Volkskrant AvondDinsdag 21 april

Volkskrant Avond: Basisscholen (voorzichtig) weer open, rest maatregelen verlengd | De stilte rond Noord-Korea: is daar geen corona?

De markt in Den Bosch.  Beeld null
De markt in Den Bosch.

Vandaag in het nieuws 

Dit pas het kabinet aan het coronabeleid aan
Het kabinet geeft het groene licht voor de voorzichtige heropening van de basisscholen en de kinderopvang per 11 mei. Kinderen en jongeren krijgen toestemming om vanaf 28 april weer in teamverband te sporten bij hun eigen vereniging. Alle andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, worden tot 20 mei verlengd waarna er opnieuw over wordt besloten.

Live: Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer (gedeeltelijk) open
De basisscholen in Nederland kunnen vanaf 11 mei weer gedeeltelijk open. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt. Ook steeds meer andere landen kiezen ervoor maatregelen tegen het coronavirus (geleidelijk) te versoepelen nu op veel plekken het aantal doden elke dag lager wordt. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Het was al te droog, en nu is er ook nog wind: drie natuurbranden woeden in Nederland
Zelden komen rampen eenzaam als verspieders: het was al te droog, nu wakkert de harde oostenwind het vuur nog eens aan dat rondwaart in drie kwetsbare natuurgebieden. Het gaat om de Deurnese Peel in Noord-Brabant, De Meinweg in Limburg en sinds dinsdagmiddag de Weerribben in Overijssel. De oorzaken van de branden zijn nog niet bekend.

Amerikaanse studie: Trumps ‘wondermiddel’ tegen coronavirus werkt niet
Een middel tegen malaria dat door president Trump wordt aangeprezen als hét medicijn voor de behandeling van patiënten die het coronavirus hebben opgelopen, blijkt volgens een studie onder Amerikaanse veteranen geen gunstige werking te hebben. Er deden zich zelfs meer sterfgevallen voor onder patiënten die het middel hydroxychloroquine ontvingen dan anderen die de gebruikelijke behandeling kregen.

Vanavond op de televisie 

In The Dateables (NPO 3, 21.35 uur) keert de 22-jarige Manon uit Brabant terug en maken we kennis met Darrell (23), die MS en PDD-NOS heeft, en Sumeia (19) die het syndroom van Gilles de la Tourette heeft. De documentaire Van verlies kun je niet betalen (NPO 2, 22.50 uur) schetst een ontroerend en komisch portret van de oudste groenteman van Nederland, die samen met zijn vrouw Francien al 65 een groentewinkel in de binnenstad van Vlissingen runt. Meer tips vindt u hier.

Opinie 

Laat WO II ons moreel kompas blijven
De coronacrisis versluiert het ‘nut’ van de Nationale Herdenking, maar leert ons ook universele lessen, betogen Leonard Ornstein en Larissa Pans.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de appathon. Op de eerste dag van het digitale evenement worden de zeven potentiële corona-apps gepresenteerd.  Beeld null
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de appathon. Op de eerste dag van het digitale evenement worden de zeven potentiële corona-apps gepresenteerd.

Aanraders van de redactie 

De stilte rond Noord-Korea: is daar geen corona?
Terwijl de wereld al maanden wordt geteisterd door de coronapandemie is er één land dat al die tijd ‘schoon’ is gebleven. Eén land dat dankzij de ‘voorzienigheid van zijn leider’ en door een aantal ‘supersterke preventieve maatregelen’ welgeteld nul besmettingsgevallen heeft: Noord-Korea.

Corona-apps zijn er in soorten en maten: ook voor zelfcontrole en als exit voor de lockdown
‘De’ corona-app bestaat niet. Er zijn verschillende soorten apps voor verschillende problemen. De afgelopen weken ging het alleen over de traceer-apps. Hoe zit het met die andere?

Israëlische kolonisten over het plan van Trump: ‘We zijn hier al 3.500 jaar. Bovendien zijn we enorm zorgvuldig’
Jammer voor de Palestijnen maar straks zullen die dankbaar zijn, want in Israël is alles beter. Zo zien de meeste bewoners van de Joodse nederzettingen het plan van Donald Trump. In dat plan mogen zij blijven wonen waar ze wonen, en zijn ze niet langer illegaal op het land ‘van hun voorouders’.

Een Israëlische jongen rent richting het centrum van de Joodse nederzetting Eli.  Beeld null
Een Israëlische jongen rent richting het centrum van de Joodse nederzetting Eli.

Verspreidt het coronavirus zich sneller in gebieden met veel luchtvervuiling?
Luchtvervuiling heeft een impact op de volksgezondheid, maar betekent dit ook dat het coronavirus zich sneller verspreidt in gebieden met veel luchtvervuiling? En neemt de kans op sterfte toe?

Kwaliteitskranten profiteren van de crisis: uitleg en betrouwbaarheid zijn cruciaal
De belangstelling voor kwaliteitskranten als The New York Times, Le Monde en, ja, ook de Volkskrant is enorm gegroeid sinds de pandemie-uitbraak. Weegt de toestroom van lezers op tegen het verlies aan adverteerders? Een rondgang langs redacties.

Hoe Hans Dorrestijns gids me helpt vogelaar te worden
In bomvolle cafés of bioscopen verblijft Aaf Brandt Corstius graag, maar dat mag even niet. Dus besloot ze vogelaar te worden. De vogelgids van Hans Dorrestijn hielp een handje, waarin ook andere zaken aan bod komen dan vogels. Irritaties aan mensen, bijvoorbeeld. ‘Snel, snel doorbladeren om te lezen waar hij zich aan ergerde bij de reisleider.’ Was ze toch weer met mensen bezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden