NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Brits kabinet akkoord met Brexit-deal | PvdA wil Nederlanders het recht geven ‘onbereikbaar te zijn’

Goedenavond. Het Britse kabinet steunt het ontwerpakkoord dat met de EU is overeengekomen. Dat heeft premier Theresa May zojuist bekendgemaakt. Verder in uw avondnieuwsbrief: werknemers moeten het recht krijgen mails, telefoontjes en (groeps)appjes van hun collega’s buiten werktijd te negeren. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.

Theresa May legt een verklaring af buiten haar kantoor aan Downing Street 10.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Brits kabinet akkoord met Brexit-deal
Het Britse kabinet steunt het ontwerpakkoord dat met de EU is overeengekomen. Dat heeft premier Theresa May zojuist bekendgemaakt buiten haar kantoor aan Downing Street 10. De regering heeft vijf uur vergaderd over het akkoord, waar meer dan een jaar over is onderhandeld.

Landelijke intocht Sinterklaas gaat door zonder aanpassingen aan pieten
De nationale intocht van Sinterklaas kan doorgaan zonder aanpassingen aan de pieten. De Haarlemse kortgedingrechter bepaalde dat woensdag in een vonnis waarin hij ook zijn verontrusting uitsprak over het maatschappelijk debat over Zwarte Piet. ‘Dat geeft weinig reden tot vreugde.’

Monstervulkaan bij Napels maakt zich op voor mega-uitbarsting
Het is niet de vraag óf de ‘supervulkaan’ Campi Flegrei naast Napels ooit uitbarst, maar wanneer. Tot die griezelige conclusie komen wetenschappers die ontdekten dat het snuivende vulkaanmonster zich oplaadt voor een volgende grote eruptie. Gelukkig kan dat nog eeuwen duren – maar denk bij een uitbarsting wél aan asregens tot in Nederland, en een deel van Napels dat letterlijk in de grond zakt.

Meteoriet met kracht van miljoenen atoombommen stortte ‘kort geleden’ op aarde
In het noordelijkste puntje van Groenland hebben Deense en Amerikaanse wetenschappers tot hun stomme verbazing een nog onbekende, 31 kilometer brede meteoorkrater gevonden onder het ijs. Bewijs voor een gigantische inslag in de steentijd, met een kracht van zo’n 5 miljoen Hiroshima-atoombommen tegelijk.

Video van de dag 

Deze kamer verraadt meer over de persoon in beeld dan je zo op het eerste oog zou vermoeden. Wat doet dat zakje lavendel daar? En die zwart-witfoto in de hoek, wat zien we daarop precies?

Tv-tips

Het internationaal documentairefestival IDFA gaat vandaag van start. IDFA-voorzitter Derk Sauer doet bij Pauw een greep uit het omvangrijke programma en vertelt over zijn persoonlijke keuze (NPO 1, 23.00 uur). Wilt u naar het Idfa maar raakt u overweldigd door het aanbod? Onze filmredactie raadt deze veertien documentaires aan. Vijf beginnende modeontwerpers mogen van de EO een duurzame collectie ontwikkelen, maar niet voordat ze in Myanmar ervaren onder welke erbarmelijke omstandigheden kleding wordt gemaakt (Genaaid NPO 2, 20.25 UUR). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

PvdA wil Nederlanders het recht geven ‘onbereikbaar te zijn’
Nederlanders moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn. Naar Frans voorbeeld, waar dit vorig jaar is ingevoerd, zouden werknemers buiten werktijd niet op mails, telefoontjes en (groeps)appjes van hun collega’s hoeven te reageren. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk

Van afgekeurd tot alsnog geldig in een week: zo verliep het grootste eindexamendebacle tot nu toe
De laatste dertig van de 354 eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht hoorden woensdag of zij geslaagd zijn. Binnen een week werden al hun eindexamens ongeldig verklaard door de Onderwijsinspectie – en alsnog geldig door minister Slob. Paniekvoetbal, of kon het niet anders? Reconstructie van het grootste eindexamendebacle tot nog toe.

Minister Slob van Onderwijs ontvangt op zijn kamer eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht, 26 juni 2018.Beeld ANP

Morgen keren de eerste Rohingya terug naar Myanmar, maar veilig lijkt het er nog allerminst
Bangladesh en Myanmar beginnen donderdag met de repatriëring van een eerste groep Rohingya-vluchtelingen, al lijkt de situatie in Myanmar voor hen nog allerminst veilig. Is dat terugkeerplan niet een beetje voorbarig

De broers Coen práten zowaar. Ethan en Joel over hun nieuwe western The Ballad of Buster Scruggs
De Volkskrant sprak Ethan en Joel Coen over hun uit zes korte films samengestelde-western The Ballad of Buster Scruggs, vanaf vrijdag te zien op Netflix. En de Amerikaanse broers waren spraakzaam – voor hun doen.  

Tim Blake Nelson als Buster Scruggs in The Ballad of Buster Scruggs.

Nieuw, nog te bouwen schip voor de marine is nú al een feestje waard
De marine krijgt een nieuw bevoorradingsschip. In 2023 moet het in de haven liggen, de presentatie van het model was al feestelijk. ‘Een eerste stap in de vernieuwing van de vloot van de Koninklijke Marine’. 

WageningenMARIN in Wageningen presenteert en test een model van een nog te bouwen bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine.Beeld Marcel van den Bergh

Op naar Blokker, het zinkende schip op de woelige baren van de consumptiedrift
Sylvia Witteman trof bij Blokker iemand die wel wist waarom de winkelketen het moeilijk heeft. ‘‘Dáárom gaan ze dus failliet’, zei de vrouw triomfantelijk. ‘Ze maken zich niet hard voor Zwarte Piet!’ Op een bord stond, naast een blozende Sinterklaas, ook een blond knechtje afgebeeld, met een paar van die hevig bevochten zwarte vegen op zijn bleke wangetjes.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden