NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Dit zijn de twee aanklagers die Holleeder levenslang de cel in kregen | Wat maakt kijken naar de steenuil via de ‘nestcam’ zo verslavend?

Redactie
Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher in de zwaarbeveiligde rechtbank voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher in de zwaarbeveiligde rechtbank voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Psycholoog adviseerde aanklagers Holleeder om ‘nul contact’ met hem op te bouwen
De aanklagers van Willem Holleeder hebben tijdens het strafproces gebruikgemaakt van een psycholoog – die tevens kennis heeft van psychopathie – om Holleeder te duiden. Dat hielp hen bij het opstellen van hun verhoorplan. Ook gebruikten ze de psycholoog ‘voor ons eigen gemoed. Het gaat er ook om: hoe blijf je overeind in zo’n grote zaak?’

Het is niet meer ‘the sky is the limit’ voor Schiphol, maar de luchthaven mag wél doorgroeien
Schiphol mag van het kabinet na 2020 doorgroeien tot maximaal 540 duizend vluchtbewegingen per jaar. Groei wordt alleen toegestaan als de luchtvaartsector kan aantonen dat de hinder voor de directe omgeving vermindert, bijvoorbeeld door stillere en schonere vliegtuigen.

Zwart en dus verdacht: zo sturen witte Amerikanen de politie af op zwarte landgenoten
Barbecueën in het park, wachten in een Starbucks; zwarte Amerikanen krijgen voor de grootste onbenulligheden de politie op hun dak. Vaak op hen afgestuurd door ‘verontruste’ witte landgenoten. Deze week was het weer raak: een ziekenhuispatiënt werd beticht van diefstal toen hij een blokje omging.

Dit ambitieuze plan moet de huizenmarkt in en om Amsterdam openbreken
Bijna een kwart miljoen woningen moeten er de komende twintig jaar in en om Amsterdam verrijzen. Ook krijgt de overheid meer middelen om de prijzen betaalbaar te houden.

Hof veroordeelt moordenaar Anne Faber ook in hoger beroep tot 28 jaar en tbs
Het gerechtshof in Arnhem heeft Michael P. vrijdag opnieuw 28 jaar cel plus tbs opgelegd voor het verkrachten en doden van Anne Faber. De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in Utrecht hem vorig jaar oplegde.

Video van de dag

In een voormalige kogelfabriek in Zaandam zit nu het culturele centrum het HEM gevestigd: een Tate Modern aan het Noordzeekanaal. In de enorme ruimte van 9.000 m² zitten ateliers, veel kunst, een restaurant en straks ook een hotel verstopt. V-vlogger Lisa Koetsenruijter ging er op bezoek.

Tv-tips

NPO 3 zendt de eerste aflevering van de vierdelige documentaireserie Prison girls uit over het leven in een Amerikaanse vrouwengevangenis (20.25 uur). Bij Pauw onthult presentator Janine Abbring haar laatste Zomergast (NPO 1, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Politiek en justitie zouden net zoveel geld, tijd en aandacht moeten besteden aan nabestaanden als aan de daders’
Op de zeepkist deze week staat Lena Olivier (46) wier zus Miranda in 2014 werd doodgestoken door haar vriend. In februari dit jaar kwam hij vervroegd vrij naar vierenhalf jaar. ‘Ik zie nu weer foto’s van hem op sociale media, waar hij met zijn vrolijke snuit staat op te treden met zijn band. Op dat moment voelde ik weer hoe zwaar wij gestraft zijn als familie.’

Aanraders

Zij kregen Holleeder veroordeeld: ‘Ik had uitzinnige euforie verwacht, maar dat is niet zo’
Ruim vier jaar werkten officieren Lars Stempher en Sabine Tammes intensief samen om Holleeder veroordeeld te krijgen. Nu is het volbracht. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

Sabine Tammes en  Lars Stempher. Beeld Jitske Schols
Sabine Tammes en Lars Stempher.Beeld Jitske Schols

Dat vangnet regelen deze zzp’ers zelf wel: ‘We hebben altijd ons hoofd boven water kunnen houden’
Zorgweigering is de ziekste patiënt op de arbeidsmarkt niet vreemd. Wij redden ons prima zelf en hebben geen verplichte verzekering nodig, zeggen zzp’ers als deze.

Trammelant in de nestkast: goed voor de kijkcijfers
Wie geluk heeft, ziet live via ­de ‘nestcam’ Beleef de Lente een steenuil vreemdgaan. Maar vaak gebeurt er helemaal niets. Wat maakt de webcam zo verslavend?

Remco Campert is bijna 90 maar nog niet uitgetikt: ‘Het is toch nog steeds leuk? Ik wil nog wel even doorgaan’
Een interview met schrijver Remco Campert door zijn biograaf Mirjam van Hengel, dat levert een fijn gesprek op in de serre met een schrijver die moeite heeft om te stoppen.

Remco Campert. Beeld Robin de Puy
Remco Campert.Beeld Robin de Puy

Kun je antibiotica binnenkrijgen via het eten van vlees?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Een absoluut ‘non issue’ of een reeël probleem, kun je antibiotica binnenkrijgen via vlees?

Het leek een privilege even mee te draaien in het raderwerk uitgedacht in Silicon Valley
De kakelverse Apple-laptop van Loes Reijmer had een gebrek. Helaas was even langs de winkel fietsen voor een snelle reparatie geen optie; daarvoor moest een afspraak gemaakt worden. En nee, ook dat kon nu niet. Morgenochtend nog een keer bellen misschien? ‘Dan heeft u een grotere kans. Op het maken van een afspraak. Om langs te mogen komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden