NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Al-Baghdadi duikt na vijf jaar op in video | Is deze witte dolfijn een Russische spion?

Al-Bagdadi.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Van de macht van Otten is bij Forum weinig over: ‘Dit moet hem pijn doen’

De machtsstrijd binnen Forum voor Democratie is uitgelopen op een pijnlijke affaire voor Henk Otten. De tot voor kort grote man achter de schermen mag FvD-senator worden, maar het fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer is hem nu ook ontnomen. In korte tijd verloor Otten zo bijna al zijn functies – en daarmee ook zijn aanzien binnen de partij.

IS-leider al-Baghdadi zweert wraak voor val van zijn kalifaat

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), heeft de ineenstorting van het kalifaat overleefd. In een video die door de persdienst Al Furqan van IS op Telegram werd geplaatst zwoer al-Baghdadi wraak voor de val van Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurgroep dat vorige maand werd ingenomen.

Noorse vissers stuiten op witte dolfijn die vermoedelijk in dienst is van de Russische marine

Noorse vissers zijn de afgelopen dagen in de zee bij het noordelijke plaatsje Ingøy op een witte dolfijn gestuit die vermoedelijk door de Russische marine is getraind voor militaire taken. Volgens de Noorse omroep NRK dook de beloega, die een merkwaardig tuig droeg, eind vorige week bij hun vissersschepen op. 

De beloega met zijn tuig.Beeld EPA

Leidinggevende Haags ‘StemWijzer’-instituut ontslagen om misbruikschandaal

Een leidinggevende van ProDemos, het Haags instituut dat leerlingen en toeristen rondleidt op het Binnenhof en achter de StemWijzer zit, is ontslagen omdat hij personeelsleden zou hebben gedwongen tot seks. De slachtoffers zijn mannelijke begeleiders en rondleiders.

Video van de dag

In Estland zitten leerlingen van alle niveaus, mavo, havo en vwo, bij elkaar in de klas. Is dat de oplossing voor de kloof tussen lager en hoger opgeleid Nederland? Dit is deel twee van de videoserie van de broers Luuk en Erik Ex. Zij bezoeken scholen van Finland tot Singapore met de vraag: hoe kun je het onderwijs in Nederland beter maken?

Vanavond op tv

In de documentaireserie Prosecution (canvas, 23.10 uur) is te zien hoe veel nagelsalons in het Verenigd Koninkrijk worden beheerd door bendes die er minder Vietnamese meisjes als slaven laten werken. Of stem om 22.00 uur af op Arte, voor een Franse documentaire over Marlon Brando. Al onze tv-tips ziet u hier.

Morgen in de krant

Vrijwilligersvakantie uit de gratie door slecht imago

De vraag naar internationale vrijwilligersvakanties neemt af, signaleren reisorganisaties. Dit als gevolg van discussies over ‘weeshuistoerisme’. Een nieuwe vereniging moet het tij keren.

‘We gaan met de rechtspraak op een spannende trektocht’

Het uiterst kritische rapport van de visitatiecommissie over de rechtspraak kwam hard aan bij Henk Naves, sinds kort voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Socialisten winnen de verkiezingen in zeer verdeeld Spanje

De Socialisten zijn als grootste partij uit de Spaanse verkiezingen gekomen. Zij hopen een pro-Europese coalitie te kunnen smeden in een parlement dat niet eerder zo verdeeld is geweest. De extreem-rechtse debutant Vox kreeg 10 procent van de stemmen en gaat vanuit het niets naar 24 zetels. 

Fit omdat het moet van de baas: oprechte zorg of betutteling?

Werkgevers doen steeds meer hun best hun werknemers gezond te houden. Om ze aan zich te binden en om meer uit hun personeel te halen. Het risico: oprechte zorg voor de medewerker kan zomaar omslaan naar betutteling. 

Planken als break om 15.30 uur op kantoor van Olympia uitzendbureau Rhijnspoorplein Amsterdam.Beeld Katja Poelwijk

Rapper Lauwtje: ‘In Drenthe ging het anders. Voor de kinderen daar was ik zwart’

Rapper Lauwtje (25) werd op school in Drenthe uitgescholden. Maar in andere plaatsen speelde huidskleur geen rol. 

Rapper LauwtjeBeeld Casper Kofi

Ik raakte bevangen door een weemoedig verlangen naar mijn eigen buitenlandse reis en hoe die grijze bewolking van puberteit voor het eerst opentrok

Het was tijdens het rondleiden van een groep pubers door het diabolisch drukke Napels dat Jarl van der Ploeg bevangen raakte door een weemoedig gevoel van zijn eigen buitenlandse reis: zonder ouders, dus zonder gêne doen alsof ze al mannen en vrouwen waren: ‘Voor het eerst waande ik mijzelf volwassen, wat automatisch betekende dat de echte volwassenen ook omhoog schoven op die immer doordraaiende roltrap richting de ouderdom. En in één doffe klap kwam ik erachter dat míjn toekomst onmiskenbaar begonnen was’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden