NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: De roetzwarte Piet is reddeloos verloren | Kerncentrales in Nederland: moeten we dat nou wel of niet doen?

Goedenavond. Asia Bibi houdt niet alleen in Pakistan de gemoederen bezig, ook de westerse wereld worstelt met de zaak. Waarom moet ze vluchten, waar naartoe en met wie? Vijf vragen over de zaak-Asia Bibi. Verder in uw avondnieuwsbrief: in Delft werd vandaag één van de grootste 3D-printers ter wereld gepresenteerd, die met gemak voorwerp ter grootte van een kleine auto print.

Het hoofd van islamitische politieke partij Tehreek-e-Labbayk Ya Rasool Allah, Asif Ashraf Jalali (midden) tijdens een persconferentie op 8 november waar hij de vrijspraak van Asia Bibi veroordeelde.  Beeld EPA
Het hoofd van islamitische politieke partij Tehreek-e-Labbayk Ya Rasool Allah, Asif Ashraf Jalali (midden) tijdens een persconferentie op 8 november waar hij de vrijspraak van Asia Bibi veroordeelde.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Waar moet ze heen, hoelang, met wie? Deze en andere vragen over de zaak-Asia Bibi
Asia Bibi houdt niet alleen in Pakistan de gemoederen bezig, ook de westerse wereld worstelt met de zaak. Haar advocaat vluchtte naar Nederland en wordt opgevangen door de organisatie Hulp Voor Vervolgde Christenen die donderdagavond een gebedsdienst voor Bibi organiseert in Vianen. Onder andere SGP-leider Kees van der Staaij zal daar aanwezig zijn. Eerder deden geruchten de ronde dat ze op weg was naar Europa. Pakistan ontkent, maar een plausibel scenario is het wel. Waarom moet ze vluchten, waar naartoe en met wie? Vijf vragen over de zaak-Asia Bibi.

Storm van kritiek op het Witte Huis na intrekken accreditatie van lastige CNN-journalist Jim Acosta
Het Witte Huis heeft de perspas ingetrokken van een CNN-journalist die geregeld in de clinch ligt met president Trump. De verslaggever zou een stagiair die hem de microfoon af wilde nemen hebben aangepakt, maar over een video die het bewijs zou moeten vormen, zijn twijfels.

Dyson boekt overwinning op ‘regelziek’ Brussel in stofzuigerzakkengate
Dyson heeft een overwinning geboekt in ‘stofzuigerzakkengate’, een zaak die de Britse fabrikant had aangespannen over de wijze waarop in de Europese Unie energielabels worden toegekend aan stofzuigers. Volgens oprichter James Dyson is de test misleidend omdat de apparaten worden getest met een lege zak. Donderdag gaf de rechter hem na een jarenlange strijd gelijk.

‘ABN Amro zeker tot 2016 (dus als staatsbank) betrokken bij frauduleuze handel’
ABN Amro was zeker tot februari 2016, ruim zes jaar na de nationalisatie van de bank, betrokken bij frauduleuze transacties die Europese belastingdiensten ernstig hebben benadeeld. Het ministerie van Financiën zou al sinds 2006 tot in detail op de hoogte zijn van de malafide praktijken, maar heeft niet ingegrepen.

Video van de dag

‘Één Tesla kost de belastingbetaler 70.000 euro aan subsidie’ – Klopt dit wel? – de Volkskrant
‘Dure Tesla slurpt subsidie’, zo kopt De Telegraaf. Een rekensommetje leert dat de wakkerste krant van Nederland misschien wat overdrijft, maar dat er zeker efficiëntere manieren zijn om in duurzaamheid te investeren.

Vanavond op tv

Wie wint de Bookspot Literatuurprijs? Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) wordt de grootste boekenprijs van Nederland en België uitgereikt. In Iris onderzoekt gaat Iris van Lunenburg op zoek naar gemengde relaties in Nederland (NPO 3, 21.45 uur). Waar komt zo’n kleurvoorkeur vandaan? Al onze tv-tips kunt u hier vinden.

Morgen in het nieuws

De discussie over Zwarte Piet kabbelt voort, maar het draagvlak brokkelt langzaam af
Sinds 2011 wordt om Zwarte Piet een felle cultuurstrijd gevoerd. Zo ook in aanloop naar de intocht van Sinterklaas, op 17 november in Zaandijk. Naast boosheid domineert onder Nederlanders steeds meer een andere emotie: dodelijke vermoeidheid. Maar ook het besef dat Zwarte Piet nu toch echt zijn langste tijd heeft gehad.

Waarom een kerncentrale in Nederland geen haalbare businesscase is
Kerncentrales leken in de polder eerder uit te sterven dan de grutto, maar plotseling is de discussie over de toekomst in Nederland van de meest omstreden energievorm weer opgelaaid. Dankzij Arjen Lubach, dankzij Klaas Dijkhoff.

Een van de grootste 3D-printers ter wereld staat in Delft en kan kunststof voorwerpen printen ter grootte van een auto
Ooit was de 3D-printer een wetenschappelijk speeltje. Inmiddels is het serious business en aan een snelle opmars bezig. Donderdag is in Delft een van de grootste 3D-printers ter wereld gepresenteerd. Van de Nederlandse Spoorwegen tot baggermaatschappij Van Oord, de interesse in geprinte kunststof voorwerpen is groot.

Een van de grootste 3D-printers ter wereld in Delft.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een van de grootste 3D-printers ter wereld in Delft.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Geldvraag: Raak ik mijn huis kwijt door geldgebrek?
Door omstandigheden zit ik op zwart zaad. De Volkskrant lees ik tegenwoordig in de bibliotheek. Kan ik door geldgebrek mijn eigen woning kwijtraken?

Cabaretier Jan Beuving: ‘Op de middelbare school was ik een buitenbeentje, dat veranderde pas toen ik me bij een toneelvereniging aansloot’
Jan Beuving (36) studeerde wiskunde, belandde in het cabaret en werd er een gevierd buitenbeentje. Donderdag 15/11 gaat Rotatie in première, de tweede solovoorstelling van deze Neerlands Hoop-winnaar.

Jan Beuving.  Beeld Frank Ruiter
Jan Beuving.Beeld Frank Ruiter

Aaf ontdekte, in Madurodam of all places, hoe spannend het EK van 1988 was
Aaf Brandt Corstius kan weinig vrolijkere oorlogsmonumenten bedenken dan Madurodam: kleine bolleveldjes, het kleine Concertgebouwtje, de kleine Dom. Maar er zijn ook semi-interactieve attracties die helemaal niets te maken hebben met kleine huisjes, of met oorlog. Zo is er een hele attractie over het EK van 1988. Aaf kreeg er een eyeopener: ‘namelijk dat ik gigantisch in voetbal ben geraakt de afgelopen paar jaar´.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden