Volkskrant AvondMaandag 2 december

Volkskrant Avond: ABN Amro sluit meer dan helft geldautomaten vanwege plofkraken | Ook na zijn veroordeling blijft Bouterse populair: ‘Hij is als mijn zoon’

Redactie
De ravage na een plofkraak in Doetinchem in februari dit jaar. Beeld ANP
De ravage na een plofkraak in Doetinchem in februari dit jaar.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

ABN Amro sluit meer dan helft geldautomaten vanwege plofkraken
ABN Amro heeft maandag iets meer dan de helft van de geldautomaten gesloten om te voorkomen dat ze gekraakt worden. De bank heeft de 470 automaten per direct leeggehaald. De sluiting is volgens ABN Amro tijdelijk.

EU-voorzitter Finland negeert Nederlandse begrotingseisen
EU-voorzitter Finland negeert de eis van Nederland om de nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) te beperken tot maximaal 1.000 miljard euro. Het maandag gepresenteerde Finse budgetvoorstel komt neer op 1.087 miljard euro. Wel houden de Finnen de deur open voor een korting voor Nederland op de EU-betalingen.

Auschwitz-kerstversieringen uit de webwinkels gehaald
Auschwitz is niet alleen een voormalig vernietigingskamp, maar ook een toeristische attractie. Dat is een feit waar de Holocaust-herdenkers mee moeten leven. Maar kerstversieringen met foto’s van het kamp gaan te ver. Amazon en Bol.com hebben ze na protesten uit de handel genomen.

null Beeld

André Rieu schenkt 425.000 euro om Limburgse kinderen muziekles te geven
André Rieu hoopt dat musicerende kinderen weer bevriend raken met andere kinderen die muziek maken. ‘En zo krijg je ja, het klinkt cliché-achtig, een betere wereld.’

Vanavond op tv

De meest invloedrijke vrouw van 2019 schuift vanavond aan bij Pauw (23.00 uur, NPO 1). Wordt Virgil van Dijk uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld? De uitreiking van de Ballon d’Or kunt u vanaf 20.30 uur volgen op RTL 7. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

‘Iets doen’ is niet genoeg voor de burgerslachtoffers van Hawija
In de anti-IS-coalitie is ­ieder coalitieland zelf verantwoordelijk voor militaire acties, en niet Irak, betogen Frederiek de Vlaming en Marjolein Vlieks.

Aanraders van de redactie

Aanhang Bouterse blijft achter president staan: ‘Hij is als mijn zoon’
De Surinaamse president Desi Bouterse heeft ook na zijn veroordeling nog veel aanhangers in Paramaribo. ‘Voor mij is en blijft hij de president. Ik denk dat hij in 1982 deed wat hij moest doen.’

Baby Julius was bijna dood. Zijn ouders maakten samen met zijn artsen een nieuw ziekenhuisprotocol
Baby Julius werd op het nippertje gered, maar er ging veel mis tijdens de behandeling van zijn zeldzame darmaandoening. Zijn ouders en artsen stelden samen een nieuw protocol op.

Barbara Ballendux samen met zoontje Julius.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Barbara Ballendux samen met zoontje Julius.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het Surinaamse slavenregister leerde Maria Karg: ‘Je hoeft je niet te schamen voor het verleden’
Haar overgrootvader, een Duitse slaveneigenaar, was zo beroerd nog niet. Hij kocht overgrootmoeder Jacoba ‘vrij’. Maria Karg weet het dankzij het onlangs online gekomen Surinaamse slavenregister. Karg heeft nu meer vrede met het verleden, dat maandag op de ‘internationale dag voor de afschaffing van de slavernij’ wordt herdacht.

Wie maakt straks de bekendste fietspomp van Nederland? ‘Er komt een dag dat iemand het licht uitdoet’
De bekendste fietspomp van Nederland wordt al veertig jaar lang in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Arnhem. Door de Participatiewet dreigen deze werkplekken langzaam te verdwijnen.

Rapper S10: ‘Het is goed dat je als popster psychische worstelingen benoemt’
Stien den Hollander (18), beter bekend als S10, rapt over over worsteling met depressies en psychosen. Ze krijgt daar talrijke reacties op van haar generatiegenoten. Hoe gaat ze daarmee om?

Nu gingen we het beleven, het gezeur over een ‘onschuldig kinderfeest’
Columnist Sylvia Witteman zette zich schrap toen er een fraai uitgedoste Sinterklaas de markt op kwam schrijden, temidden van zes à acht roetveegpieten. ‘Nu gingen we het beleven, het gezeur over een ‘onschuldig kinderfeest’ dat ‘verpest’ werd door ‘een handvol herrieschoppers’. Wat moest ik doen? Laf luisteren, tegenwerpingen maken, weglopen?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden