NieuwsbriefDinsdag 18 december

Volkskrant Avond: Belgisch kabinet valt: premier Michel biedt ontslag aan | 40 jaar ‘Made in China’: ‘Ik heb een ding geleerd: keihard werken’

De Belgische premier Charles Michel tijdens de zitting van het parlement dinsdagmiddag. Beeld BELGA
De Belgische premier Charles Michel tijdens de zitting van het parlement dinsdagmiddag.Beeld BELGA

Vandaag belangrijk

Belgische kabinet valt: premier Michel vertrekt naar koning om ontslag van zijn regering in te dienen
De Belgische premier Charles Michel gaat vanavond naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Dat doet hij nadat de socialistische en groene partijen een motie van wantrouwen tegen zijn minderheidsregering wilden indienen.

Meisje (16) doodgeschoten in fietsenhok van vmbo-school in Rotterdam
Een 16-jarig meisje is dinsdagmiddag omgekomen bij een schietpartij in een fietsenhok van het Rotterdam Designcollege, een vmbo-school in de Essenburgstraat. Een 31-jarige verdachte uit Rotterdam is even verderop op de Bergselaan opgepakt. De politie is een groot onderzoek gestart.

Britten houden leger achter de hand bij No Deal
Ze hebben gediend in Irak en Afghanistan, maar nu wacht Britse militairen een nieuwe uitdaging: een No Deal. Minister van Defensie Gavin Williamson heeft dinsdag gezegd dat 3.500 manschappen, waaronder reservisten, over honderd dagen klaarstaan in het geval het Verenigd Koninkrijk slaapwandelend uit de Europese Unie valt.

Eneco komt komend voorjaar toch in de etalage, ondanks hevige discussies
Eneco gaat komend voorjaar onder de hamer. Het energiebedrijf, dat bekendstaat als het groenste van de grote drie in Nederland, zal worden geveild. In het voorjaar ‘komt er een advertentie in de krant met de tekst: Eneco te koop’, zegt de woordvoerder van het bedrijf.

Video van de dag

Als het aan GroenLinks ligt, wordt xtc uit het criminele circuit gehaald en gaat de overheid de regie nemen over de productie ervan. De partij wil dat alleen pillen die aan de juiste kwaliteitseisen voldoen op de markt komen.

Vanavond op televisie

Zo dadelijk kunt u kijken naar de laatste (en dubbele) aflevering van Het Rotterdam Project (RTL 4, 20.30 uur), waarin Beau van Erven Dorens met de dakloze deelnemers die hun leven weer op orde proberen te krijgen, terugblikt op het seizoen. Verder is Johnny de Mol het mikpunt van spot in The Roast of Johnny de Mol (Comedy Central, 20.30 uur). Onder meer Peter Pannekoek en Patty Brard zullen hem op de hak nemen. Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Veertig jaar geleden vond Deng het kapitalisme opnieuw uit – het begin van ‘Made in China’
Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Chinese leider Deng Xiaoping de eerste stappen nam om China te openen voor de wereldmarkt. In Dengs geboortedorp Paifang is er echter niet veel tijd om stil te staan bij het begin van ‘Made in China’ – er moet keihard gewerkt worden.

Het aantal internationale treinreizen naar Londen, Berlijn, Parijs en Brussel groeit sterk.  Beeld Katja Poelwijk
Het aantal internationale treinreizen naar Londen, Berlijn, Parijs en Brussel groeit sterk.Beeld Katja Poelwijk

We treinen vaker door Europa, maar vliegen we ook minder?
Het aantal treinreizigers naar Londen, Berlijn en Parijs groeit sterk. Kan de trein voor deze Europese bestemmingen straks concurreren met het vliegtuig?

Met een boek bij de kerstboom? Dit zijn de 51 beste boeken van 2018
Een ranglijst met boeken uit alle genres, samengesteld door de boekenmedewerkers van de Volkskrant. Dat de beste zes boeken zijn geschreven door vrouwen is puur toeval.

‘Haal Afrikaanse jeugd uit het donker’
Europese zakenlieden en Afrikaanse leiders praten in Wenen over investeringen die de trek naar het noorden tegengaan. Hoe nodig die zijn, weet Akinwumi Adesina, president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Toeristisch uitstapje: koekeloeren naar de ‘ongrondwettelijke’ Japanse marinevloot
Met een rondvaartboot langs marineschepen varen is een populair uitstapje in het Japanse Yokosuka. Volgens de letter van de wet mag het land niet over een leger beschikken, maar premier Abe wil daar verandering in brengen. Dat ligt gevoelig.

Aaf heeft dr. Vogel ingeruild voor drs. Leenarts
Aaf kocht jarenlang zalfjes van dr. Vogel; tot ze erachter kwam dat dr. Vogel helemaal geen dokter is. Gelukkig heeft ze nu een nieuwe Etosdokter gevonden: drs. Leenarts. ‘Zij is dus doctorandus, een titel die verder niet zo heel indrukwekkend is, en juist daarom won ze mijn vertrouwen. Ik kocht haar handcrème.’

Toeristen vergapen zich aan een oorlogsschip in Yokosuka in Japan.  Beeld Kentaro Takahashi
Toeristen vergapen zich aan een oorlogsschip in Yokosuka in Japan.Beeld Kentaro Takahashi
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden