Volkskrant AvondWoensdag 8 juli

Volkskrant Avond: Boeren blokkeren elke uitweg uit stikstofcrisis | Landbouwminister Schouten in het hol van de leeuw: ‘Het vraagstuk is niet weg als we de boeren nu gelijk geven’

Redactie
Tientallen boeren zijn opgepakt toen ze de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster blokkeerden met landbouwvoertuigen en auto's. Demonstraties met tractoren zijn in Groningen, Friesland en Drenthe niet toegestaan. Beeld ANP
Tientallen boeren zijn opgepakt toen ze de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster blokkeerden met landbouwvoertuigen en auto's. Demonstraties met tractoren zijn in Groningen, Friesland en Drenthe niet toegestaan.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Actievoerende boeren verrassen politie en veroorzaken gevaarlijke verkeerssituaties

Ondanks tientallen arrestaties vindt de politie niet dat de boerendemonstraties een grimmiger karakter hebben gekregen. Wel leidt de onvoorspelbaarheid van de acties tot gevaarlijke situaties.

NPO organiseert racismedebat onder leiding van Jort Kelder, activisten roepen op tot boycot

Activisten zijn boos op de Nederlandse Publieke Omroep en Avrotros, die zondag een racismedebat organiseren onder leiding van Jort Kelder. Het Black Renaissance Collectief, dat onder meer bestaat uit kunstenaars, activisten en filosofen, uit in een open brief aan de NPO harde kritiek op deze beslissing. Kick Out Zwarte Piet heeft zich naar verluidt bij het protest aangesloten.

Dit is de corona-app die straks misschien ook op uw telefoon staat

Het was een hobbelig traject, maar eindelijk kunnen de eerste Nederlanders de veelbesproken corona-app uitproberen. Daarna wordt besloten of de app er voor iedereen komt.

Fox News maakt vrouwelijke senator die beide benen verloor in Irak uit voor ‘lafaard’

Tammy Duckworth (52), die kans maakt om Joe Bidens vicepresidentskandidaat te worden, geldt als een held in Amerika. De vrouw die beide benen verloor tijdens haar gevaarlijke missie in Irak, schopte het daarna tot senator. En toch maakt Fox News haar deze dagen uit voor een ‘lafaard’ die niet van Amerika houdt.

Tammy Duckworth (in rolstoel) tijdens een Black Lives Matter-mars. Beeld EPA
Tammy Duckworth (in rolstoel) tijdens een Black Lives Matter-mars.Beeld EPA

‘Uniek in de wereld’: Banken richten witwaswaakhond op

De Nederlandse banken gaan samen de financiële handel en wandel van hun klanten controleren. Via een nieuw op te richten bedrijf, Transactiemonitoring Nederland, hopen ze witwassen en terrorismefinanciering effectiever te kunnen bestrijden.

Vanavond op televisie

Tom Cruise-avond op Net 5: eerst kunstig shakend in het soepele maar voorspelbare Cocktail (20.30 uur), daarna magnifiek ‘Show me the moneeeey!’-end in het buitengewoon geslaagde Jerry Maguire (22.35 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De verbazing over dat nare internet in Help, mijn borsten staan online komt wat wereldvreemd voor

‘Is het dan zo makkelijk om in handen van een groomer te vallen?’, vraagt Evi Hanssen zich af in de tweede aflevering van Help, mijn borsten staan online (BNNVara). Wat bijblijft van het programma zijn de gesprekken met slachtoffers, stelt tv-recensent Emma Curvers.

Aanraders van de redactie

Schouten in het hol van de leeuw: ‘Het vraagstuk is niet weg als we de boeren nu gelijk geven’

Landbouwminister Schouten heeft woensdag haar eerste werkbezoek sinds het oplaaien van de boerenprotesten moeten afbreken. De Veiligheidsregio adviseerde haar rechtsomkeert te maken toen bleek dat er tractoren onderweg waren naar de Zeeuwse boer met wie de minister in gesprek wilde.

Normaal rijden toeristen hier met honderden per dag in jeeps. Maar corona houdt ze thuis. ‘Een ramp’

In het Murchison Falls National Park is nergens een westerse toerist te zien. Normaliter rijden ze met honderden per dag in jeeps door het grootste wildpark van Oeganda. Maar corona houdt ze thuis. ‘Het is een ramp’, zegt parkbeheerder Julius Obwona.

Een groep antilopen in het Murchison Fall National Park. Volgens de rangers is het aantal stropers tijdens de coronacrisis enorm toegenomen. Beeld Michele Sibiloni
Een groep antilopen in het Murchison Fall National Park. Volgens de rangers is het aantal stropers tijdens de coronacrisis enorm toegenomen.Beeld Michele Sibiloni

Omdopen ‘Mohenstrasse’ blijkt worsteling: nieuwe naam blijkt van antisemiet

In Duitsland sneuvelden naar aanleiding van de antiracismeprotesten geen standbeelden, maar wel de naam van een metrostation. Halte Mohrenstrasse (Morenstraat) op lijn U2 heet vanaf volgend jaar anders. Maar hoe precies, blijkt een lastige zaak.

Na keiharde campagne kan Bolivia straks kiezen tussen rechts, rechtser of rechtst

Temidden van een groeiende corona-epidemie gaat Bolivia een keiharde verkiezingscampagne in. Deze week maakte de interim-regering van de rechtse Jeanine Añez duidelijk dat zij niet uit is op verzoening. Het ministerie van Justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor ‘terrorist’ Evo Morales, de socialistische president die in november Bolivia ontvluchtte.

Eindelijk! Er kan weer worden gefilmd (met anderhalvemeterstokken en spatschermen)

Heel voorzichtig komen in Nederland de opnamen van speelfilms weer op gang. Met inzet van social distancing managers, anderhalvemeterstokken en spatschermen. De Volkskrant ging kijken.

Een gevoel van vroeger: dat zware, koele bungelen tegen mijn wang

Onder de pui van een pretentieuze kaasboer, terwijl ze schuilde voor de regen, keek Sylvia Witteman vertederd toe hoe een jonge vrouw een kers doormidden beet voor haar zoontje. ‘Ook ik heb heel wat kersen doormidden gebeten toen mijn kinderen klein waren’. Nadat ze zelf een kers krijgt aangeboden dwalen haar gedachten af naar een gevoel van héél vroeger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden