Volkskrant Avond: Als hij wil, blijft Xi voor eeuwig president van China | Is het tijdperk-Kramer ten einde?

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het zal u niet ontgaan zijn: de Chinese president Xi Jinping kan, dankzij een grondwetswijziging, eeuwig aan de macht blijven. Maar wat als hij ziek wordt, of sterft? Wat als hij fouten maakt en niemand hem daarop durft te wijzen? Lees hier de analyse van onze China-correspondent Marije Vlaskamp. Ook in uw avondnieuwsbrief: we spreken Charlie Hebdo-overlever Zineb El Rhazoui, die op ramkoers is tegen het 'islamitisch fascisme'.

Chinese gedelegeerden applaudisseren voor president Xi Jinping. Foto ap

Vandaag belangrijk

2.958 stemmen voor, twee tegen: als hij wil, kan Xi nu levenslang president blijven

De Chinese president Xi Jinping kan, als hij dat wil, onbeperkt aan de macht blijven. Het Chinese Nationale Volkscongres stemde zondag in met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven.

Rechter houdt weer benoeming regiopremier Catalonië tegen

Jordi Sànchez, die in plaats van Carles Puigdemont regiopremier van Catalonië zou worden, kan niet worden beëdigd. Sànchez krijgt geen toestemming de gevangenis te verlaten, want dan zou hij zich opnieuw schuldig kunnen maken aan opruiing. De Spaanse rechterlijke macht heeft zo een zware stem in de keuze voor een nieuwe Catalaanse leider.

Na dramatische valpartij Pedersen is het Patrick Roest die de wereldtitel allround pakt

Patrick Roest heeft op sensationele wijze de wereldtitel allround in Amsterdam veroverd. De 22-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo profiteerde op de afsluitende 10.000 meter van een dramatische valpartij van de Noor Sverre Lunde Pedersen, die in de laatste rit tegen de onttroonde Sven Kramer soepel op weg leek naar de wereldtitel.

Jesse Klaver wil met 'spoedwet' stokje steken voor salarisverhoging ING-directeur Hamers

GroenLinks wil met een 'spoedwet' de grote salarisverhoging van ING-directeur Ralph Hamers voorkomen. Die wet moet vastleggen dat salarisverhogingen van bestuurders van systeembanken - banken die onontbeerlijk geacht worden voor de financieel-economische sector - dienen te worden goedgekeurd door de minister van Financiën.

Patrick Roest wint het WK Allround Schaatsen op De Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion. Foto anp
ING-directeur Ralph Hamers. Foto anp

Video van de dag

Deze video van een rat die gezellig staat te douchen heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen. Maar eh, ratten wassen zich toch helemaal niet zo? Onze wetenschapsredacteur zocht het uit.

Vanavond op televisie

Is klimaatverandering nog te stoppen? In Tegenlicht (NPO2, 21.05 uur) pleit de Indiase schrijver Amitav Ghosh voor draconische maatregelen, voor het te laat is. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Nu Xi Jinping levenslang president is, heeft hij iedereen in zijn kooi

Een overweldigende meerderheid van het Chinese parlement stemde zondag in met een grondwetswijziging die Xi Jinping levenslang president maakt. En hem en de partij absolute macht geeft. (+)

Rotterdam stemt: Moet de Kuip worden aangepast, of is het tijd voor een heel nieuw stadion?

De stroom zwelt aan, de wedstrijd begint over een uur. Daar komen ze, de kinderen met Feyenoordsjaaltjes, de mannen met het nieuwste uitshirt, een tachtigplusser met een petje. En Jos Verveen zwiert daar vrolijk tussendoor, waarbij hij onvermoeibaar folders uitdeelt. 'U mag stemmen over het stadion', zegt hij. 'Ja, u ook!' (+)

Het Volkscongres gunde Xi Jinping via een grondwetswijziging een oneindige termijn als president. Foto ap

Teun van de Keuken: Banken snappen er niks van

'Wat is het toch met die banken? Altijd de verkeerde beslissingen, gruwelijke reclamespotjes, constant slecht in het nieuws.' Teun van de Keuken vraagt zich af: 'Zijn jullie vergeten hoe juist de banken door het gesjoemel met dubieuze hypotheken de kredietcrisis hebben veroorzaakt en de wereld aan de rand van de afgrond hebben gebracht?' (+)

Deze journaliste trekt fel ten strijde tegen de radicale Islam. 'De oplossing komt als we een ideeënstrijd durven aangaan'

Als vurig aanhanger van westerse vrijheden is Charlie Hebdo-overlever Zineb El Rhazoui op ramkoers tegen het 'islamitisch fascisme'. (+)

Zineb El Rhazoui: 'Ik ben gevlucht naar Europa en dan tref ik dit aan? Onbestaanbaar.' Foto Valentina Vos

Paralympisch snowboarder Bibian Mentel: 'Als ik aan het boarden ben, vergeet ik even de ellende om me heen'

Maandag hoopt Bibian Mentel op de Paralympische Spelen in Pyeongchang - net als vier jaar geleden in Sotsji - goud te halen op het onderdeel snowboardcross. Maar honderd procent fit is ze niet, dankzij tientallen bestralingen tegen die steeds maar terugkomende kanker. (+)

Toen mijn zoon vroeg of ik met hem naar Black Panther wilde, zei ik onmiddellijk ja


Aaf Brandt Corstius vond Black Panther een heerlijke film. 'Toen ik zijn zoon na de film vroeg wat hij de leukste scènes vond, zei hij: die in het laboratorium. In die scènes staat een jonge zwarte vrouw steeds geniale dingen uit te vinden. Dat zal mijn zoons herinnering zijn aan zijn eerste superheldenfilm. Een geniale jonge zwarte vrouw.' (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.