauffeur Jasmin M. staat terecht voor het dodelijke ongeluk dat hij vorig jaar veroorzaakte. Ligt de schuldvraag alleen bij hem, of heeft de taxidienst Uber hierin ook een verantwoordelijkheid?

Video van de dag

Een bomenlaantje, een omhelzing, een gestolen kus: we zijn getuige van een intiem samenzijn. Of toch niet? Want wat doet die bewaker daar? En waar komt dat meisje met die vlechten opeens vandaan?

Vanavond op tv

In De nepnieuwsfabriek (NPO 2, 21.15 uur) wordt door Russische journalisten undercover een bezoek gebracht aan een ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg. Hier worden aan de lopende band nepfilmpjes gemaakt, die worden verspreid op sociale media. Op Canvas (21.20 uur) gaat het tweede seizoen van The Handmaid’s Tale van start. Zin in een arthousefilm? Call Me by Your Name gaat over de liefde tussen twee jongemannen (Film 1 Drama, 20.30-22.40 uur) Meer tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

De wonderlijke zaak van de Thialf-schietpartij waarin niets is wat het lijkt
De schietpartij bij schaatshal Thialf, bijna twee jaar geleden, roept steeds meer vragen op. Wat is er precies gebeurd? Is er wel geschoten? En waar is het wapen? Donderdag begint de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Leeuwarden. De advocaat van de verdacht belooft met ‘iets spectaculairs’ te komen.

Gert-Jan Oskam kan na dwarslaesie weer 80 meter lopen dankzij zenuwstimulatie: ‘Het voelt anders als je niet zelf je beenspieren aanspant’
Gert-Jan Oskam (35) installeerde machines in de voedingsindustrie in China toen hij in november 2011 zijn nek brak bij een fietsongeluk in Beijing. Hij liep een gedeeltelijke dwarslaesie op en kon na revalidatie met moeite 10 meter lopen achter een rollator. Nu loopt hij met armkrukken tot wel 80 meter, dankzij een implantaat en een soort pacemaker.

Alsof het de popster zélf is, zo goed spelen deze acteurs hun rol in biopics. Van Joaquin Phoenix als Johnny Cash tot Cate Blanchett als Bob Dylan
De optredens van Queen in de nieuwe band-biopic Bohemian Rhapsody ogen griezelig echt: alsof ze er weer stáán, in Wembley. Welke acteurs speelden eerder zo overtuigend muziekgrootheden? De popcritici van V kozen hun favorieten.

Don Cheadle als Miles Davis in Miles Ahead. Beeld
Don Cheadle als Miles Davis in Miles Ahead.

Faillissement binnen de zorg is volgens de Tweede Kamer geen probleem, maar de manier van handelen die ermee gepaard gaat wel
Dat slecht functionerende ziekenhuizen failliet gaan, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer nog wel acceptabel. Maar als het bericht komt twee patiënten in Amsterdam in levensgevaar zijn gekomen door de abrupte verhuizing, wordt het Kamerdebat woensdag toch ineens venijnig.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, tijdens het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Beeld ANP
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, tijdens het Tweede Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.Beeld ANP

Een invasie van reizigers: de Russische verovering van het Noorse Spitsbergen is van toeristische aard – tot nu toe
Het Noorse Spitsbergen is al jaren een populaire vakantiebestemming voor avontuurlijke reizigers. Sinds kort weet ook de Russische toerist zijn weg naar het Arctische land te vinden, maar de Noren vertrouwen het niet. Zij houden het gedrag van de Russen met argusogen in de gaten sinds de annexatie van de Krim in 2014.

Altijd te weinig fietsparkeerplekken
Als je in Amsterdam zomaar je fiets ergens neerzet, wordt hij door de gemeente los geknipt en afgevoerd naar Noord-Korea (Sloterdijk), zegt Sylvia Witteman. ‘Een grijsblauwe, met één roze voorband en kapotte oranje fietstassen, zegt u? Ja, daar staat-ie, maar zonder legitimatie kan ik helaas niets voor u doen...’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden