Volkskrant AvondZondag 3 mei

Volkskrant Avond: De Spanjaarden helpen elkaar zoals ze zelden deden | ‘Onze elite is walgelijk zelfzuchtig’

Een paar uur na de hack zat Richard van der Helm naast technische specialisten van Northwave. Beeld Jeroen de Bakker
Een paar uur na de hack zat Richard van der Helm naast technische specialisten van Northwave.Beeld Jeroen de Bakker

Vandaag in het nieuws

Niet betalen aan computergijzelaars klinkt goed – tot je wordt gehackt
Minister Grapperhaus wil dat verzekeraars niet meer het losgeld vergoeden dat bedrijven betalen na een aanval met gijzelsoftware. Maar een casus in Noord-Brabant laat zien dat ondernemers en verzekeraars weinig te kiezen hebben.

Liveblog coronavirus: Dodental in Nederland boven vijfduizend | Vierhonderd migranten van Lesbos naar Griekse vasteland
Het coronavirus heeft zeker 5056 Nederlanders het leven gekost. Wereldwijd zijn circa 233.000 mensen gestorven aan het virus. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Laat verpleeghuizen zelf hun bezoekregeling maken, zegt Raad voor Volksgezondheid
Al weken zijn de deuren van verzorgingshuizen in Nederland gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd ontstaan er schrijnende situaties door het isolement van de bewoners. Jet Bussemaker bepleit namens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het voorzichtig openstellen van de instellingen.

Henk Krol verlaat 50Plus en begint nieuwe beweging: Partij voor de Toekomst
Henk Krol vertrekt als partijleider van 50Plus. Dat maakt Krol zondag bekend in een afscheidsbrief aan zijn partijgenoten. Als reden noemt hij de ‘ego’s’ en vele ‘baantjesjagers’ binnen de partij, waar hij niet langer bij wil horen.

Zanger Johan Vlemmix, ooit lijsttrekker Partij van de Toekomst, maakt plaats voor Henk Krol
PvdT-leider Johan Vlemmix staat ‘helemaal’ achter het voornemen van Henk Krol om de Partij voor de Toekomst (PvdT) op te richten. Toen de leider van 50+ de Brabantse zanger, horecaondernemer en bon vivant afgelopen week belde om te overleggen over de partijnaam, werden de twee het snel eens.

Vanavond op de televisie

Hoe kun je in een drukke stad als Amsterdam de coronamaatregelen versoepelen? Dat is het dilemma van burgemeester Femke Halsema. Vanavond bij Op1 (NPO 1, 22.35 uur) bespreekt ze samen met viroloog Anne Wensing in hoeverre meer vrijheid haalbaar is in haar stad. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Onze elite is walgelijk zelfzuchtig
Bij het uitdelen van staatsgeld om de coronaschade te dekken, moet het schaamteloze bedrijfsleven buitenboord blijven, vindt Thomas von der Dunk.

Vrijwilligers van de buurthulp in een wijk in Madrid buigen zich over de verdeling van de binnengekomen goederen voor kwetsbare inwoners.  Beeld Cesar Dezfuli
Vrijwilligers van de buurthulp in een wijk in Madrid buigen zich over de verdeling van de binnengekomen goederen voor kwetsbare inwoners.Beeld Cesar Dezfuli

Aanraders van de redactie

De Spanjaarden, zelfverklaarde egoïsten, helpen elkaar zoals ze zelden deden
In het zwaar door corona getroffen Spanje schieten buren en vreemden elkaar massaal te hulp. De crisis brengt iets bijzonders naar boven in de Spanjaarden, die zichzelf normaal gesproken als egoïstisch zien. ‘Ik ken niemand die niet iemand heeft verloren. Nooit eerder heeft iets zo ingebroken in ons leven.’

‘Papa, heeft u Joden vermoord?’ Isabel van Boetzelaer over haar ‘hartstikke foute’ vader
Als dochter van een man die wegens oorlogsmisdrijven tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, heeft Isabel van Boetzelaer gemengde gevoelens bij 75 jaar bevrijding. Hoe kun je houden van een vader die ‘hartstikke fout’ was?

null Beeld Hedy Tjin
Beeld Hedy Tjin

Bahram Sadeghi verloor als zelfstandige in de media al zijn opdrachten. Wat voor werk kan hij wél doen?
De zorg? Daar hoeft hij zonder diploma niet aan te komen. Schoonmaken? Ook niet. Uiteindelijk stapt Bahram Sadeghi op de fiets, om half 4 ’s ochtends, naar de bloemenveiling in Aalsmeer.

30 jaar ouderenpolitiek: uiteenlopende belangen maken eenheid moeilijk
Ouderen roeren zich al bijna dertig jaar als ‘beweging’ in de politiek, maar geen andere politieke stroming gaat gebukt onder zo veel interne strijd en strubbelingen.

‘Denk niet dat het belangrijk is dat je overal bij bent – de wereld draait ook door zonder jouw inbreng’
Voor Gerrit Lammers is er niks mooiers dan het boerenleven. Toch kruipt hij in zijn vrije tijd al veertig jaar lang in de huid van anderen, op het toneel. Hij laat zich dan leiden door zijn fantasie. Een nachtmerrie verwoestte echter bijna zijn leven.

Mijn Coronahoogtepunt: naast mijn zoon op de bank genieten van Ferris Bueller’s Day Off
Aaf Brandt Corstius keek met haar 10-jarige zoon naar Ferris Bueller’s Day Off, de bekendste tienerfilm van de vorige eeuw. ‘Het was een door mij geliefde film uit mijn jeugd die, nu ik hem met mijn eigen kind bekeek, níét tergend traag, slecht en opgetrokken uit bordkartonnen haaien bleek te zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden