Volkskrant AvondMaandag 20 april

Volkskrant Avond: De exitstrategie: vijf lessen uit het buitenland | Corona-apps bedolven onder laag van kritiek

Redactie
De corona-app van het LUMC Beeld LUMC
De corona-app van het LUMCBeeld LUMC

Vandaag belangrijk

De exitstrategie: vijf lessen uit het buitenland waar Nederland wat van kan leren

In Duitsland mogen kleine winkels weer open, in Australië de stranden en het zwaar getroffen Iran opent zelfs grote winkelcentra. Premier Rutte maakt dinsdagavond bekend wanneer en hoe in Nederland het normale leven weer langzaam kan worden opgepakt. Wat is de juiste exitstrategie?

Corona-apps bedolven onder laag van kritiek – ook van de veiligheidsdiensten

De kans dat er snel een app komt die de GGD kan helpen bij contact- en brononderzoek naar het coronavirus wordt steeds kleiner. Het initiatief voor het hulpmiddel, dat vorige week nog voortvarend van start ging, ligt bedolven onder een dikke laag aan kritiek van ict-experts, privacywaakhonden, veiligheidsdiensten en politici.

Noodlijdend Hema ademt weer voorzichtig

Consumenten weten Hema weer te vinden. Dat blijkt uit een brief van de winkelketen aan obligatiehouders. Zowel in de winkels als online is het aantal aankopen de afgelopen weken toegenomen. Het aantal onlineaankopen ligt zelfs drie keer zo hoog, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Een op de drie Amsterdamse makelaars vindt meewerken aan discriminatie geen probleem

Een op de drie Amsterdamse verhuurmakelaars vindt het geen probleem om op afkomst van potentiële huurders te discrimineren. De helft daarvan is zich heel goed bewust dat selecteren van belangstellenden op hun afkomst helemaal niet mag, maar werkt er op verzoek aan mee.

Scholieren nauwelijks getroffen door het coronavirus

Scholieren hebben nauwelijks last van ernstige gezondheidsklachten door het coronavirus, zo blijkt uit de gedetailleerde cijfers van het RIVM en de Stichting NICE.

Zuid-Korea versoepelt de maatregelen: honkbal mag weer, maar wel een beetje anders

De honkballers gaan in Zuid-Korea weer het veld op. Voor Zuid-Koreanen is dat nog belangrijker dan dat de kerken weer open mogen. Gespeeld wordt er zonder publiek, maar er zijn tenminste weer wedstrijden op TV. Al zullen die er wel een tikje anders uitzien.

Een honkbalwedstrijd in Seoul.  Beeld Getty Images
Een honkbalwedstrijd in Seoul.Beeld Getty Images

Live: Protesten in Rusland tegen maatregelen | In Verenigd Koninkrijk lijkt piek voorbij

Steeds meer landen kiezen ervoor maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen nu op veel plekken het aantal doden elke dag lager wordt. Dinsdag maakt het kabinet bekend of de maatregelen voor Nederland worden verlengd of aangepast. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Vanavond op televisie

Nergens op televisie zijn de richtlijnen van het RIVM zo zichtbaar als bij talkshows. Is het maken van een talkshow nog wel te doen nu iedereen voldoende afstand moet houden? Volgens Peter R. de Vries in elk geval niet. Geen zin in talking heads? Hier vindt u onze tv-tips voor vanavond.

Opinie

Opinie: economisch nationalisme is de dodelijkste dreiging

Als er ooit een tijd was waarin je alleen jezelf kunt redden door ook je buren te redden, dan is het deze.

Aanraders van de redactie

Met de leerplichtambtenaar op zoek naar ‘verdwenen’ kinderen

Grote steden zetten leerplichtambtenaren in om op zoek te gaan naar ‘verdwenen’ kinderen. Dat valt niet mee, merken ze in Amsterdam. ‘Eén moeder begon ons te bekogelen toen we aanbelden.’

‘Een versoepeling van de lockdown kan bij de Britten nog flink ruzie geven’

De Britse premier Boris Johson, die zelf besmet raakte met het coronavirus, wordt verweten dat hij de pandemie lang heeft onderschat. Downing Street 10 is woedend op de krant The Sunday Times. Correspondent Patrick van IJzendoorn praat ons bij.

‘Johnson toonde zich aanvankelijk laconiek.’ Beeld AFP
‘Johnson toonde zich aanvankelijk laconiek.’Beeld AFP

Wat was ook alweer de charme van wandelen in je eentje?

In je eentje lopen is de beste manier om grip te krijgen op je omgeving, constateert wandelaar Caspar Janssen. Niemand die je afleidt, en niemand voor wie je je hoeft te generen als je langdurig een plant of vogeltje determineert.

In Madrid is de politie overal: ‘Je kunt niet zonder rechtvaardiging op straat zijn’

In Spanje mag je geen stap buiten zetten zonder geldige reden. De politie treedt op met hoge boetes − ook als iemand zijn vriendin meesmokkelt met wie hij niet samenwoont. We liepen mee met de politie in Madrid.

De politie in Madrid is overal, om te controleren of niemand de straat op gaat zonder geldige reden. Beeld Cesar Dezfuli
De politie in Madrid is overal, om te controleren of niemand de straat op gaat zonder geldige reden.Beeld Cesar Dezfuli

Met Groenteman in quarantaine #16: Riad Farhat, horecaondernemer

Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Horecaondernemer Riad Farhat hoopt dat zijn zaken snel weer open kunnen, maar ziet dat eigenlijk maar somber in. Toch zijn er lichtpuntjes: hij leert de buurt en zijn kinderen nóg beter kennen.

In de brouwerij draait het even niet om bier, maar om alcohol

Bierbrouwers hebben het zwaar door het sluiten van de horeca, maar dragen toch bij door alcohol te produceren voor felbegeerde desinfectiemiddelen. Bier speelt eventjes tweede viool in de brouwerij.

Scheer nooit uw poes, want daar komt ellende van

‘Als ik u een goede raad mag geven: scheer nooit uw poes, want daar komt ellende van’, schrijft Sylvia Witteman. Sylvia deed er alles aan om haar poes Lola een nieuwe coupe aan te meten zonder dat het diertje overstuur raakte. Onmogelijk. ‘Sindsdien wonen wij in de Gazastrook’, aldus Witteman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden