Volkskrant AvondMaandag 2 september

Volkskrant Avond: AIVD saboteerde atoomprogramma Iran | Britse Lagerhuisleden beginnen offensief om no deal te voorkomen

Redactie
stuxnet Beeld Matteo Bal
stuxnetBeeld Matteo Bal

Vandaag belangrijk

Met Stuxnet begon de digitale wapenwedloop

Met de aanval op het nucleaire complex in Natanz verloor de wereld zijn onschuld over digitale oorlogsvoering. Het virus was voor Rusland, Noord-Korea en China het sein om zich digitaal te gaan wapenen. De gevolgen daarvan zijn nu dagelijks voelbaar.

Britse Lagerhuisleden beginnen met offensief om no deal te voorkomen – verkiezingen liggen op de loer

EU-gezinde Lagerhuisleden gaan dinsdag een wetsvoorstel indienen waarin staat dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie niet zonder akkoord kan verlaten. Conservatieven die hun steun verlenen aan deze wanhoopspoging een no deal te voorkomen, lopen kans uit de partij te worden gezet.

Boris Johnson Beeld Getty Images
Boris JohnsonBeeld Getty Images

‘Raketten en kernbommen bouwen kan ook zonder alfa’s en gamma’s, maar willen we dat?’

In Leiden, op het plein tegenover de kerk waar de minister het academisch jaar officieel opende, werd vanmiddag de ‘ware opening’ van het academisch jaar gehouden. Een protestactie door hoogleraren en studenten uit alle gelederen tegen de voorgenomen plannen van het kabinet om geld voor alfa- en gamma-wetenschappen over te hevelen naar de bèta’s.

Vrees voor veel doden bij scheepsbrand voor kust Californië

Reddingsdiensten zijn voor de kust van Californië op zoek naar ruim dertig mensen die zich aan boord bevonden van een duikschip toen dat in de nacht van zondag op maandag in brand vloog. Volgens een woordvoerder van de brandweer in Ventura County zijn zeker enkele mensen omgekomen, maar hij kon geen exact aantal noemen.

Werkgevers moeten er niet meer op rekenen dat hun chauffeurs de telefoon opnemen

In het ontmoedigen van smartphonegebruik in het verkeer richt minister Cora van Nieuwenhuizen zich nu op werkgevers. De helft van de bedrijven in Nederland heeft geen beleid opgesteld voor telefoongebruik achter het stuur. Dat moet volgens het kabinet snel veranderen.

Bij 35 procent van de bedrijven verlangen collega's binnen een half uur een reactie. Dat werkt appen achter het stuur in de hand. Beeld Getty Images/iStock
Bij 35 procent van de bedrijven verlangen collega's binnen een half uur een reactie. Dat werkt appen achter het stuur in de hand.Beeld Getty Images/iStock

Opinie

Om ons te wapenen tegen de verleiding van het totalitarisme, moeten we eerst erkennen dat we Europeanen zijn

Als mythes worden gezien als feiten, dreigen we ­allen meelopers te worden van foute regimes, betoogt Arnon Grunberg.

Vanavond op tv

De nieuwe latenightshow van Beau van Erven Dorens (RTL 4, 22.30 uur) gaat van start, zijn eerste gasten: Thierry Baudet en Theo Hiddema. En Johnny de Mol gaat voor Waar is de Mol? (SBS 6, 21.30 uur) met zanger Dotan naar IJsland. Het is Dotans eerste tv-interview sinds de Volkskrant onthulde dat hij een ‘trollenleger’ gebruikte om zijn populariteit te vergroten. Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Zo saboteerde een AIVD-agent het Iraanse kernprogramma

Iran wordt vanaf 2007 geraakt door een onbekend digitaal wapen. Het krijgt later de naam Stuxnet. Het beschadigt Iraanse ultracentrifuges en besmet miljoenen computers wereldwijd. En nu weten we dat de Nederlandse AIVD een cruciale rol speelde in deze omstreden operatie, de eerste digitale aanval door staten.

Aanraders van de redactie

Met Stuxnet begon de digitale wapenwedloop

Met de aanval op het nucleaire complex in Natanz verloor de wereld zijn onschuld over digitale oorlogsvoering.Het virus was voor Rusland, Noord-Korea en China het sein om zich digitaal te gaan wapenen. De gevolgen daarvan zijn nu dagelijks voelbaar.

Jawed S.: ‘Ik wilde wrede en oneerlijke mensen raken’

‘Het was absoluut niet mijn bedoeling om deze slachtoffers te raken. Het is per toeval zo gelopen.’ Dat zei Jawed S. (20) maandag tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen hem. De Afghaanse vluchteling verwondde op 31 augustus 2018 twee Amerikaanse toeristen met een mes op het Amsterdamse Centraal Station.

Bij volle maan vangen witte kerkuilen meer muizen dan hun donkergevederde soortgenoten

Bij hun nachtelijke jacht hebben witte kerkuilen meer succes dan soortgenoten met donkere veren. Althans, als het volle maan is. Dan laten veldmuizen – hun belangrijkste voedsel – zich makkelijker te grazen nemen. Die ‘bevriezen’ als ze worden belaagd door een uil met witte veren.

Een okerkleurige en een witte kerkuil Beeld
Een okerkleurige en een witte kerkuil


Zo bedwing je het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is schering en inslag in arbeidscontracten, en lang niet alleen bij topfuncties. Eén op de vijf werknemers heeft ermee te maken. Hoe voorkom je dat het beding je duur komt te staan?

Sport de mens slechts vanwege een soort plichtsbesef? Of is er meer aan de hand?

Steeds minder vaak doen we puur omdat we het zo leuk vinden aan sport, blijkt uit recente cijfers. Maar waarom sport de mens dan? Nathalie Huigsloot – tot voor kort een fanatieke bankzitter – zocht het uit.

Waarom hebben Japanners geen eigen woord voor ‘boerenjongens’? Hebben ze daar soms geen boeren?

Sylvia Witteman las in de krant dat ijsjes óók slecht zijn voor het klimaat: ‘Omdat ik een slecht mens ben kreeg ik meteen zin in een bolletje boerenjongens.’ En dus ging Witteman een ijsje halen. Eenmaal aangekomen bij de ijssalon werd Witteman geconfronteerd met een Japanse medewerker. Dat zorgde voor de nodige verwarring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden