Volkskrant AvondDonderdag 30 mei

Volkskrant Avond: Datalek bij Belastingdienst door fout met digitale machtigingen | Franse senaat tempert renovatie-ambities van Macron

Redactie
De Belgische 3D-studio Myisis wil de Notre-Dame een glazen dak geven. Beeld Myisis
De Belgische 3D-studio Myisis wil de Notre-Dame een glazen dak geven.Beeld Myisis

Vandaag belangrijk

Datalek bij Belastingdienst door fout met digitale machtigingen
Door een fout met digitale machtigingen bij de Belastingdienst hebben onder andere accountants sinds vorig jaar de persoonlijke gegevens en aangiften van oud-cliënten kunnen ingezien zonder dat daar toestemming voor was. De Belastingdienst heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nederland kent veel meer longkankerdoden dan de meeste andere Europese landen
Nederland is een van de koplopers van een weinig eervol Europees lijstje. In de Europese Unie sterft in totaal een kwart van de bevolking aan kanker en van hen weer 21 procent aan longkanker. Maar in Nederland ligt dat percentage longkankerdoden veel hoger, namelijk op 24 procent. Dat komt doordat in Nederland bovengemiddeld veel mensen roken of hebben gerookt.

Brigitte Bierlein wordt eerste vrouwelijke kanselier van Oostenrijk
De rechter Brigitte Bierlein zal de Oostenrijkse interim-regering leiden tot de nieuwe verkiezingen in september. Maandag vertrok de regering van Sebastian Kurz, nadat de coalitie is ontploft vanwege een corruptieschandaal.

Zwarte Cross deelt boetes uit aan rokende festivalgangers
Het Achterhoekse festival Zwarte Cross gaat vanaf dit jaar boetes van 70 euro uitdelen aan bezoekers die roken op plekken waar dat niet is toegestaan. Met de maatregel - een novum in festivalland - wil de organisatie voorkomen dat zij zelf boetes moet afdragen.

Rijkswaterstaat sloopt speedboten van 1 miljoen euro, terwijl er geen meter mee gevaren is
Twee speedboten die Rijkswaterstaat in 2015 voor één miljoen euro kocht, worden gedemonteerd zonder dat er een meter mee is gevaren. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer woensdag laten weten. Hiermee hoopt de bewindsvrouw een punt te zetten achter de miskleun met de snelle vaartuigen.

Video van de dag

156 artsen trekken hun jasje uit voor een beter pensioen. Ze begonnen met 163. Waar zijn de 7 jasjes gebleven?Fotodetective Hans Aarsman heeft wel een idee.

Tv-tips

In Stand van Nederland (NPO 2, 21.15 uur), een serie over de verhalen achter de statistieken, vanavond aandacht voor vakanties. Van de all-inclusive naar Turkije tot de stacaravan in eigen land: hoeveel geven we eraan uit? En in 2Doc (NPO 2, 22.45 uur) een portret van de Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper Raymond Loewy (1893-1986), die wereldberoemd werd met zijn gestroomlijnde ontwerpen voor merken als Coca-Cola en Nasa. Meer tv-tips vind u hier.

Opinie

Nederland is wereldkampioen festivals vieren en daar moeten we trots op zijn
Nederland is ‘verfestivalliseerd’. Van dance tot hardcore: het land host en jumpt zich door de zomermaanden heen. In de afgelopen vijf jaar kwamen er tweehonderd tentenkampen bij. Niet tot ieders vreugde, dus er valt wat te polderen.

Aanraders van de redactie

Riemen vast – het is weer een zwaar jaar voor de luchtvaart
Stijgende olieprijzen, een overvloed aan stoelen en een moordende tarievenslag – problemen te over voor de luchtvaart. De bazen van 290 luchtvaartmaatschappijen steken dit weekeinde de koppen bij elkaar in Zuid-Korea. Eén ding is zeker: ze gaan zware maanden tegemoet. Wéér.

null Beeld Martin Boschhuizen
Beeld Martin Boschhuizen

Franse senaat tempert renovatie-ambities van Macron
De Franse senaat vreest dat de herbouw van de Notre-Dame in Parijs een haastig prestigeproject wordt van president Emmanuel Macron. De senatoren hebben daarom een wetsvoorstel om de herbouw snel mogelijk te maken op een aantal punten gewijzigd. Zo wilde de Franse regering eigenlijk regels omtrent milieu en erfgoed zoveel mogelijk links laten liggen.

Het succesvolle Moco Museum is een waar selfiewalhalla, maar neemt het niet zo nauw met de regels van de museumwereld
Het laagdrempelige Moco Museum groeit explosief, maar neemt het niet zo nauw met de regels van de museumwereld.

Nederlanders staan uren in de rij voor een achtbaan in de Efteling, Roemenen om de democratie te vieren
Zo lang waren de rijen met Roemenen die wilden stemmen, dat sommigen wel acht uur in de rij stonden. En toch kwam niet iedereen aan de beurt: ‘Niet kunnen stemmen voelde alsof ik Roemenië in de steek liet.’ Toine Heijmans ging langs.

Voetbalcommentator Wytse van der Goot evalueert zijn Champions League-seizoen: ‘Die ‘ooo’ had 10 procent zachter gekund’
Wat voor Ajax een zegetocht door Europa was, betekende voor Wytse van der Goot zijn doorbraak als voetbalcommentator. Aan de vooravond van de misgelopen finale blikt hij aan de hand van door V geselecteerde fragmenten zelfkritisch terug op zijn Champions League-seizoen.

Na veertig jaar hardnekkige verkettering draai ik al dagenlang Elton John
Na veertig jaar hardnekkige verkettering draait Peter Buwalda al dagenlang Elton John. Hoe dat kan? Door een Snickers-reclame. Ja echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden