Volkskrant AvondWoensdag 30 januari

Volkskrant Avond: Dit zijn de effecten van het asielakkoord: ‘Over vijf jaar hebben we weer een pardon’ | Rembrandtjaar geopend: dit valt er allemaal te beleven

Amerikaanse mariniers bestoken IS-strijders in Syrië. Volgens Trump is IS verslagen, reden waarom hij de soldaten in Syrië terugtrekt. Beeld null
Amerikaanse mariniers bestoken IS-strijders in Syrië. Volgens Trump is IS verslagen, reden waarom hij de soldaten in Syrië terugtrekt.

Vandaag belangrijk

Spionnenbazen VS maken gehakt van Trumps oordeel over Noord-Korea, Iran en IS
Amerika’s hoogste inlichtingenbazen hebben opnieuw onderstreept hoezeer ze van mening verschillen met president Trump over gevaren die de VS bedreigen. 

De effecten van het asielakkoord: ‘Over vijf jaar hebben we weer een pardon’
Het asielakkoord van de regeringscoalitie wijzigt het asielbeleid op belangrijke punten. Wat zal het effect zijn? Drie wijzigingen gewikt en gewogen.

Joel Voordewind (ChristenUnie) in gesprek met een kinderen die in aanmerking komen voor het kinderpardon tijdens een actie van Defence tot Children op het Plein. Beeld null
Joel Voordewind (ChristenUnie) in gesprek met een kinderen die in aanmerking komen voor het kinderpardon tijdens een actie van Defence tot Children op het Plein.

Veiling tekeningen (van vermoedelijk prinses Christina) levert bijna 10 miljoen euro op - schets Rubens voor 6,2 miljoen euro naar onbekende koper
Dertien oude tekeningen die woensdag in New York zijn geveild, waarschijnlijk door prinses Christina, hebben 9.725.000 euro opgebracht exclusief commissie voor veilinghuis Sotheby’s, het zogeheten opgeld. Het topstuk, een voorstudie in krijt van de hand van Peter Paul Rubens (1577-1640), ging weg voor 7.250.900 euro, een kleine 6,2 miljoen euro als daar het opgeld vanaf wordt gehaald. Dat is het dubbele van de vooraf geschatte maximumwaarde van 3,1 miljoen euro.

Sea-Watch biedt als laatste schip verzet tegen hard Europees migratiebeleid
Na wederom een dagenlange patstelling op de Middellandse Zee zegden woensdag acht landen toe de 47 migranten aan boord van de Sea-Watch 3 in eigen land op te vangen. Het is de tweede keer deze maand dat het Nederlandse reddingsschip voor een internationale crisis zorgde. Vier redenen waarom u de Sea-Watch 3 moet leren kennen.

Video van de dag

Een slag uit 1879 tussen de Engelsen en de Zoeloes wordt nagespeeld. De kostuums en wapens kloppen tot in de puntjes, maar de ‘doden’ zijn minder geloofwaardig.

TV-tips

Op Net 5 begint nu Gone Girl, de ambitieuze tiende film van de Amerikaanse meesterverteller David Fincher. Gone Girl is een vlot vertelde thriller die reflecteert op zaken als beeldvorming, sociale rollen en schone schijn. Later vanavond is de eerste aflevering van Six over Rembrandt te zien (NPO 2, 22.45 uur), waarin kunsthandelaar Jan Six het werk en leven bespreekt van Rembrandt, wiens 350ste sterfdag dit jaar wordt gevierd. Voor meer tips kunt u hier terecht.

Uit de krant van morgen

In de achtertuin van Schiphol is nog aan alle kanten sprake van groei - maar tot welke prijs en welke grens?
Een op de acht luchtreizigers vliegt het land uit zonder eerst naar Amsterdam Airport af te reizen. Ze stappen op in Eindhoven of Rotterdam. De regionale luchthavens groeien sterk. Kunnen ze het overvolle Schiphol uit de brand helpen?

Rekeningrijden komt dichterbij: hoe Nederland van links tot rechts viel voor kilometerheffing
Vorig jaar was rekeningrijden nog taboe bij regeringspartijen CDA en VVD. Inmiddels voelen zelfs veelrijders en rechtse kiezers wel wat voor kilometerheffing en worden in Den Haag de opties onderzocht. Gaan we de huidige wegenbelasting inruilen? Dit schreven we tot nu toe over rekeningrijden.

Rekeningrijden is geen taboe meer. Beeld null
Rekeningrijden is geen taboe meer.

Ze stopten niet vanwege ruzie, maar omdat het een goed idee leek; tot ze een nog veel beter idee kregen
Krezip, een van Nederlands populairste bands, is na tien jaar weer bij elkaar en gaat optreden.

De bandleden van Krezip.  Beeld null
De bandleden van Krezip.

Beatrix opent Rembrandt-jaar: in het hele land exposities van de 350 jaar geleden overleden schilder
Prinses Beatrix heeft woensdagavond het Jaar van Rembrandt geopend in het Mauritshuis in Den Haag. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) stierf. De schilder wordt met tal van exposities door heel het land herdacht.

Medewerkers leggen de laatste hand aan Rembrandt-tentoonstelling in het Mauritshuis. Met de expositie trapt het Mauritshuis het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw af. Beeld null
Medewerkers leggen de laatste hand aan Rembrandt-tentoonstelling in het Mauritshuis. Met de expositie trapt het Mauritshuis het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw af.

Asielkinderen tussen hoop en vrees over kinderpardon: ‘Ik geloof het pas als het zwart op wit staat’
De kogel is met het kinderpardon door de kerk. In verschillende asielzoekerscentra hebben jonge asielzoekers nieuwe hoop gekregen. Maar ze durven ook niet te hard te juichen, na al die jaren van onzekerheid blijft er nog steeds veel onduidelijk. ‘Ze zijn voorzichtig.’

Familie Al Neema uit Irak. Beeld null
Familie Al Neema uit Irak.

De fontein voor de gevel van het Américain spoot nog steeds gewoon water in plaats van bloed
Sylvia Witteman las verontrustend nieuws het mooie, oude American Hotel aan het Leidseplein gaat veranderen in een ‘Hard Rock hotel’. ‘Ik kreeg visioenen van langharige, met ijzerwaren en zwart leer behangen rockbands, die de schitterende Tiffany-lampen ruw uit hun bakelieten stopcontacten rukken en zich op de eerbiedwaardige Jugendstilleestafel laten pijpen door een Anouk-lookalike’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden