Volkskrant AvondDinsdag 1 oktober

Volkskrant Avond: Corruptieonderzoek naar twee wethouders stort Den Haag in diepe crisis | ‘Boeren!, boeren!’, schalt het na de trekkertocht over het Malieveld

De wethouders van Den Haag, met als derde van links Richard de Mos en daar rechts naast Rachid Guernaoui. Beeld Freek van den Bergh  / de Volkskrant
De wethouders van Den Haag, met als derde van links Richard de Mos en daar rechts naast Rachid Guernaoui.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Horecaondernemer centraal in corruptieonderzoek Haagse wethouders
Het Openbaar Ministerie verdenkt twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, van het tegen betaling regelen van vergunningen. Hun werkkamers in het stadhuis en hun woningen worden dinsdag doorzocht. Ook een raadslid van de partij van De Mos en drie ondernemers zijn onderwerp van onderzoek.

Hof: kinderen van geëxecuteerde Indonesiërs mogen Nederland aansprakelijk stellen
Niet alleen de weduwen, maar ook de kinderen van mannen die in 1947 in voormalig Nederlands-Indië zijn geëxecuteerd, kunnen de Nederlandse Staat daarvoor aansprakelijk stellen. Dat heeft het Haagse gerechtshof dinsdag bepaald. Een man die destijds door Nederlandse militairen is gemarteld, krijgt schadevergoeding.

Premier Libanon in problemen om affaire met Zuid-Afrikaans bikinimodel
De premier van Libanon, Saad Hariri, heeft ruim 16 miljoen dollar gegeven aan een Zuid-Afrikaans fotomodel dat hij ontmoette in een resort op de Seychellen.

Wel of geen biefstuk: wetenschappers ruziën over risico’s voor de gezondheid
Rood vlees eten levert nauwelijks gezondheidsrisico’s op, zegt een groep internationale wetenschappers in een nieuwe studie die internationaal ophef en verwarring veroorzaakt. Hoe zit het nou met dat risico? Vier vragen over de kwestie.

Bedrijf dat restproducten Tata Steel verwerkt moet dwangsommen betalen
In de strijd om de overlast van staalfabrikant Tata Steel te beteugelen, hebben de omwonenden een slag gewonnen. Harso, het bedrijf dat op terrein in IJmuiden restproducten van het staalbedrijf verwerkt, moet zich van de Haarlemse rechtbank aan de regels houden en opgelegde dwangsommen vanwege overtredingen betalen.

Kevin Spacey en Annette Bening in American Beauty, nu te zien op RTL8. Beeld
Kevin Spacey en Annette Bening in American Beauty, nu te zien op RTL8.

Vanavond op tv

Voltreffer van een regiedebuut, de wrange en invloedrijke satire American Beauty uit 1999, en altijd de moeite waard om te herkijken (RTL 8, 20.30 uur). In You’re Next viert de familie Davidson het huwelijksjubileum van pa en ma, maar gezellig wordt het niet. Al snel wordt het gezin bedreigd door een onoverzichtelijk aantal belagers. Gaandeweg sluipt er steeds meer humor in de slachtpartijen; ook halfdood gaan de Davisons door met hun familievetes (SBS 9, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Klimaatstaker heeft weinig op met ecomodernisme
Magnetrons voor de Derde Wereld? Kernenergie? Het klimaatdebat dreigt zo de verkeerde kant op te gaan, betoogt Jan-Willem Anker.

Boeren demonstreren massaal op het Maliveld.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Boeren demonstreren massaal op het Maliveld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Morgen in de krant

Corruptieonderzoek stort Den Haag in diepe crisis
Een corruptieonderzoek naar twee wethouders heeft het Haagse stadsbestuur in een diepe crisis gestort. Op verzoek van burgemeester Pauline Krikke hebben Richard de Mos en Rachid Guernaoui hun werk voorlopig neergelegd. Een val van het college lijkt onafwendbaar.

Demonstrerende boeren krijgen veel waardering, en veel regen
Wie op de trekker mee reed naar Den Haag zag tot diep in Wassenaar de duimen omhoog gaan voor de boeren. Meer dan een protest leek dit een collectieve hunkering naar waardering. ‘Ik voel me net de koningin op Prinsjesdag!’

China viert 70-jarig bestaan: zelfverzekerde parade is ook een pose
De wapenschouw bij de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China stelt alle voorgaande parades in de schaduw. Maar het spektakel en de verering van leider Xi kunnen niet verbloemen dat China een land is met problemen.

Hassan over ontslag Salazar: ‘Het enige wat ik weet is dat ik er niks mee te maken heb’
Sifan Hassan hoorde het nieuws meteen toen ze wakker werd. De kersverse wereldkampioen op de 10.000 meter is haar coach Alberto Salazar kwijt. Hij is voor vier jaar geschorst omdat hij de antidopingregels heeft overtreden.

Hoe word je een digitale nomade die zijn zaakjes op orde heeft?
De opmars van digitale nomaden, mensen die werkend de wereld over reizen, gaat hard. Maar aan wie betalen zij belasting, en wie vangt hen op als ze oud of ziek zijn? Is de wereld wel toegerust op deze nieuwe wereldburgers?

Column: Dieren lijken heel vaak ‘whatever’ te denken. Vooral katachtigen
Aaf ging op het nippertje nog even naar de nieuwe versie van The Lion King, waar de hoofdrollen niet door echte, maar geanimeerde dieren vertolkt worden − iets wat Aaf moeilijk te geloven vond. ‘Dan zat ik te denken: ja, maar deze tor duwt zo realistisch een balletje modder een zandberg op, deze moet echt zijn, deze hebben ze gewoon uit een natuurfilm geknipt.’

null Beeld

Fotograaf Cigdem Yuksel spreekt in de serie Jong in Israël leeftijdsgenoten over hun land. Wat klopt er van haar beeld, en wat niet? ‘Mensen nemen beslissingen over jou en jij bent slechts een soldaatje in dit spel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden