Volkskrant AvondVrijdag 20 maart

Volkskrant Avond: Dit was de week waarin Mark Rutte president van Nederland werd

 Premier Mark Rutte in Nieuwspoort tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte in Nieuwspoort tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Gaat dit bedrijf uit Enschede de ic’s in Nederland verlossen? ‘Vijfhonderd beademingsapparaten moet lukken’

De intensivecareafdelingen in Nederland snakken naar beademingsapparaten. Hoe meer apparaten, hoe meer zieke coronapatiënten er opgenomen kunnen worden. De hoop is gevestigd op een bedrijf in Enschede.

627 nieuwe sterfgevallen in Italië | Koning roept op tot ‘alertheid, solidariteit en warmte’

De coronacrisis heeft het sociale leven in Nederland stilgelegd. In Italië en op andere plekken in de wereld stijgt het dodental hard. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.

Celstraf voor ‘coronahoester’ die agenten belaagde: ‘Ze voelden de spetters in hun gezicht’

In het gezicht van agenten hoesten en roepen dat je het coronavirus hebt. Dat kan je op weken celstraf komen te staan, merkte een verdachte vrijdag in de Haagse rechtbank.

Bijzondere stap: Martin van Rijn (PvdA) wordt opvolger Bruno Bruins als minister voor Medische Zorg

Met zijn keuze voor PvdA’er Martin van Rijn als opvolger voor minister Bruno Bruins beklemtoont premier Rutte hoezeer ook het Binnenhof inmiddels in de greep is van de coronacrisis: zo’n beroep op een kopstuk van een oppositiepartij is hoogst ongebruikelijk.

Martin van Rijn, toen Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad in 2017. Beeld ANP
Martin van Rijn, toen Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad in 2017.Beeld ANP

Tramschutter Gökmen T. veroordeeld tot levenslange celstraf

Tramschutter Gökmen T. (38) kreeg vrijdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd. De rechter in Utrecht zei vrijdag dat er geen andere mogelijkheid is dan hem deze zwaarst mogelijke straf op te leggen.

KLM houdt vast aan schrappen duizenden banen, bonden verbaasd

Het voornemen waar KLM aan vasthoudt om tot tweeduizend voltijdsbanen te schrappen, leidt tot stijgende verbazing bij de vakbonden.

Vanavond op televisie

De makers van Hart van de democratie (NPO 2, 22.15 uur) vragen zich af of onze parlementaire democratie een vernieuwing kan gebruiken, nu de kloof tussen burger en politiek almaar groeit. De documentaire volgt twee politiek verslaggevers – veteraan Kees Boonman en nieuwkomer Charlotte Nijs – die in de gangen van het Binnenhof de politieke actualiteit in kaart brengen. Gedurende een vol jaar wordt de innige relatie tussen pers en politiek duidelijk. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Voor de tweede keer ontwaakt iedereen uit de neoliberale droom

De kredietcrisis had een les moeten zijn. Maar opnieuw vallen overheden en centrale banken terug op het medicijn van geldinjecties. Een middel dat uiteindelijk erger is dan de kwaal, stelt economieredacteur Peter de Waard.

Aanraders van de redactie

Dit was de week waarin Mark Rutte president van Nederland werd

Deze week bewees Mark Rutte de staatsman van zijn generatie te zijn. Met als historisch hoogtepunt zijn tv-toespraak van maandag. In 10 minuten en 20 seconden verenigde hij het land. En dat is maar een enkeling gegeven, stelt politiek verslaggever Ariejan Korteweg.

Klein ziekenhuis in corona-epicentrum Uden: ‘Het water staat ons aan de lippen’

Ziekenhuis Bernhoven in het Brabantse Uden behandelt alleen nog maar coronapatiënten. Het personeel is razendsnel omgeschoold, zieken met andere aandoeningen worden overgeplaatst. Allemaal om te voorkomen dat Bernhoven bezwijkt onder de verwachte vloedgolf.

Ziekenhuis Bernhoven in Uden richt zich alleen nog op coronapatiënten. Directeur Geert van den Enden geeft staand een persconferentie, waarbij alle aanwezigen afstand houden. Beeld Marcel van den Bergh
Ziekenhuis Bernhoven in Uden richt zich alleen nog op coronapatiënten. Directeur Geert van den Enden geeft staand een persconferentie, waarbij alle aanwezigen afstand houden.Beeld Marcel van den Bergh

‘Over vier weken hoop ik weer een dag vrij te zijn’

Dagelijks tekenen we de ervaringen op van spoedeisendehulparts Susanne van Zoggel in Uden. Vandaag: ‘Van alle kanten krijgen we eten. De koffiekamer staat helemaal vol’.

Na de coronapiek: hoe China langzaam uit de lockdown kruipt

Heel voorzichtig keert China terug naar de normaliteit. Stap voor stap worden de maatregelen versoepeld. Maar de kans op een tweede uit­braak is reëel. Tot op het laagste wijkniveau blijft de partij waakzaam.

Een zorgmedewerker uit Wuhan (rechts) omhelst een lid van een medisch hulpteam uit de provincie Jiangsu dat huiswaarts keert nu de corona-uitbraak onder controle is. Beeld Reuters
Een zorgmedewerker uit Wuhan (rechts) omhelst een lid van een medisch hulpteam uit de provincie Jiangsu dat huiswaarts keert nu de corona-uitbraak onder controle is.Beeld Reuters

Zo gaan onze voorheen zwevende kiezers met de coronacrisis om

We kennen ze uit verkiezingstijd, de vijf vaste leden van het Volkskrant-panel. Hoe gaan zij om met deze coronacrisis? En hoe vinden zij dat Den Haag het aanpakt?

Dave von Raven (The Kik) zit veel in zijn thuisbar nu optreden niet kan

Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Dave von Raven, zanger van The Kik, zit veel in zijn huisbar. Hij houdt het nog aardig vol. Maar neerslachtigheid ligt op de loer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden