Volkskrant AvondWoensdag 16 oktober

Volkskrant Avond: Den Haag was woensdag van de boeren: ‘Hier is niets tegen te doen’ | Digitale ontdekkingsreis leidde oudste zoon uit Drentse boerderij naar de buitenwereld

Vele duizenden boeren zijn opnieuw naar Den Haag gekomen om te laten zien dat zij het niet eens zijn met de stikstof politiek van dit kabinet. Beeld
Vele duizenden boeren zijn opnieuw naar Den Haag gekomen om te laten zien dat zij het niet eens zijn met de stikstof politiek van dit kabinet.

Vandaag belangrijk

Den Haag was woensdag van de boeren: ‘Hier is niets tegen te doen’
Lachend reden de protesterende boeren langs de afzettingen die ze uit Den Haag moesten houden. Tot het Binnenhof, waar het politiecordon wel werkte. Maar Den Haag was woensdag weer van de boeren en de Hagenaars vonden het prima. ‘Grandioos. Als deze kerels niet kunnen werken, hebben wij niks te vreten.’

OVV-rapport na Stint-ongeluk legt labyrint aan regels bloot
Bij het toelaten van licht gemotoriseerde voertuigen (zoals elektrische bakfietsen, steps en skateboards) zijn er wel veel regels, maar is er te weinig aandacht voor veiligheid. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport naar aanleiding van het ongeval met de Stint.

Aangehouden man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving
De 58-jarige man die dinsdag in Ruinerwold is aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’ en ‘het benadelen van de gezondheid van anderen’.

De boerderij in het Drentse Ruinerwold waar een vader met vijf kinderen jarenlang in een afgesloten ruimte zou hebben geleefd. Beeld ANP
De boerderij in het Drentse Ruinerwold waar een vader met vijf kinderen jarenlang in een afgesloten ruimte zou hebben geleefd.Beeld ANP

Oezbekistan verbiedt grote bruiloften om schulden bij bevolking te beperken
Oezbekistan heeft een wet ingevoerd die grote bruiloften verbiedt. Vanaf 1 januari mogen Oezbeken nog maar 250 mensen uitnodigen op hun trouwfeesten. Bruidsparen moeten de trouwstoet beperken tot drie auto’s en mogen niet meer dan twee artiesten inhuren. Na één dag dienen ze de festiviteiten alweer af te breken.

Begroting Koninklijk Huis is zelfs voor Rutte te ingewikkeld
Terwijl koning Willem-Alexander op staatsbezoek is in India, praat de Tweede Kamer woensdag over zijn huishoudboekje. Gewoontegetrouw worden de begrotingen van het Koninklijk Huis en het departement van Algemene Zaken tegelijk behandeld, omdat premier Rutte voor beide verantwoordelijk is. Dat heeft tot gevolg dat een reeks uiteenlopende onderwerpen de revue passeert. Vier punten springen eruit.

Video van de dag

Je denkt daar gaat een tank, met wat katoenplukkers op de voorgrond. Het heeft bijna iets weg van een gezellige vakantie. Maar fotodetective Hans Aarsman toont dat je hier vooral heel veel handel ziet.

Vanavond op tv

Het nieuwe Net 5, ‘powered by Linda’, krijgt steeds meer vorm. Zo begint de realityserie Misdaadadvocaten, waarin zes vrouwelijke strafrechtadvocaten worden gevolgd tijdens hun werk in de rechtbank, de gevangenis en de tbs-kliniek, maar ook thuis (Net 4, 20.30 uur). Meer zin in een film? Kijk de fijne actiekomedie Knight and Day, met Tom Cruise en Cameron Diaz (Veronica, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Waarom nieuwe bevolkingspolitiek noodzakelijk is
De toename van de wereldbevolking moet worden gestopt.Tijd voor een gerichte politieke aanpak.

Aanraders van de redactie

Is het wantrouwen van boeren over de stikstofmetingen terecht?
In boerenactieland gonst het van de geruchten over stikstofmetingen. De modellen deugen niet, meetpunten zijn vreemd gekozen, het buitenland is soepeler. Klopt die kritiek?

Op het Amsterdam Dance Event elleboogt China zich als dance-natie nadrukkelijk naar de voorgrond
In rap tempo raken Chinezen in de ban van dance, blijkt bij de opening van het Amsterdam Dance Event. Daarmee opent zich een heerlijk nieuw speelveld voor Nederlandse dj’s als Armin van Buuren, die er graag optreedt. Al is er wel wat voor nodig om de Chinezen echt in beweging te krijgen.

Jongeren dansen op elektronische muziek in een voormalige fabriek in Jinghua in het oosten van China. Beeld Corbis via Getty Images
Jongeren dansen op elektronische muziek in een voormalige fabriek in Jinghua in het oosten van China.Beeld Corbis via Getty Images

Digitale ontdekkingsreis leidde Jan uit Ruinerwold naar de buitenwereld
Het beeld van het gezin dat jaren onopgemerkt in een boerderij in het Drentse Ruinerwold verbleef, lijkt flink te moeten worden bijgesteld. Ten minste, als we afgaan op de digitale sporen die de oudste zoon de afgelopen maanden achterliet.

Richard de Mos, wethouder af, gaat meteen per limousine op campagne
Richard de Mos en Rachid Guernaoui namen woensdagochtend formeel ontslag als wethouders in Den Haag. Prompt reden ze per limousine naar stadsdeel Loosduinen, op campagne. Daar wacht hun een warm bad.

Het is (alweer) twee voor twaalf voor de Brexit. Hoe zat het ook alweer?
Het is twee voor twaalf voor de Brexit. Brussel en Londen proberen onder hoogspanning een deal te sluiten vóór de EU-conferentie van donderdag. Waarom is dat zo moeilijk, en wat willen die Britten eigenlijk van de EU? Zes vragen.

‘Mag ik jou wat vragen?’, hoorde ik achter me. Ik zette me alvast schrap voor het vervolg
Om de hoek zag Sylvia Witteman twee politieagenten bezig met het nobele ambacht ‘oud vrouwtje helpen oversteken’. ‘Het ging langzaam. Lijn 11 moest ervoor remmen. De bestuurder stak goedkeurend zijn duim op, de agenten gaven hun eigen duim retour. Een scène als een volstrekt versleten ‘Heile Welt’-cliché.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden