NieuwsbriefWoensdag 13 maart

Volkskrant Avond: Brits Lagerhuis veegt No Deal-Brexit van tafel | De CO2-taks komt er, maar hoe gaat die eruitzien?

De Britse premier Theresa May in het Lagerhuis woensdag.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

De CO2-taks komt er, maar hoe gaat die eruitzien? Deze knopen moeten nog worden doorgehakt

Het kabinet wil toch een CO2-heffing, maar daarmee begint de discussie pas. De komende weken moeten drie cruciale knopen worden doorgehakt. Hoe zwaar wordt die belasting, wie profiteert van de opbrengst, en welke uitzonderingen gelden er straks?

Kolencentrale op de Maasvlakte.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Brits Lagerhuis veegt harde Brexit van tafel

Het Lagerhuis is er nog niet uit hoe de weg naar de Brexit eruit moet zien, maar een kleine meerderheid wil in elk geval niet zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekken. Woensdagavond stemden 312 afgevaardigden voor een amendement dat een No Deal onder alle omstandigheden verwerpt. 308 afgevaardigden stemden tegen.

Kabinet trekt miljoenen uit voor medische zorg onverzekerde daklozen

Daklozen zonder verzekering hebben met ingang van deze maand recht op alle vormen van medische zorg. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid maakt 4,8 miljoen euro subsidie vrij om de naar schatting 6.250 onverzekerden – vaak dak- en thuislozen of verwarde personen – de benodigde zorg te bieden. Dokters en artsen kunnen voortaan ook niet-spoedeisende hulp aan onverzekerden declareren.

Een dakloze aan het kerstdiner van het Leger des Heils in de Koepelkerk van het chique Renaissance Amsterdam Hotel.Beeld ANP

Foetaal weefsel mag na abortus bewaard worden om verkrachting te bewijzen

Artsen mogen foetaal weefsel na een miskraam of abortus voortaan bewaren als er vermoedens zijn van een ernstig zedenmisdrijf. Dit was verboden, maar de Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met een wetswijziging die dit mogelijk maakt. Het dna dat wordt verkregen uit een foetus kan als bewijs dienen in verkrachtingszaken.

Video van de dag

Het is een aandoenlijk gezicht: paard en baby die elkaar begroeten. Dat doen ze wel vaker. Maar vader weet dat niet en is er niet gerust op. Fotodetective Hans Aarsman ontdekte waarom.

Vanavond op televisie

De laatste twee achtste finales van de Champions League, wie kwalificeren zich? Bayern München ontvangt Liverpool, Olympique Lyonnais is op bezoek bij Barcelona (vanaf 21.00 uur, Veronica). Marianne Thieme en Gert-jan Segers praten bij Pauw & Jinek over de klimaatplannen van Rutte III (23.00 uur, NPO 1). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Effect klimaatbeleid op portemonnee lijkt beperkt, maar het is allemaal nog onder voorbehoud

Op het eerste gezicht vallen de gevolgen van het klimaatbeleid voor de inkomens de komende jaren mee. Die vallen daardoor in 2030 waarschijnlijk 1,5 procent lager uit dan zonder het beleid het geval zou zijn. De laagste inkomens worden het hardst geraakt, de hoogste het minst. Maar dat kan in de loop der jaren door compenserende maatregelen door het kabinet worden verzacht of weggemasseerd.

Afgelopen zondag vond de Klimaatmars voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid plaats in Amsterdam.Beeld Arie Kievit

Iedere keer dat u zichzelf ‘wit’ noemt, bevestigt u een verkeerd systeem

Stephan Sanders wil alle blanke/witte Nederlanders die zichzelf ‘wit’ noemen op een onbedoeld gevolg wijzen: dit maakt alle niet-wite mensen, zoals hijzelf, direct zwart, want wit roept zwart op. ‘Maar er is een heel continuüm, dat in zo’n wit-zwartverdeling geheel wordt overgeslagen. Alles vanwege de ‘raciaal-politieke hygiëne’.’

Prehistorische Britten legden honderden kilometers af om mee te feesten bij Stonehenge

In een tijd zonder treinen, vliegtuigen en auto’s legden de prehistorische bewoners van Groot-Brittannië al honderden kilometers af om religieuze feesten bij te wonen in de omgeving van Stonehenge. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat woensdag is gepubliceerd.

Zicht op de Stonehenge tijdens de jaarlijkse Perseïde (meteorenregen) in de vlakte van Salisbury, Zuid-Engeland.Beeld REUTERS

Met omkoping krijgt Amerikaanse elite kindlief naar prestigieuze universiteit

Voor de Amerikaanse elite staat altijd een deur open bij de Amerikaanse elite-universiteiten – zelfs al is het een zijdeurtje. Als je genoeg geld hebt voor de portier, kom je altijd binnen.

Van Godzilla tot het dino-ei uit Jurassic Park: in zeven stappen door deze tentoonstelling over sciencefiction

Het ei uit Jurassic Park, het oranje ruimtepak van Mr. Spock en natuurlijk Godzilla zelf: de Volkskrant licht zeven sciencefiction-artefacten toe, uit de tentoonstelling die zaterdag opent in de Rotterdamse Kunsthal. 

Ruimte-ruilplaatjesBeeld Sanne Donders

Je ziet hem voor je, die gemene kleine d/t-fout die het boekenweekgeschenk in is geslopen, met zijn smoezelige puntmutsje en zijn scheve grijnsje

Slecht nieuws: in het boekenweekgeschenk van Jan Siebelink staat een d/t-fout. Hoe die fout erin is gekomen, weet de stichting die de boekenweek organiseert niet. Sylvia Witteman vraagt zich af of het misschien een domme stagiair de schuldige is. Of Jan Siebelink zelf? ‘Maar nee, zo mogen wij niet denken over deze onfeilbare Schepper naast God.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden