Volkskrant Avond: Dit is Cuba's nieuwe leider | Op reis naar het Star Wars-eiland (dat in Ierland ligt)

Goedenavond. Cuba heeft een nieuwe leider: Miguel Diaz-Canel. Wie? Een profiel van de opvolger van Raul Castro. Verder in uw avondnieuwsbrief: op het Ierse eiland Skellig waren de opnamen voor de laatste Star Wars-film. Sindsdien stromen de toeristen toe. Zijn de locals daar ook blij mee?

Cuba heeft een nieuwe leider: Miguel Diaz-Canel. Wie? Deze man dus. Beeld afp

Werkgevers en vakbonden zetten eerste stevige stap naar flexibele AOW-leeftijd

Vakbonden en werkgevers hebben voor het eerst samen een vuist gemaakt voor een flexibele AOW-leeftijd. FNV, CNV en Bouwend Nederland hebben in hun nieuwe cao afspraken opgenomen om bouwvakkers met minstens 45 jaar werkervaring eerder dan de officiële AOW-leeftijd van hun oude dag te laten genieten.

Cuba heeft een nieuwe president: Miguel Díaz-Canel is de perfecte koorddanser die Raúl Castro opvolgt

Al in 2013 was Miguel Díaz-Canel (57) de gedoodverfde opvolger van Raúl Castro. De piepjonge vice-president opereert efficiënt tussen de hoogbejaarde ex-guerrillero's zonder vijanden te maken.

Turkije vervroegd naar de stembus, meer bevoegdheden Erdogan in zicht

De Turkse president Erdogan heeft vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen uitgeschreven voor 24 juni. Dit is anderhalf jaar eerder dan was gepland. Met de verkiezingen wordt het 'sterke' presidentschap mogelijk waarmee de Turken vorig jaar akkoord gingen in een referendum.

Het 'sterke' presidentschap van Erdogan komt steeds dichterbij. Beeld reuters

Ouders slachtoffertjes Sandy Hook-bloedbad klagen ultrarechtse presentator Alex Jones aan

De ouders van twee kinderen die in 2012 de dood vonden bij een schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut, hebben een aanklacht wegens smaad ingediend tegen de ultrarechtse radiopresentator Alex Jones. In zijn programma en op zijn website InfoWars deed Jones de schietpartij, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen, af als een 'verzinsel' en suggereerde hij dat de ouders acteurs waren.

Video van de dag

Om op de waterplaneet Ahch-to uit Star Wars te belanden, kun je gewoon bij Ierland op de boot stappen naar het eiland Skellig Michael. En ook Kingsroad uit Game of Thrones of het strand uit The Beach waren tot voor kort voor toeristen te bezoeken. Maar niet alle locals zijn er blij mee. Want als de filmtoeristen komen voor hun selfie, verandert alles.

Vanavond op tv

In Zembla (NPO 2, 21.15 uur) wordt onderzocht hoe de Duitse kankerpatiënt Petra een vervalst kankermedicijn kreeg in de apotheek. De spaghettiwestern A Fistful of Dynamite van Sergio Leone kunt u om 23.30 uur op RTL 7 zien. Heel dik aangezet, met lekker veel explosies. Al onze tv-tips ziet u hier.

Het is eindelijk lente - alleen nog even zoeken naar de tulpen

Na een fris voorjaar gaat het ineens hard met de natuur. Dus is het vol op de fietspaden en de terrassen. Zeker langs de wereldberoemde Bloembollenboulevard. (+)

Hoogmoed brengt Juncker in problemen bij Europees Parlement: behoudt topambtenaar Selmayr zijn positie?

Nog geen half uur nadat het Europees Parlement hem met overweldigende meerderheid heeft veroordeeld voor de 'staatsgreepachtige' promotie van zijn naaste medewerker, stelt voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie opnieuw: ik heb helemaal niets verkeerd gedaan. Het blijft verbazingwekkend: hoe kan zo'n ervaren politicus zo'n blinde vlek ontwikkelen voor een affaire die hem en zijn Commissie had kunnen nekken? (+)

Nieuwe Tina maakt van oude Tina een nog grotere ster

Het moest vooral geen drama worden over huiselijk geweld, maar na een paar etentjes in zijn Blaricumse villa won Joop van den Ende het vertrouwen van Turner. Dinsdag ging de Tina Turner Musical in première in musicalhart van Londen, waar het Engelse publiek luidruchtig meeleefde. (+)

Opinie: EU, creëer alternatief voor Facebook

Facebook kan en zal gereguleerd worden, schrijft Jan A.G.M. van Dijk, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Twente. 'Maar een betere optie is om daarnaast een alternatief sociaal netwerk te creëren dat waarlijk publiek is, beter ingevuld kan worden door de gebruikers en waar onze persoonlijke gegevens veiliger zijn.'

Op zoek naar de heilige graal van het filmtoerisme: de laatste rustplaats van Luke Skywalker

Om op de waterplaneet Ahch-to uit Star Wars te belanden, kun je gewoon bij Ierland op de boot stappen naar het eiland Skellig Michael. Daar waren namelijk de opnamen. Sindsdien stromen de toeristen toe. Zijn de locals daar ook blij mee? De Volkskrant ging kijken. (+)

Sylvia Witteman ging naar de begrafenis van een schuwe, neurotische lapjespoes

Paloma was niet eens haar eigen kat, en op een duif leek ze al helemáál niet. Ze was een schuw, neurotisch lapjespoesje met een schorre stem en discutabele toiletgewoontes geweest, en nu was ze dood. 'Het ergste huilen hadden mijn vrienden al achter de rug, toen ik rond borreltijd hun zonnige tuin betrad voor de begrafenis. Ik had haar toch 19 jaar gekend.' (+) 

De waterplaneet Ahch-to uit Star Wars, maar nu gewoon even het Ierse eiland Skellig Michael. Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.