Volkskrant AvondDinsdag 2 juli

Volkskrant Avond: Banenpuzzel EU gelegd zonder plek voor Frans Timmermans | Nieuwe EU-president Charles Michel is wel gewend verschillende groepen op één lijn te krijgen

Redactie
Defensieminister Ursula von der Leyen is de nieuwe voorzitters van de Europese Commissie.  Beeld Kay Nietfeld / DPA
Defensieminister Ursula von der Leyen is de nieuwe voorzitters van de Europese Commissie.Beeld Kay Nietfeld / DPA

Vandaag belangrijk

Niet Frans Timmermans, maar Duitse minister Ursula von der Leyen nieuwe voorzitter Europese Commissie
De Europese regeringsleiders willen de Duitse defensieminister Ursula von der Leyen als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. De Belgische premier Charles Michel wordt de nieuwe EU-president. De leiders bereikten dinsdagavond dit verrassende akkoord na een historisch lange en moeizame EU-top over de verdeling van de beschikbare Europese topbanen.

Even slikken voor de concurrentie: Rutte blijft dus toch op het Binnenhof
Nu de topfuncties binnen de Europese Unie dan toch zijn vergeven, komt er ook een einde aan het langst lopende gezelschapsspel van het Binnenhof: de speculaties over een vertrek van Mark Rutte naar Brussel. De premier blijft – precies zoals hij zelf altijd beweerde. Voor de concurrentie is dat even slikken.

Jan Anthonie Bruijn (VVD) voorzitter van de Eerste Kamer: ‘Altijd een dokter in de zaal’
Hoewel Jan Anthonie Bruijn buiten het Binnenhof redelijk onbekend is, is zijn verkiezing tot Eerste Kamervoorzitter geen verrassing. In politiek Den Haag geniet de arts en hoogleraar al jaren de status van belangrijk ideoloog in de VVD. Bruijn is sinds zijn studententijd lid van de VVD en heeft zeven jaar ervaring als lid van de Eerste Kamer.

Opnieuw onderzoekt de Onderwijsinspectie het Haga Lyceum
De Onderwijsinspectie is opnieuw een onderzoek begonnen op het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dit naar aanleiding van ‘signalen van betrokkenen rond de school dat de belangen van leerlingen in het geding zijn’, aldus een woordvoerder van de inspectie.

Eindhovens SP-raadslid vrijgesproken: Murat Memis mag na twee maanden Turkije verlaten
De Eindhovense SP-fractievoorzitter Murat Memis is dinsdagmiddag door de rechtbank van Antalya op alle punten vrijgesproken van banden met de PKK (Koerdische Arbeiderspartij), die in Turkije is verboden en wordt beschouwd als terroristische organisatie. Zijn uitreisverbod is opgeheven en hij mag Turkije na ruim twee maanden weer verlaten.

Megan Rapinoe viert haar tweede doelpunt tijdens de kwartfinale tegen Frankrijk. De VS spelen vanavond de halve finale tegen Groot-Brittannië.   Beeld BSR Agency
Megan Rapinoe viert haar tweede doelpunt tijdens de kwartfinale tegen Frankrijk. De VS spelen vanavond de halve finale tegen Groot-Brittannië.Beeld BSR Agency

Vanavond op tv

New Kids: Turbo! is de eerste van de twee succesvolle films rond het geliefde groepje asociale nietsnutten in het Brabantse Maaskantje. Geen al te sterke plot, maar het onbenullig-anarchisme waarmee de New Kids alles in hun omgeving torpederen, is zeer aanstekelijk (RTL 7, 20.30 uur). En in de eerste halve finale van het WK voetbal spelen de VS tegen Groot-Brittannië (NPO 3, 20.55 uur). Meer tips vindt u hier.

Opinie

‘Bevrijd mij uit het linkse leefkorset, ik wil een visie’
Het nieuwste links is zo individueel moralistisch, dat het de gewone linkse kiezer van zich vervreemdt, stelt advocaat Jan Willem Aartsen.

Aanraders van de redactie

Charles Michel is wel gewend verschillende groepen op één lijn te krijgen
De Belgische premier Charles Michel (43) is dinsdag verkozen tot president van de Europese Unie. De liberaal is in zijn thuisland al een verbinder gebleken, maar lukt het hem ook om bruggen te bouwen tussen de Europese hoofdsteden?

Maakt de nieuwe Nederlandse Audi-baas al het verschil?
De Nederlander Bram Schot is sinds januari de ceo van Audi. Schot kwam aan het roer in turbulente tijden: zijn voorganger was opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij het dieselschandaal, de verkopen staan onder druk door onder meer een handelsvete en er zijn miljardeninvesteringen nodig in elektrificatie en autonoom rijden. Schot wil het anders doen. Een duurzamer bedrijf is zijn ‘heilige plicht’. Is er na een half jaar sprake van een Schot-effect?

De flirt van Forum en talkshow Business Class: when Harry met Thierry
Harry Mens’ Business Class staat niet bekend als het relevantste praatprogramma van Nederland, toch koos Forum voor Democratie afgelopen seizoen opvallend vaak voor het zondagochtendinstituut. Waarom?

Demonstranten vallen het parlementsgebouw in Hongkong binnen.  Beeld Reuters / Stringer
Demonstranten vallen het parlementsgebouw in Hongkong binnen.Beeld Reuters / Stringer

‘Jonge betogers Hongkong overtuig je niet meer met belofte van dialoog’
De gewelddadige inval van jonge betogers in het Hongkongse parlementsgebouw was een keerpunt in het protest dat aan de kant van de demonstranten tot dusver vreedzaam verliep. Die verharding zal hun zaak − intrekking van de controversiële uitleveringswet − geen goed doen, zegt politiek wetenschapper Ivan Choy Chi-keung. ‘Grote toegevingen zijn van tafel.’

Waarom wil het COA meer azc’s in de Randstad?
De opvang van asielzoekers moet de komende jaren beter worden gespreid over Nederland, vindt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Vooral in de Randstad moeten nieuwe opvanglocaties komen. Vijf vragen over de plannen van het COA.

Laatste snik van een strandtent die voorheen een magisch paradijs was
Sarah Sluimer bezocht samen met een vriendin de strandtent die voor hen vroeger magisch was en er bleek niet veel veranderd te zijn: nimfen met touwige haren en cowboylaarzen maakten nog steeds de dienst uit. ‘Ze hadden hun tijd overleefd en moesten nu toezien hoe sukkels en cynici hun plek, hun huis, opeisen en verminken.’

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden