nieuwsbrief volkskrant avond

Volkskrant Avond: 800 White Helmets uit Syrië geëvacueerd | Wat vinden de eerste reizigers van de Noord-Zuidlijn?

Goedenavond. Het Israëlische leger heeft zo’n 800 reddingswerkers van de hulporganisatie White Helmets en hun familieleden uit Syrië geëvacueerd. Ze zouden worden bedreigd door het oprukkende Syrische leger. Verder in uw avondnieuwsbrief: deze week kunt u hem goed gebruiken - een ijsmachine. Maar welke is de beste? Lees onze test.

Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Israël haalt 800 vrijwilligers en familieleden van White Helmets uit Syrië

Het Israëlische leger heeft zo’n 800 reddingswerkers van de hulporganisatie White Helmets en hun familieleden uit Syrië geëvacueerd. Ze zouden worden bedreigd door het oprukkende Syrische leger en wachten nu in Jordanië tot ze worden ondergebracht in onder andere Duitsland, Groot-Brittannië en Canada.

Minister Blok biedt Suriname per brief excuses aan: ‘Ik heb uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname per brief formeel zijn ‘oprechte excuses’ aangeboden. Hij schrijft zijn Surinaamse ambtgenoot Yldiz Pollack-Beighle het te betreuren dat zijn beweringen ‘aanstoot hebben gegeven in uw land en daarbuiten’. ‘Ik heb uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen en heb mij in te scherpe bewoordingen uitgelaten.’

Vuurwapens uit de 3D-printer: autoriteiten VS staken verzet tegen verspreiding blauwdruk

Honderdduizend keer. Zo vaak werd in 2013 de handleiding van de toen 25-jarige Cody Wilson gedownload voordat de Amerikaanse autoriteiten deze vier dagen later offline haalden. Met de gegevens uit de handleiding kun je een 3D-pistool printen. Wilson, een wapenactivist, overtrad met zijn upload een regel over internationale wapenhandel. Hij begon een rechtszaak. Nu, na vijf jaar, zegeviert hij alsnog: het ministerie van Justitie heeft zich met een schikking gewonnen gegeven. 

Veel kritiek op het gebruik van Britse kindspionnen

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over het inzetten van ‘kindspionnen’. In de strijd tegen terrorisme, bendeoorlogen, drugshandel en kindermisbruik maken de inlichtingendiensten, zo bleek uit een rapportage van het Hogerhuis, gebruik van informatie die door minderjarigen wordt vergaard. 

Video van de dag

 Het verhaal achter dé Tourfoto van de week: Geraint Thomas met Tom Dumoulin

Terwijl het Nederlandse wielerhart tekeer ging tijdens de bergetappes, zocht onze Tourfotograaf naar de ultieme plek voor de beste foto. Het resultaat? Het moment dat Geraint Thomas Tom Dumoulin bijhaalt. In deze video vertelt Klaas Jan van der Weij het verhaal achter de mooiste foto van de tweede Tourweek.

Vanavond op tv

Discovery is er snel bij met de reconstructie van de ingewikkelde reddingsoperatie om dertien Thaise jongens uit een grot te redden (Discovery, 21.00 uur). Voor de documentaire Het nieuwe Artis zapt u om 20.30 uur naar NPO 2. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Het ov in Amsterdam op de eerste dag van de Noord-Zuidlijn: ‘Lijn 9 opgeheven? Ik zat er gisteren nog in!’

Op de eerste dag dat de Noord-Zuidlijn in Amsterdam officieel rijdt, lijken alle passagiers amateurfotografen, zijn de stations een rustpunt in de drukke stad en is er verwarring en onvrede over de flink gewijzigde dienstregeling van de trams en bussen.

Reizigers in de nieuwe Noord-Zuidlijn. Beeld Marcel Wogram

Column Teun van de Keuken: Betutteling, het eerste woord dat lobbyisten leren op de lobbyistenschool

‘Zodra iemand kritiek op hun werk heeft en pleit voor maatregelen om de verkoop van de producten van zo’n opdrachtgever te beperken, dan drop je als lobbyist de B-bom.’ Teun van de Keuken ondervond het afgelopen week.

Test: Met welke keukenmachine maak je het lekkerste ijs, gewoon thuis?

Zelf ijs maken is leuk en lekker. Welke thuismachine moet je hebben?

Gemor in peloton: veel topsprinters en kopmannen verlieten de Tour al. Zoekt organisatie te veel sensatie?

Veel toppers hebben de Tour de France al verlaten. Vooral de kasseienrit naar Roubaix en de koninginnerit naar Alpe d’Huez maakten veel slachtoffers. En dan zijn er ook nog toeschouwers die de renners het leven zuur maken.

De tweedehands grafsteen: een kans om de uitvaart duurzamer te maken

Wie de uitvaart wil vergroenen, kan niet om een van de grootste vervuilers heen: de grote granietblokken uit veelal India en China. Steenhouwer Carlo van Mierlo probeert de grafstenen te recyclen en ziet vraag en aanbod groeien.  

Grafsteen op weg naar nieuwe bestemming. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Column Stefano Keizers: In de komende 416 woorden ga ik vrede op aarde stichten

‘De wereld is verrot en de Apocalyps is aanstaande. Gelukkig geeft de Volkskrant mij deze week de ruimte om alle problemen van de kaart te vegen. In de komende 416 woorden ga ik vrede op aarde stichten. Ik heb lang nagedacht, ik ben pragmatisch en nederig te werk gegaan en ik heb de kwestie opgelost. Ik verzeker je dat er geen beter idee gevonden zal worden’, schrijft Stefano Keizers in zijn eerste column voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.