Volkskrant Avond: Dit zijn de nieuwste ministers rond Rutte | Wie springt in het vacuüm dat IS achterlaat?

Goedenavond. Het bordes raakt vol: vandaag voegden Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Wouter Koolmees (waarschijnlijk Sociale Zaken) zich bij het gezelschap rond Rutte. Wie zijn zij? Verder in uw avondnieuwsbrief: een hoogleraar aan de Universiteit Twente doet een boekje open over #metoo-misstanden in de academische wereld en wie springt straks in het vacuüm dat Islamitische Staat achterlaat?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Catalaanse regering hoeft niet te rekenen op hulp Europa
De Europese leiders proberen op hun top in Brussel hun vingers niet te branden aan de crisis in Catalonië. Hoe hoog de spanningen ook oplopen, ze blijven van mening dat het een binnenlandse kwestie is die door een dialoog tussen de Spanjaarden zelf moet worden opgelost.

Wie springt in het vacuüm dat Islamitische Staat achterlaat?
Nu het gevaar van Islamitische Staat is bezworen, het kalifaat zo goed als verpulverd en de gemeenschappelijke vijand verslagen, borrelen ogenblikkelijk oude conflicten weer op.

Opnieuw wolf gesignaleerd op de Veluwe - landelijk wolvenplan van start
Opnieuw laat een wolf zijn kop zien in Nederland, dit keer op de Veluwe. Experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland hebben op basis van fotomateriaal vastgesteld dat het gesignaleerde dier inderdaad een wolf is. Het is de derde keer dit jaar dat een wolf zich over de Duitse grens waagt.

Rutte III krijgt vorm; acht nieuwe namen zingen rond over het Binnenhof. Wie zijn ze?
Twee ministers van onderwijs, drie vicepremiers en aparte ministers voor Justitie en Veiligheid. Wie zijn de bewindslieden wiens namen rondzingen over het Binnenhof?

Cora van Nieuwenhuizen. Beeld ANP
Cora van Nieuwenhuizen.Beeld ANP

Video van de dag

Onze V-vlogger zag deze week: twaalf lhbtqi-vluchtelingen die hun verhaal doen in het Stedelijk, waarbij de boodschap belangrijker was dan de kunst zelf. En ze stopte zich vol met drankjes in een lunchtent (spoiler: lang niet al die hipsterlattes zijn te drinken).

Vandaag op televisie

In reeks twee van haar Amerika-serie (NPO 1, 22.15 uur) volgt Eva Jinek een aantal Amerikanen: wat betekent Trumps presidentschap voor hun levens? In Haagse lobby (NPO2, 21.10 uur) spreekt Rick Nieman met minister Schippers en VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos over de lobby rond dure medicijnen. Zin in iets anders? Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Frits Bom (1944-2017) overleden: 'Hij nam het op tegen het establishment'
Op verkiezingsavonden in de jaren zeventig zag Frits Bom vol verbazing hoe collega-journalisten vochten om een interview met de winnaars. Als jonge verslaggever ging zijn belangstelling al uit naar de verliezer. Die had niet alleen zijn sympathie, daar zat ook het mooiste verhaal: de irritatie en de emotie. Dit is het gezicht van De Ombudsman en De Vakantieman(+)

Hoogleraar Universiteit Twente: 'Ook seksuele intimidatie in academische wereld'
Na alle openbare verklaringen van seksueel misbruik en intimidatie onder #metoo vertelt nu ook een hoogleraar over de misstanden in de academische wereld. 'Die professor die na een feest niet meer naar huis kon en moest 'overnachten'.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Zo gaat de asielprocedure onder Rutte III eruitzien: 3 grote veranderingen op een rij
Het systeem van opvang en integratie van asielmigranten moet op de schop, vindt het nieuwe kabinet. In de 3 stadia waar nieuwkomers doorheen gaan, stelt het regeerakkoord cruciale veranderingen en versoberingen voor. (+)

Dit is het plan voor het eigen museum van 's werelds invloedrijkste fotograaf
Martin Parr (65), misschien wel de invloedrijkste fotograaf ter wereld, richtte een museum op voor het werk van Britse fotografen, dat 25 oktober wordt geopend. De Volkskrant wandelde vast met hem door zijn museum, in zijn woonplaats Bristol. Hij verwacht niet dat het druk zal worden. (+)

Martin Parr in Bristol. Beeld Hans van der Meer
Martin Parr in Bristol.Beeld Hans van der Meer

Zes miljard waard, maar niemand weet precies wat Magic Leap doet
De dromen van Magic Leap zijn groots en hallucinant, maar het heeft nog geen glimp van een werkend product laten zien. Toch blijven investeerders er geld in pompen. Is Magic Leap hét symbool van de nieuwe techzeepbel? (+)

Melania Trump doet het first ladyschap op gepaste afstand van haar man
Columnist Aaf Brandt Corstius las een krantenkop van vijf woorden die, in wat voor combinatie dan ook, het goed zouden doen in elke krantenkop van haar dromen, namelijk 'bizar', 'complottheorie', 'dubbelganger', 'Melania' en 'Trump'. Hoe je dit setje woorden ook door elkaar husselt, het levert sowieso altijd een goed verhaal op, schrijft ze in haar column. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden