Volkskrant AvondDinsdag 7 juli

Volkskrant Avond: Braziliaanse president Bolsonaro zegt besmet te zijn met corona | Weinig mensen, frisse lucht en adembenemend mooi: ga deze zomer wandelen in Centro de Portugal

Redactie
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een toespraak op 19 april. Beeld AFP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een toespraak op 19 april.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Braziliaanse president Bolsonaro: ik ben besmet met corona
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is naar eigen zeggen besmet met het coronavirus. Dinsdagochtend (lokale tijd) kreeg hij de uitslag terug van een coronatest. Die is nog niet openbaar gemaakt, maar volgens Bolsonaro is die positief.

Politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamer
Zes mannen zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van gijzelingen en martelingen in het criminele milieu. Bij een inval in een loods in het Brabantse dorp Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel en één als martelkamer.

Elf aanstormende hiphopartiesten sieren dit jaar de eredivisiebal
Cultuur op de eredivisiebal begint een traditie te worden. Na Rembrandt-etsen en ontwerpen van Henk Schiffmacher en Johnny de Mol was het dit keer de beurt aan elf aanstormende hiphopartiesten om te bal vorm te geven.

Geen nieuwe rechter in rechtszaak van Viruswaanzin tegen de staat
De rechter in het kort geding dat actiegroep Viruswaanzin tegen de staat heeft aangespannen, hoeft niet te worden vervangen. Volgens Viruswaanzin zou rechter Hoekstra vooringenomen zijn, de wrakingskamer van de Haagse rechtbank is het daar niet mee eens.

Opnieuw wordt een Russische journalist om twijfelachtige reden gearresteerd
Kort na zijn vertrek uit de journalistiek is de prominente Russische onderzoeksverslaggever Ivan Safronov gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Oud-collega’s geloven de aantijging niet en vermoeden een nieuwe aanval op de Russische persvrijheid.

Vanavond op tv

De commissie Mijnals gaat de KNVB en de overheid adviseren om inclusiviteit te bevorderen en racisme in het voetbal tegen te gaan. Humberto Tan is voorzitter en schuift vanavond aan bij Op1 (NPO 1, 22.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Ik hield me vooral bezig met de cijfers achter de coronacrisis. Totdat mijn oma overleed
Bij de dood van haar oma vraagt Volkskrant-redacteur Marieke de Ruiter zich af: zijn we er niet aan voorbijgegaan dat de kwaliteit van leven van ouderen ook het beschermen waard was?

Aanraders van de redactie

Weinig mensen en frisse lucht: ga deze zomer wandelen in Portugal
Tussen Porto en Lissabon ligt de rustige wandelregio Centro de Portugal. Adembenemend mooi en vooral erg rustig: wat wil je nu nog meer?

Oranje korstmos ligt als een zacht tapijt op het grijze graniet waarop we lopen.  Beeld Roos Haverman
Oranje korstmos ligt als een zacht tapijt op het grijze graniet waarop we lopen.Beeld Roos Haverman

Hoe de lollige filmpjesapp TikTok verzeild raakt in de strijd tussen de VS en China
De populaire Chinese app TikTok bevindt zich middenin een storm. De Amerikaanse regering wil de app gaan verbieden, India heeft dat al gedaan. Waarom maakt een app voor korte video’s met dansende en zingende amateurs dit los?

Waarom boze boeren nu opnieuw de straat opgaan
Sinds donderdag trekken boeren weer de straten op. Ze zijn vooral boos vanwege een plan van minister Schouten dat ze verplicht veevoer te gebruiken met minder eiwit. Hoe zit dit? Zes vragen en hun antwoorden.

Meer dan honderd boeren verzamelden zich voor een politiebureau in Leiden om aangifte te doen tegen minister Carola Schouten vanwege de veevoermaatregel. Beeld Nico Garstman / HH
Meer dan honderd boeren verzamelden zich voor een politiebureau in Leiden om aangifte te doen tegen minister Carola Schouten vanwege de veevoermaatregel.Beeld Nico Garstman / HH

Loi C. zit al 32 jaar vast. ‘Hoe wij met levenslang gestraften omgaan is inhumaan’, zegt jurist Wiene van Hattum
Uiterlijk 8 juli moet minister Dekker beslissen over het gratieverzoek van de langst vastzittende gevangene van Nederland: Loi C. Hiermee kan hij de eerste tot levenslang veroordeelde in 34 jaar worden die op niet-medische gronden vrijkomt. Expert Wiene van Hattum hoopt het. ‘Je moet verder kijken.’

Podcast De showbizzmoord duikt diep in het wilde radiowereldje van de jaren tachtig ★★★★☆
Het is niet omdat de moord op platenproducent Bart van der Laar onopgemerkt is gebleven, dat de podcast De showbizzmoord zo opzienbarend is. De flamboyante 36-jarige, die in 1981 in zijn Hilversumse villa om het leven werd gebracht. Later bleek dat de vermeende dader ten onrechte negen jaar was vastgehouden.

Deze mensen waren op tragische wijze het slachtoffer geworden van de omstandigheden
Dat de gevolgen van covid-19 afschuwelijk zouden zijn was al voorspeld, maar nu de omvang van de ramp zichbaar wordt is het toch wel schrikken, schrijft Katinka Polderman. ‘Er zijn echtparen die nachtenlang in Van der Valk Diemen moeten logeren terwijl ze eigenlijk in Toscane horen te zijn’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden