Nieuwsbrief avond11 december 2018

Volkskrant Avond: Artsen doen te veel in laatste levensfase van patiënten

Redactie
Voor artsen is het soms lastig om over het staken of niet starten van een behandeling te beginnen, omdat zij hun patiënten niet de hoop op verbetering willen ontnemen. Beeld Getty
Voor artsen is het soms lastig om over het staken of niet starten van een behandeling te beginnen, omdat zij hun patiënten niet de hoop op verbetering willen ontnemen.Beeld Getty

Vandaag belangrijk

Artsen doen te veel in laatste levensfase van patiënten
Patiënten in Nederland ontvangen in de laatste fase van hun leven talrijke overbodige medische interventies. Zij slikken medicijnen die geen enkele zin meer hebben en ondergaan handelingen die gericht zijn op genezing, ook als genezing niet meer mogelijk is. Dat blijkt uit het proefschrift van arts-onderzoeker Eric Geijteman, die woensdag op het Erasmus MC in Rotterdam zijn doctorstitel ontvangt. Patiënten- en artsenorganisaties onderschrijven zijn conclusies.

Plasticvanger van Boyan Slat beweegt te langzaam en vangt daardoor geen plastic
De operatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat om het plastic afval in de Grote Oceaan op te ruimen kampt met tegenslag. Het schoonmaaksysteem houdt verzameld plastic niet vast, zodat dit niet kan worden opgevist. Volgens Slat betekent dit ‘absoluut niet’ dat zijn spraakmakende plan is mislukt.

Tijdens een evenement in de voormalige werkspoorfabrieken wordt een doorontwikkeld en kleinere modulaire versie van The Ocean Cleanup gepresenteerd door ceo en oprichter Boyan Slat. Beeld Jiri Büller
Tijdens een evenement in de voormalige werkspoorfabrieken wordt een doorontwikkeld en kleinere modulaire versie van The Ocean Cleanup gepresenteerd door ceo en oprichter Boyan Slat.Beeld Jiri Büller

Macron offert 3-procentsnorm om protest gele hesjes te bedwingen
‘Kruimels, maar we willen het hele stokbrood!’, zo reageerde een aanhanger van de gele hesjes-beweging op de concessies die de Franse president Emmanuel Macron maandag in een televisietoespraak deed. Maar zelfs de kruimels komen de ambitieuze president duur te staan, niet alleen thuis, maar ook in Europa.

2018 levert rijkdom aan tenenkrommend slechte reclameslogans: ‘Voor ieder reetje een Aarts W.C-tje’
2018 is een vruchtbaar jaar geweest voor de bedenkers van slechte slogans, blijkt uit de jaarlijkse top-10. ‘We doen wel vrouwen maar knippen ze niet’.

Aarts Sanitair Service, één van de tien genomineerde slechtste slogans van 2018. Beeld RV
Aarts Sanitair Service, één van de tien genomineerde slechtste slogans van 2018.Beeld RV

Video van de dag

Waarom Marga Minco (98) de PC Hooftprijs verdient
Met haar relatief eenvoudige, maar onvervangbare zinnen is schrijver Marga Minco de terechte winnaar van de PC Hooftprijs, vindt literair recensent Arjan Peters. Als geen ander maakt zij persoonlijke ervaringen van de Tweede Wereldoorlog voelbaar.

Vanavond op tv

Morgen staat Jos B. voor de rechter in de zaak-Nicky Verstappen. Zijn advocaat Gerard Roethof schuift daarom aan bij RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4). PSV voetbalt in Milaan tegen Inter in de laatste groepswedstrijd van de Champions League (Veronica, 21.00 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

En dan begint het malen: als je kunt beslissen over je eigen longkankerbehandeling
Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.

De heer Van der Vlis (in het rood) in gesprek met artsen in het ETZ Elisabeth in Tilburg. Beeld Freek van den Bergh
De heer Van der Vlis (in het rood) in gesprek met artsen in het ETZ Elisabeth in Tilburg.Beeld Freek van den Bergh

Ahmad mag niet in Nederland blijven: hij is, ook volgens de nieuwe richtlijnen, niet homo genoeg
Homoseksuele asielzoekers worden niet langer op basis van westerse stereotypen beoordeeld, kondigde staatssecretaris Harbers afgelopen zomer aan. Hij moet zich woensdag in de Kamer verantwoorden, want in zaken als die van de Iraanse blinde asielzoeker Ahmad Heidari worden de stereotypen nog altijd gebruikt.

Hoe 21 Amerikaanse kinderen het klimaat proberen te redden
Krijgt Amerika zijn eigen klimaatzaak à la het Urgenda-vonnis in Nederland? Wel als het aan 21 Amerikaanse pubers en prille twintigers ligt. Zij hebben naar Nederlands voorbeeld hun regering aangeklaagd voor het schenden van hun grondwettelijke recht op een leefbaar klimaat.

De jonge eisers van de Juliana v. United States-zaak. Beeld Robin Loznak, courtesy of Our Children's Trust
De jonge eisers van de Juliana v. United States-zaak.Beeld Robin Loznak, courtesy of Our Children's Trust

Vega-rookworst smaakt niet naar rookworst
Er komen steeds meer vegetarische versies van Hollandse rookworst. Zijn ze gezonder en duurzamer dan de ‘echte’?

Zo gaat cabaretier Patrick Laureij met zijn populariteit om
De Rotterdamse stand-upcomedian Patrick Laureij (36) belandde drie jaar geleden in een flinke crisis. Hij gebruikte het voor zijn nieuwe show, die jonge fans naar uitverkochte zalen trekt. Gidi Heesakkers keek mee bij try-outs in Huizen, Rilland en Den Bosch. Wat maakt hem zo populair? En, in zijn woorden: ‘Hoe ga je daarmee om?’

Patrick Laureij in de kleedkamer van dorpshuis Luctor et Emergo. Beeld Ivo van der Bent
Patrick Laureij in de kleedkamer van dorpshuis Luctor et Emergo.Beeld Ivo van der Bent

Tijden zijn veranderd voor het woord karma; en dat is karma
Vroeger werd het woord karma vooral gebezigd door je yogaleraar, op een positieve manier en omhuld met pluimen wierook. Maar tegenwoordig wordt karma op een veel agressievere manier gebruikt, observeert Aaf Brandt Corstius als ze haar kinderen ziet voetballen: ‘Ik sluit niet geheel uit dat de uitroep ‘karma, bitch!’ ook weleens gebezigd wordt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden