Volkskrant Avond12 september 2019

Volkskrant Avond: Draghi komt met ‘bazooka’: rente nog verder omlaag | Wordt e-sigaret ook in Nederland aan banden gelegd?

Redactie
Mario Draghi tijdens de persconferentie. Beeld Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi tijdens de persconferentie.Beeld Bloomberg via Getty Images

Vandaag in het nieuws

Draghi komt met ‘bazooka’: rente nog verder omlaag
Nog één keer doet Mario Draghi vriend en vijand versteld staan door de geldkraan wijd open te draaien. De president van de Europese Centrale Bank, die eind volgende maand afscheid neemt, kondigt donderdag niet alleen de langverwachte renteverlaging aan, maar ook een nieuwe ronde schuldaankopen.

Directeur van het Europese noodfonds luidt alarmbel: ‘Stabiliteitspact is onwerkbaar: het splijt de Europese Unie’
Aan de vooravond van de financiële top in Helsinki luidt Klaus Regling, directeur van het Europese noodfonds ESM, de noodklok: de EU moet haar strikte begrotingsregels herzien. Ze brengen de Europese eenheid in gevaar.

Russische politie valt binnen bij medestanders van oppositieleider Navalny
De Russische autoriteiten hebben een grootscheeps offensief ingezet tegen de organisatie van oppositieleider Aleksej Navalny. Politieagenten deden overal in het land invallen bij medestanders van Navalny, die de autoriteiten afgelopen weekeinde een pijnlijke nederlaag toebracht bij de verkiezingen in Moskou en enkele andere steden.

Amsterdam Museum schrapt term ‘Gouden Eeuw’
Het zal evenveel kritiek opleveren als enthousiasme: het besluit van het Amsterdam Museum om de term ‘Gouden Eeuw’ voortaan niet langer te gebruiken als synoniem voor de 17de eeuw. Het ingeburgerde begrip dekt volgens het museum niet de ‘historische werkelijkheid’.

Wordt e-sigaret na Amerikaanse doden ook in Nederland aan banden gelegd?
De VS hebben een verbod op de e-sigaret met smaakjes aangekondigd en in Nederland pleit de bekendste anti-rookactivist en longarts Wanda de Kanter (in De Telegraaf) voor een totaalverbod. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat onderzoek doen. Besluit hij tot een verbod? Vijf vragen over de elektronische sigaret.

Document van regering-Johnson voorspelt chaos en rellen bij No Deal-Brexit
Prijsstijgingen voor levensmiddelen, tekorten aan medicijnen, een visserijoorlog en zelfs rellen kunnen de gevolgen zijn als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Dat blijkt uit een document dat de Britse regering woensdagavond tegen haar zin moest vrijgeven.

Shell Nederland steunt Klimaatakkoord: Ed Nijpels is opgetogen, milieubeweging sceptisch
Shell Nederland heeft zijn steun uitgesproken voor het Klimaatakkoord. President-directeur Marjan van Loon zegt dat het akkoord ‘pittige opgaven’ bevat om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. ‘Maar dat houdt ons niet tegen. We willen aan de slag.’

Nederlandse jeugd heeft moeite merel van mus te onderscheiden
Minder dan 1 op de 6 Nederlandse scholieren van 9 en 10 jaar kan een mus herkennen. Ook met het herkennen van andere gangbare, inheemse diersoorten is het slecht gesteld, blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Leiden in het vakblad Biological Conservation. Voor het eerst werd onderzocht hoe het gesteld is met kennis van diersoorten bij Nederlanders.

TV-tips

In het tweede seizoen van Achter de dijken (NPO 2, 20.25 uur) onderzoekt programmamaker Leo Blokhuis de Nederlandse drang naar vrijheid en autonomie. Vanavond volgt hij het spoor van de bevrijding in 1944 en 1945. Zembla (NPO 2, 21.15 uur) reconstrueert de sloop van een oude gastanker van de Nederlandse multinational SBM Offshore op een strand in India. Klokkenluiders melden dat het schip ernstig vervuild is met kwik. En Het uur van de wolf (NPO 2, 22.55 uur) zoomt in op het reusachtige gouden wandelpad op het Iseo-meer in Noord-Italië van kunstenaar Christo. Meer film- en tv-tips kunt u hier vinden.

Opinie

Waarom het Amsterdam Museum de term ‘Gouden Eeuw’ niet langer zal gebruiken
In het Amsterdam Museum zal de term ‘Gouden Eeuw’ vanaf nu niet meer als synoniem gebruiken voor de periode van de 17de eeuw, betoogt de directie. ‘Het museum wil ruimte bieden aan die verhalen uit de 17de eeuw die nog niet verteld worden en wil daarmee relevant zijn voor meer mensen.’

Schutters van de compagnie van kapitein Joan Huydecoper en luitenant Frans van Waveren, van Govert Flinck uit 1648. Onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum Beeld EPA
Schutters van de compagnie van kapitein Joan Huydecoper en luitenant Frans van Waveren, van Govert Flinck uit 1648. Onderdeel van de collectie van het Amsterdam MuseumBeeld EPA

Aanraders van de redactie

De Boeing 737 Max wordt getest voor terugkeer in het luchtruim. Zit de wereld er nog wel op te wachten?
In de VS wordt volgende maand getest of de Boeing 737 Max veilig genoeg is om weer mee te vliegen. Ongeacht de uitkomst zijn de gevolgen van de ongelukken en het vliegverbod gigantisch. Boeing verliest miljarden, maatschappijen en piloten zitten klem, en veel reizigers durven het toestel niet meer in.

Camera’s op nieuwe iPhone werken op zenuwen van mensen met trypofobie (‘gaatjesangst’)
Het nieuwe paradepaardje van Tim Cook roept onverwachte tegenstand op, omdat deze kersverse iPhone drie cameraatjes op de achterkant heeft. Mensen met trypofobie (angst voor kleine gaten) gruwelen bij de gedachte alleen al. Maar er is hoop.

De drie camera’s op de achterkant van de nieuwe iPhone 11 Pro. Beeld Apple
De drie camera’s op de achterkant van de nieuwe iPhone 11 Pro.Beeld Apple

Oproer in Polen na tweet Dokter Ruud: ‘Staat het plusje in lhbt+ soms voor pedofielen?’
Waarover maken de media in Polen zich druk? Over een half-Nederlandse soapacteur en zijn tweet over pedofilie, constateert onze correspondent Jenne Jan Holtland.

Waarom een museumdirecteur (Deirdre Carasso) een kunstenaar (Anne Wenzel) uitdaagt voor een bokswedstrijd
Begin dit jaar kreeg kunstenaar Anne Wenzel (47) een e-mail van de curator van het Stedelijk Museum Schiedam: ze kon binnenkort een ‘wat ongewone vraag’ verwachten van de directeur. Museumdirecteur Deirdre Carasso (48) verraste haar met: ‘Wil je tegen me boksen?’ Wenzel lacht als ze eraan terugdenkt: ‘Totaal absurd! Ik dacht what the fuck? Stom idee toch?

Schrijver Maarten ’t Hart: ‘Gelovigen krijg je nog net iets beter op de kast dan feministen’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe roman De nachtstemmer, tien dilemma’s voor schrijver Maarten ’t Hart.

Maarten 't Hart.  Beeld Frank Ruiter
Maarten 't Hart.Beeld Frank Ruiter

Ik zie nog zijn van pijn vertrokken hoofd toen hij mijn woonboot zag. ‘Ai’, zei hij, ‘ijzer’
Ooit had Peter Buwalda een hele vakantie lang, nota bene in Chili, op websites naar woonboten gezocht. Het leek nog te gaan lukken ook, op nog geen 50 meter van zijn nieuwe werk. ‘Ik zag het voor me, iedere ochtend met ingezeepte kin naar mijn arriverende collega’s zwaaien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden