Volkskrant AvondDinsdag 29 oktober

Volkskrant Avond: Britten gaan stemmen in december | Huawei-topman over de angst voor spionage

Anti-Brexit-activisten bij het Britse parlement. Beeld Getty
Anti-Brexit-activisten bij het Britse parlement.Beeld Getty

Vandaag belangrijk

Britten gaan stemmen in december
Groot-Brittannië gaat in december vrijwel zeker stemmen voor een nieuwe regering. Eerder op de dag is Labour met tegenzin akkoord gegaan. Daarmee is het laatste obstakel verdwenen en ziet Boris Johnson zijn kerstwens vervuld. Een voorstel van de oppositie om bij wijze van uitzondering ook stemrecht te geven aan EU-burgers en minderjarigen haalde het niet.

Kabinet schiet bouwbedrijven in nood te hulp
Het kabinet wil bouwbedrijven die in nood verkeren door de stikstof- en pfas-crisis de helpende hand reiken. Bouwbedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor hun personeel, krijgen de mogelijkheid deeltijd-WW of werktijdverkorting aan te vragen. Ook zou de overheid garant moeten staan voor overbruggingskredieten voor bouwbedrijven die voldoende opdrachten hebben, maar die vanwege de huidige bouwstops niet kunnen uitvoeren.

Nieuw tuberculosevaccin is ‘doorbraak’
Bijna honderd jaar nadat het eerste vaccin tegen tuberculose op de markt kwam, wakkert het geloof in een nieuw middel tegen de bacterie weer aan. Een nieuw vaccin beschermt namelijk 1 op de 2 mensen met latente tuberculose – een infectie zonder klachten – tegen de ziekteverschijnselen van tbc.

Premier Libanon buigt voor volkswoede: Hariri treedt af
Demonstranten in Libanon hebben na dertien dagen voor elkaar gekregen wat in een Arabische volksopstand niet vanzelfsprekend is: de premier, Saad Hariri, treedt af. Hariri maakte zijn vertrek dinsdag bekend nadat knokploegen van de sjiitische Hezbollah-beweging vreedzame demonstranten wegjoegen uit het centrum van Beiroet.

Verkopers en klanten van het bedrijf Ufogas op het Leidseplein in Amsterdam.  Beeld ANP
Verkopers en klanten van het bedrijf Ufogas op het Leidseplein in Amsterdam.Beeld ANP

Arnhem heeft primeur met verbod op lachgas
Als eerste gemeente van Nederland verbiedt Arnhem lachgas in cafés, op terrassen en in winkels. Zo’n verbod leek juridisch onmogelijk, maar de gemeente denkt nu dat het met een beroep de Wet milieubeheer toch kan.

Binnen de eerste maand al 150 meldingen bij het Aanmeldpunt Afstand en Adoptie
Het ministerie van Justitie en Veiligheid is verrast door het hoge aantal aanmeldingen voor het onderzoek naar gedwongen adoptie in de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw. In slechts vier weken tijd hebben zich al 150 mensen gemeld bij het Aanmeldpunt afstand en adoptie.

Vanavond op tv

Cornald Maas portretteert voor Volle zalen grootheden uit het Nederlandse theater. In aflevering één actrice Loes Luca, die liefdevol haar dementerende moeder Ina verzorgt (NPO 2, 20.25 uur). Op dezelfde zender het slotdeel van Tijl Beckands serie over de voettocht door Duitsland van 400 kilometer die Johann Sebastian Bach in 1705 aflegde (21.10 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Om integriteitsvragen te voorkomen is een heldere gedragscode voor Kamerleden essentieel
Henk Krols Taiwan-tripje onderstreept de noodzaak van heldere gedragsregels voor parlementariërs, betoogt hoogleraar Paul Bovend’Eert.

Morgen in de krant

Huawei-topman over de angst voor spionage: ‘Om te denken dat Huawei een risico is, is een bekrompen idee’
Door de angst voor Chinese spionage staat Huawei internationaal onder druk. De Europese ambassadeur van het telecombedrijf Mika Lauhde bezocht Nederland om de zorgen weg te nemen. ‘Ik word niet betaald door de Chinese overheid.’

Barnier acht nieuwe Brexit-onderhandelingen zinloos. ‘We wachten met ingehouden ongeduld’
Michel Barnier onderhandelde meer dan twee jaar namens de EU over de Brexit, eerst met Theresa May, nu met Boris Johnson. Johnson heeft weinig toegevoegd aan de 600 pagina’s die Barnier al met May bij elkaar had onderhandeld. Er valt ook weinig meer toe te voegen. ‘Brexit is een lose-lose situatie.’

Een bouwterrein in Klundert, Noord-Brabant. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een bouwterrein in Klundert, Noord-Brabant.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Wat heeft de bouw voor problemen met de pfas-norm?
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Rijkswaterstaat heeft onderzoeksinstituut RIVM gevraagd om een ruimere norm op te stellen voor chemicaliën in te verplaatsen grond. De maatregel moet de problemen in bouw verminderen.

‘Zeker in maagdelijk landschap moet een bouwstop komen voor XXL-distributiecentra’
Er moet paal en perk worden gesteld aan de ‘(X)XL-verdozing’ van Nederland, de snelle opmars van gigantische, raamloze distributiecentra in het landschap. Dat stelt het College van Rijksadviseurs, een adviesorgaan van de regering.

Opvoeden: Puberdochter wil van pianoles af, geef je toe?
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: je kind oefent nooit op zijn gitaar of de piano, moet je hem van die les afhalen?

Column: ‘Nee Pickwick, thee is eigenlijk niet echt onmisbaar’
Jarenlang was een theemoment een rustpauze, totdat Pickwick met de levensvragen kwam. Zo liep Aaf Brandt Corstius ineens aan tegen de vraag: ‘Op welk moment is thee voor jou onmisbaar?’ ‘Kijk, ik begrijp wel dat thee dat van me wil weten. Het is net als met een nieuwe geliefde; op een gegeven moment lig je in zijn of haar armen, alles is goed en fijn, en dan krijg je ineens de onweerstaanbare aandrang om te vragen: ‘Op welk moment ben ik voor jou onmisbaar?’’

null Beeld

In onze serie Land van Afkomst vertellen Nederlanders openhartig over de rol die afkomst speelt in hun leven. ‘Opeens werd er op mij en mijn broertje het labeltje ‘zwart’ geplakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden