Volkskrant AvondDinsdag 31 maart

Volkskrant Avond: Coronaregime verlengd tot en met 28 april | Waarom telt Nederland relatief veel coronadoden?

Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Kabinet verlengt coronaregime tot en met dinsdag 28 april
Het kabinet verlengt de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus tot en met dinsdag 28 april. Dat betekent dat horeca en culturele instellingen na de eerder afgekondigde datum 6 april nog eens ruim drie weken gesloten blijven. Scholen blijven gesloten tot en met de meivakantie. Ook geldt een dringende oproep geen binnenlandse vakanties te houden.

Live: Dodental VS inmiddels hoger dan dat van China
De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt. In Nederland heeft het coronavirus inmiddels 1.039 levens geëist. Volg het laatste nieuws in dit liveblog. 

De BN’er heeft, vermoedelijk voor even, afgedaan na het lied Zon
Achter het weghonen van de deelnemers aan een goedbedoeld initiatief schuilt iets diepers dat momenteel wereldwijd speelt.

Filmstill uit het lied 'zon'.Beeld filmstill

Prominente Nederlandse economen: kabinet moet juist nu andere Europese landen helpen
Ruim zestig prominente economen, onder wie hoogleraren en bankiers, halen hard uit naar het kabinet vanwege de starre opstelling over financiële hulp aan Italië en andere Zuid-Europese landen. ‘Hun obstructie is contraproductief.’

Vanavond op de televisie

De nieuwe Bond-film laat nog even op zich wachten, maar gelukkig kun je om 20.30 uur op RTL 7 naar Skyfall (misschien wel de beste uit de reeks) kijken. Bij Op 1 geeft politiecommandant Max Daniel toelichten op hoe de coronamaatregelen worden gehandhaafd. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Culturele sector verdient een noodfonds, stellen PvdA, SP, GroenLinks en een groep artiesten
GroenLinks, PvdA en SP voorzien een ‘onomkeerbaar drama’ in de creatieve en culturele sector. Een noodfonds moet uitkomst bieden, schrijven zij in een manifest. Een grote groep artiesten onderschrijft dit pleidooi.

Inwoners van Uden brengen een laatste ode aan een overledene door het coronavirus.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Aanraders van de redactie

Waarom telt Nederland relatief veel doden door het coronavirus?
In Nederland zijn door het coronavirus ruim 60 doden op de 1 miljoen gestorven, aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld China en Duitsland. Nederland heeft na Italië en Spanje een van de hoogste sterftecijfers in de wereld. Hoe komt dat? En kun je de die cijfers wel zomaar vergelijken?

Duitsland telt nog weinig coronadoden. Komt dat doordat het veel meer test?
Het sterftecijfer door corona ligt in Duitsland veel lager dan in andere landen, waaronder Nederland. En dat komt niet doordat de Duitse bevolking zo veel gezonder is.

Nederland toont te weinig Europese solidariteit. ‘Dit krijgen we terug op ons brood’
Minister van Financiën Wopke Hoekstra kwam dinsdag voorzichtig terug op zijn ‘weinig empathische’ opstelling jegens zuidelijke eurolanden. De diplomatie van de hardvochtigheid kent zijn grenzen voor een klein handelsland als Nederland.

Thuisonderwijs valt niet mee, in landen waar de digitale afslag is gemist
In Nederland is thuisonderwijs in korte tijd uitgegroeid tot een begrip. Maar hoe werkt dat elders tijdens de coronacrisis, nu in veel landen de scholen ook gesloten zijn of zelfs een complete lockdown van kracht is?

De volledig elektrische BMW i3s.

De BMW i3s is een verliefdmakende elektrische auto die bij het remmen energie genereert
Blik test auto’s, signaleert opvallende autozaken en doet daarvan elke twee weken verslag. Vandaag de BMW i3s.

Column: Deze week heb ik de vraag ‘Hoelang duurt corona nog?’ gegoogeld
‘We zijn op het punt in de grafiek aanbeland dat iedereen zich realiseert dat ze geen onlinecursus Latijn, kunstmatige intelligentie of beginselen van de blockchain gaan doen’, schrijft Aaf. ‘Zoveel tijd om stuk te slaan: waarom lukte het dan niet om een kwartier per dag een pianostuk van Solo Piano van Gonzalez in te studeren?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden