NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Den Haag wil met Wilders’ cartoonwedstrijd niet in Fitna-val trappen | Gekweekte muizenhersentjes tegen proefdieronderzoek

Terwijl vooral in Pakistan de emoties hoog oplopen over Wilders’ aangekondigde cartoonwedstrijd, tracht het kabinet juist uit alle macht het hoofd koel te houden. De onrust om Wilders' anti-islamfilm Fitna zit nog vers in het geheugen van de bewindslieden. En er is weer een nieuw aflevering in onze reeks kantoortuinconcerten. Met een stem die doet denken aan Emmylou Harris en Dolly Parton betoverde country-fenomeen Courtney Marie Andrews de redactie van de Volkskrant. Bekijk het concert hier.

PVV-leider Geert Wilders tussen spotprenten van de profeet Mohammed. Beeld EPA
PVV-leider Geert Wilders tussen spotprenten van de profeet Mohammed.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

Boos om de cartoonwedstrijd? Het kabinet probeert het hoofd koel te houden
Terwijl vooral in Pakistan de emoties hoog oplopen over Geert Wilders’ aangekondigde cartoonwedstrijd, tracht het Nederlandse kabinet juist uit alle macht het hoofd koel te houden.

Trumps belangrijkste juridische adviseur (en dwarsligger) hoort via tweet dat hij is ontslagen
Donald McGahn, de belangrijkste juridisch adviseur van president Trump, verlaat deze herfst het Witte Huis. Het is niet bekend wat de directe aanleiding is voor het vertrek van McGahn, maar het is een publiek geheim dat Trump en hij van mening verschillen over de aanpak van speciaal aanklager Robert Mueller en diens onderzoek naar de Russische bemoeienis met de verkiezingen.

Dutroux schrijft brief aan zijn slachtoffers: hij is bereid om vragen te beantwoorden
Kindermoordenaar en -verkrachter Marc Dutroux heeft een brief gestuurd naar zijn slachtoffers en de ouders van de meisjes die hij heeft vermoord. ‘Ik wil geen wonden heropenen, maar ik wil bijdragen om ze te helpen helen, al is het maar voor een klein deel’, schrijft zijn advocaat namens Dutroux.

Krijg nou wat, daar loopt Louis C.K. zomaar ineens het podium weer op – en niet iedereen is daar blij mee
De omstreden comedian Louis C.K. verraste zondagavond een New Yorkse comedyclub met een kort optreden. Het publiek in de zaal reageerde enthousiast, maar op sociale media lieten collega-komieken zich minder lovend uit. Het was het eerste optreden van de komiek sinds hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag.

Video van de dag

Country-fenomeen Courtney Marie Andrews wordt vaak vergeleken met grootheden als Emmylou Harris en Dolly Parton - en dat terwijl ze pas 27 jaar oud is. Ze bracht een bezoek aan de Volkskrant en betoverde de redactie met een paar nummers van haar nieuwe album May Your Kindness Remain.

Tv-tips

In De boeddhistische blik gaat Adriaan van Dis op zoek naar de betekenis van boeddhisme in de samenleving. Onze tv-recensent werd helemaal rustig van de plagerige van Dis.

En het is een fijne avond om aan een nieuwe serie te beginnen. Op deze pagina verzamelen we onze serierecensies. De laatste vijf sterren-recensie was voor Patrick Melrose, de serie met Benedict Cumberbatch is te streamen via NPO Start Plus.

Morgen in de krant

Toeristen blijven maar komen, wat moeten we ermee?
Aan de groei van de stroom toeristen naar en in Nederland komt maar geen einde. Goed voor de werkgelegenheid en de economie. Zo verdubbelden de uitgaven van buitenlandse bezoekers sinds 2010, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Toch kraakt en piept het in delen van het land ook door het ‘overtoerisme’. Wat moeten we met al die bezoekers?

Een groep toeristen in Amsterdam. Beeld ANP
Een groep toeristen in Amsterdam.Beeld ANP

Nooit meer oproer over bankierssalarissen? Vijf ideeën, van beter uitleggen tot maximumloon
Meer praten, beter uitleggen. Zo hoopt de bankenvereniging NVB woede over bankierssalarissen à la ING te beteugelen – en strenger ingrijpen van de politiek te voorkomen. Het voorstel werd woensdag kritisch ontvangen. Maar wat is dan wel de oplossing? De vijf smaken in het debat over de bankiersbeloningen, van mild tot pittig.

Met gekweekte muizenhersentjes wil Victoria de Leeuw proefdieronderzoek overbodig maken
Proefdieronderzoek overbodig maken: dat is de missie van de Utrechtse neurowetenschapper Victoria de Leeuw. Gaat dat haar lukken?

Victoria de Leeuw aan het werk in het laboratorium bij het RIVM te Bilthoven. Beeld Raymond Rutting
Victoria de Leeuw aan het werk in het laboratorium bij het RIVM te Bilthoven.Beeld Raymond Rutting

Hoera voor de herfst! Dit zijn onze cultuurtips voor het najaar van 2018
Waar moet je heen? Wie moet je zien? Onze recensenten delen hun leukste, grappigste en indrukwekkendste cultuurtips voor de herfst van 2018.

‘Er bestond een ongeschreven wet dat zwarte films in Europa niet aanslaan, dat kunnen ze nu niet meer zeggen’
BlacKkKlansman moest ook iets zeggen over het verdeelde Amerika van nu, vond Spike Lee. De regisseur vertelt de Volkskrant over het belang van de zwarte film in de Amerikaanse maatschappij. ‘We bouwen en bouwen, we bewegen omhoog.’

Adam Driver en John David als Flip Zimmerman en Ron Stallworth in Spike Lee's BlacKkKLansman. Beeld
Adam Driver en John David als Flip Zimmerman en Ron Stallworth in Spike Lee's BlacKkKLansman.

Ik zat te googlen naar pijnloze manieren om hem te laten sterven en dacht opeens: welke dood zou ik voor mezelf kiezen?
Nhung Dam had een muis meegenomen uit Tuschinski. In haar rugzak had ze hem mee naar huis gefietst. Sindsdien houdt hij haar nachtenlang wakker met zijn geritsel. 'Ik zat te googlen naar pijnloze manieren om hem te laten sterven en dacht opeens: welke dood zou ik voor mezelf kiezen? In spagaatstand verhongeren in een lijmval? Mijn nek breken in een klem? Doodvriezen?'

Correctie: In een eerdere aankondiging voor het stuk over proefdieronderzoek stond dat gepoogd wordt mensenhersentjes te kweken. Dit is fout. Het betreft muizenhersentjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden