Volkskrant AvondVrijdag 6 december

Volkskrant Avond: AIVD beging ‘doodzonde’ in zaak Haga Lyceum | Politici weten zich geen raad met eigen toeslagen

Redactie
Het pand van de AIVD in Zoetermeer.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Het pand van de AIVD in Zoetermeer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Veiligheidsdienst AIVD beging ‘doodzonde’ bij opstellen ambtsbericht over Haga Lyceum
De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum. Dit blijkt uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

Uitzonderlijke patiëntenstop bij ggz-instelling Parnassia voor verzekerden bij VGZ
Duizenden mensen die kampen met psychische- of verslavingsproblemen in Rotterdam en Den Haag en omgeving en in Noord-Holland dreigen de dupe te worden van een ruzie over geld tussen een ggz-organisatie en een verzekeraar.

Cybercriminelen rijden vrolijk rond in Moskou met het woord DIEF in hun kenteken
Honderden miljoenen euro’s heeft een groep Russische hackers, Evil Corp, de afgelopen jaren buitgemaakt door bankrekeningen van bedrijven en particulieren te plunderen. Twee kopstukken van de hackersgroep, Maksim Jakoebets en Igor Toerasjev, werden donderdag door de Amerikaanse en Britse autoriteiten aangeklaagd.

Na het vreugdevuurverbod moet Den Haag alweer zijn traditie opnieuw uitvinden
Van ‘kerstbomen rauzen’ tot gigantische vreugdevuren op het strand: Den Haag probeert de oudjaarstraditie al jaren te beteugelen. ‘Oude tijden herleven, omdat vergunningen niet worden gegeven.’

Daniel Büter verlaat het detentiecentrum met zijn advocaat Maartje Terpstra.  Beeld ANP
Daniel Büter verlaat het detentiecentrum met zijn advocaat Maartje Terpstra.Beeld ANP

Daniël Buter vrijgelaten: nieuwe aanvraag voor verblijfsvergunning ingediend
De 19-jarige Amsterdammer Daniël Buter heeft het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij afgelopen twee weken verbleef omdat hij illegaal in Nederland zou zijn, vrijdagmiddag verlaten. Hij mag de uitkomst van een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning in vrijheid afwachten.

Nieuwe advocaten voor kroongetuige in zaak tegen Ridouan T.; zelfs de rechtbank weet niet wie het zijn
Een kleine week voordat het liquidatieproces Marengo wordt voortgezet, tast de rechtbank in het duister over wie kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaat. In het proces is Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan T. de hoofdverdachte.

Vanavond op de televisie

Eén ding wist Aaron Sorkin zeker, toen hij begon aan zijn scenario over Apple-boegbeeld Steve Jobs: de film mocht geen klassieke filmbiografie worden. Dat werd het dan ook niet. Bekijk het resultaat (Steve Jobs) op Canvas, om 21.20 uur. Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te lezen.

Opinie

Dat we lezen, het belangrijkste schoolvak, hebben verwaarloosd is onvergeeflijk
Als we niets doen aan de kelderende prestaties in lezen, wordt het een drama, betoogt Aleid Truijens. Voor de economie, het kennisniveau, de arbeidsmarkt, de democratie en vooral voor de toekomstige volwassenen zelf: ‘Goed kunnen lezen is een voorwaarde voor iedere vorm van functioneren’.

Secretaris-generaal van de Europese Commissie Martin Selmay. Beeld Mitch Gee
Secretaris-generaal van de Europese Commissie Martin Selmay.Beeld Mitch Gee

Aanraders van de redactie

Ionica Smeets ontdekt: échte beslissingen worden genomen op het herentoilet
Ionica Smeets dacht eigenlijk dat ze best lekker door het glazen plafond was gekomen, totdat een topbestuurder haar tijdens een diner waarschuwde dat ze cruciale dingen miste. Want de échte beslissingen, die worden niet genomen aan de vergadertafel.

‘Een kruising van Kim Jong-il en Frank Underwood’: de roemruchte EU-topambtenaar Martin Selmayr
Volgens Martin Selmayr zelf wordt zijn invloed schromelijk overdreven. Toch maakt het recente vertrek van de secretaris-generaal van de Europese Commissie ongekend hevige emoties los. ‘Hij duwde alles en iedereen opzij.’

De CO₂-zuigers komen eraan. Kunnen die de planeet helpen af­koelen?
De gedachte is bijna kinderlijk eenvoudig: zuig de CO2 gewoon weer de vervuilde lucht uit. Diverse bedrijven werken eraan. Kan dit het klimaatprobleem helpen oplossen?

Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet heeft al sinds 2017 de beschikking over een eigen ‘partijwagen’.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet heeft al sinds 2017 de beschikking over een eigen ‘partijwagen’.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Politici weten zich geen raad met eigen toeslagen, eenduidige richtlijnen zijn er niet
De verwarring rond de toeslagen voor Tweede Kamerleden is compleet. VVD’er Klaas Dijkhoff stortte deze week zo’n 10 duizend euro aan reiskostenvergoedingen terug, omdat hij via de VVD al een auto met chauffeur heeft. Politici in vergelijkbare omstandigheden, zoals Thierry Baudet en eerder ook Mark Rutte, houden het geld juist wel.

Veel zon, maar ook somberheid – Montpellier heeft twee gezichten
Waar moet je wezen? Wat moet je zien? Schrijver Seppe van Groeningen gidst ons buiten de gebaande paden in de stad waar hij elke maand twee weken woont.

Benjamin Moser over de dagboeken van zijn geliefde, Arthur Japin
Als biograaf snuffelt Benjamin Moser (43) vaak in andermans privéleven. Maar doordat zijn partner, Arthur Japin, zijn dagboeken publiceert, weet Moser ook hoe het is als er over jóúw leven gelezen wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden