volkskrant avondvrijdag 23 oktober

Volkskrant Avond: De vaccins komen eraan: dit zijn de kanshebbers | Geen tranen, maar daden: Franse regering opent klopjacht op het islamisme

Een proefpersoon in de Amerikaanse staat New York krijgt een vaccin. Beeld AP
Een proefpersoon in de Amerikaanse staat New York krijgt een vaccin.Beeld AP

Vandaag in het nieuws

De vaccins komen eraan: dit zijn de kanshebbers
Ergens de komende weken zou het zomaar eens zo ver kunnen zijn: de bekendmaking van ’s werelds eerste, echte vaccinresultaten, getest op een échte bevolking waar het virus rondgaat. De kanshebbers op een rij.

Inwoner Wuhan klaagt overheid aan: twee keer groenten in lockdown van 76 dagen is te weinig
In de Chinese stad Wuhan is onlangs gevierd dat het coronavirus er is verjaagd. Maar tijdens de lange lockdown die eraan voorafging, heeft het stadsbestuur onvoldoende voor zijn inwoners gezorgd, vindt inwoner Yao Qing.

Live: Ziekenhuizen moeten verplicht ruimte vrijhouden voor coronapatiënten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding krijgt meer bevoegdheid bij de verdeling van coronapatiënten over de ziekenhuizen, Wallonië scherpt de avondklok aan en ondanks het recordaantal besmettingen neemt het kabinet nog geen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Massale belangstelling voor corona-onderzoek in Limburg
Limburg wil met een antistoffen-onderzoek onder de bevolking zicht krijgen op de eerste coronagolf. Vrijdagochtend konden Limburgers zich inschrijven. Nog geen drie uur later waren alle tienduizend plekken vergeven.

Brexiteers zien zon opkomen: deal met Japan ter waarde van 15 miljard pond
Met de Europese Unie wil het niet vlotten, maar de Britten zijn er inmiddels wel in geslaagd om een vrijhandelsakkoord met Japan te sluiten. De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss tekende de deal vrijdag met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu. Het is het eerste grote akkoord voor de Britten sinds Brexit.

De Grand Mosquée in de noordelijke Parijse banlieue Pantin deze week, kort voor hij gesloten zou worden. Beeld Bart Koetsier
De Grand Mosquée in de noordelijke Parijse banlieue Pantin deze week, kort voor hij gesloten zou worden.Beeld Bart Koetsier

Aanraders van de redactie

Geen tranen, maar daden: Franse regering opent klopjacht op het islamisme
Na de moord op de leraar Samuel Paty laat de regering van president Macron zien dat de strijd tegen de gewelddadige politieke islam met kracht ter hand wordt genomen. Sommige Franse moslims hekelen dit beleid: zij zouden zo boeten voor andermans extremisme. Maar er is ook begrip. ‘We moeten stop zeggen tegen dit gif in de maatschappij.’

De Nederlandse economie doet het minder slecht dan elders in Europa. Hoe kan dat?
Het gaat door de coronacrisis slecht met de Nederlandse economie. Maar toch ook veel minder slecht dan elders in Europa. Hoe kan het dat het relatief meevalt?

Sunweb zag het Giro-succes van Kelderman al aankomen, met dank aan de data
Hoe moest het toch verder met de wielerploeg van Sunweb? Dat was de gedachte voorafgaand aan het wielerjaar. Maar zondag kan het team met de eindzege in de Giro de kroon op een toch al succesvol seizoen zetten.

Erdogans militaire avonturen brengen de Navo in snel groeiende verlegenheid
Binnen de Navo groeien de zorgen over de militaire avonturen en ambities van Turkijes president Erdogan. De Navo slikt het, want een Turkije dat geen Navo-lid meer is, is vooralsnog een nog groter schrikbeeld.

De tijd dat het correspondentschap alleen was voorbehouden aan oudere collega’s is voorbij
Het correspondentschap bij de Volkskrant was in het verleden vaak een kroon op de carrière, voorbehouden aan oudere collega’s die voldoende ervaring en wijsheid hadden opgebouwd om een heel land te doorgronden. Hoofdredacteur Pieter Klok legt uit waarom dat nu niet meer zo is.

Wat heb ik een hekel aan de mensen die altijd precíés op de 1,5 meter lijn gaan staan
In de bestrijding van de pandemie zijn er verschillende groepen, maar volgens columnist Peter Middendorp is de grootste de meest hatelijke. ‘Deze mensen trekken zich geen reet aan van anderen tot het moment dat ze erop gepakt kunnen worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden