Volkskrant avondDonderdag 3 oktober

Volkskrant Avond: Arrestatie in moordzaak advocaat Wiersum | Haagse burgemeester Krikke reageert op vreugdevuur-rapport

Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Politie arresteert man voor moord op advocaat Derk Wiersum
De politie heeft dinsdagavond 1 oktober een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd op 18 september op straat doodgeschoten voor zijn woning in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B., in de strafzaak tegen de voortvluchtige Ridouan T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties en zogenoemde ‘vergismoorden’.

Zeker vijf doden bij steekpartij op hoofdbureau politie Parijs
Bij een steekpartij op het hoofdbureau van politie in Parijs zijn donderdag vijf doden gevallen. Onder hen is de dader. Het gaat om een 45-jarige politiemedewerker. Zijn motief is nog niet bekend.

Burgemeester Krikke: ‘Ik grijp voortaan in als er ’s nachts aan de brandstapels wordt gebouwd’
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag beleeft een rampzalige week. Eerst deed de rijksrecherche invallen bij twee van haar wethouders die worden verdacht van corruptie. Donderdag kwam daar een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de geëscaleerde vreugdevuren van afgelopen nieuwjaarsnacht bij. Aan opstappen zegt ze desondanks niet te denken.

Politie schiet met scherp op demonstranten in Bagdad, dodental protesten stijgt tot 27
Iraakse veiligheidstroepen hebben in de hoofdstad Bagdad met scherp geschoten op demonstranten. In totaal zijn er zeker 27 mensen omgekomen en meer dan 600 anderen gewond geraakt bij de protesten tegen de corruptie, het gebrek aan openbare voorzieningen, en de werkloosheid in het land.

Limburgse bodem ‘stil genoeg’ voor zwaartekrachtgolfdetector
Zuid-Limburg lijkt geschikt als locatie voor de Einstein Telescope, zo blijkt uit proefboringen in het gebied. Het wetenschappelijk prestigeproject moet de opvolger worden van de detectoren die in 2016 voor het eerst zagen hoe ruimte en tijd kunnen trillen.

Regeringspartijen willen persoonsgerichte sancties tegen Iran
Nederland moet in Europees verband gaan pleiten voor extra persoonsgerichte sancties tegen Iran, vinden de regeringspartijen D66 en CDA. Aanleiding is de mededeling van minister Blok van Buitenlandse Zaken donderdag dat Iran niet meewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek naar de moorden op Iraanse vluchtelingen in Nederland.

Vanavond op tv

‘Planeet vol patronen’ heet de tweede aflevering van Earth from space (NPO 1, 20.35 uur). In deze natuurserie wordt met camera’s vanuit de ruimte getoond hoe het aardoppervlak is bedekt met wonderlijke patronen. In Close up (NPO 2, 23.05 uur) een documentaire van de Franse regisseur Gilles Coudert over diens fascinatie voor architect Le Corbusier (1887-1965). En in Chantals pyjama party (RTL 4, 20.30 uur) gaat Chantal Janzen logeren bij choreograaf Barrie Stevens. Meer tv-tips vind u hier.

Opinie

Greta Thunberg heeft niet alleen de wetenschap, maar ook de deugd en het geweten aan haar zijde
Greta Thunberg wil haar publiek niet behagen. Daarmee is haar boodschap krachtiger dan die van David Attenborough of Al Gore. Haar mentale handicap is haar kracht, betoogt socioloog Mohammed Benzakour.

null Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

Morgen in het nieuws

‘Een prinses zit niet met haar benen wijd’
Op de Braziliaanse prinsessenschool begrijpen ze de radicaal-rechtse president Bolsonaro maar al te goed: een beter Brazilië komt er alleen maar als traditionele familiewaarden in ere worden hersteld. Dus niks feminisme. ‘Lieverds, wat doet een prinses voordat haar man thuiskomt?’

Oplossing stikstofprobleem: ‘Ammoniak van veehouders is miljoenen waard’
Een systeem van verhandelbare emissierechten voor stikstof kan een oplossing zijn voor het stikstofprobleem. Varkensboeren stellen het voor en de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) gaat het onderzoeken. Het idee erachter: de markt neemt de goedkoopste en meest efficiënte maatregelen neemt om de uitstoot van stikstof te verminderen.

Hoe de maximumsnelheid snel en stiekem in een historische nacht wordt teruggebracht
Met een mistige operatie in de maanloze nacht wordt snel en stiekem de maximumsnelheid teruggebracht,’ schrijft Toine Heijmans. Zeven jaar geleden onthulde een VVD-minister vol trots een 130-kilometerbord. Nu tracht de huidige VVD-minister die mijlpaal te slopen in verband met ‘het stikstofmonster’. En dat gebeurt in het holst van de nacht. Heijmans bleef wakker en beschreef die nacht in het verslaggeverscolumn.

Marcel Pinas in de Nieuwe Kerk in Amsterdam Beeld Erik Smits
Marcel Pinas in de Nieuwe Kerk in AmsterdamBeeld Erik Smits

Werk van Marcel Pinas, nazaat van de marrons, nu prominent te zien in grote tentoonstelling over Suriname
Morgen opent De grote Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Volkskrant spreekt kunstenaar Marcel Pinas, die de marroncultuur uitdraagt, en ging op bezoek bij de marrons in Suriname.

De show van Cher is aardig, maar wat gedateerd ★★★☆☆
Eigenlijk kon alles wel wat minder overdreven in de show van Cher in de Ziggo Dome. Al met al wel aardig, maar nooit ontkwam je aan de indruk naar een wat gedateerde videoclip te kijken in plaats van naar een zangeres die nog een keer alles wil geven.

Clowns hebben dan wel flapschoenen, ze hebben ook lange tenen
Peter Buwalda haalde zijn rijbewijs nooit. Dat betekent dat hij gebruik moet maken van het openbaar vervoer, ‘een bajes op wielen’ in Buwaldas woorden. Deze week raakte hij verzeild in een conversatie met een nogal opdringerige dame. Dat zijn situaties waar ze je tijdens de rijlessen niet op voorbereiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden