Volkskracht ochtend: Strengere inburgering: extra toets voor migranten | IS-konvooi maakt spooktocht door Syrië

Goedemorgen. Migranten die al via een staatsexamen waren ingeburgerd, moeten alsnog extra toetsen maken over Nederlandse gebruiken om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Verder in de Volkskrant Ochtend: Een konvooi vol IS-strijders maakt een spooktocht door Syrië en waarom George Clooney zo maar eens een gooi zou kunnen doen naar het presidentschap van de VS.

null Beeld null

Terwijl u sliep

Strengere regels inburgering: geslaagde migranten moeten opnieuw toets afleggen
Migranten die al via een staatsexamen waren ingeburgerd, moeten van de IND ineens alsnog extra toetsen maken over Nederlandse gebruiken om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

CBS: uitstoot broeikasgas in Nederland stijgt - ondanks Klimaatakkoord Parijs
In Nederland was in 2016 de uitstoot van broeikasgassen 1 procent hoger dan een jaar eerder. De chemische industrie stootte meer uit en er is meer aardgas verbruikt voor de verwarming van huizen en kantoren.

Nederland volgens nieuwe studie wereldwijd voorloper in autonoom en elektrisch rijden
Nederland staat er wereldwijd het best voor als het gaat om de invoering van autonoom en elektrisch rijden. Wat betreft infrastructuur, regelgeving en interesse van automobilisten staat het land nummer één, stelt adviesbureau Roland Berger na een vergelijking van elf landen. Dit is opmerkelijk, omdat Nederland nauwelijks een eigen auto-industrie kent.

In enige tv-debat voor Duitse verkiezingen waren Merkel en Schulz het vaak met elkaar eens
'Heel gaaf, mevrouw Merkel.' Dat was misschien wel het meest betekenisvolle zinnetje in het Duitse verkiezingsdebat zondagavond tussen bondskanselier Angela Merkel en haar sociaaldemocratische uitdager Martin Schulz.

Vandaag in het nieuws

Vandaag wordt het proces tegen Mark de J. (30), moordverdachte in de zaak-Koen Everink, voortgezet. De inschrijftermijn sluit voor het PvdA-voorzitterschap. Tot nu toe zijn er drie kandidaten. In Rome gaat 's nachts de waterdruk omlaag in verband met de aanhoudende droogte.

Aanraders van de redactie

Het IS-konvooi begon als een schoolreisje en is nu een diplomatieke nachtmerrie
Een konvooi met zeventien bussen vol IS-strijders maakt al een week een spooktocht door Syrië. Tot frustratie van de Verenigde Staten, Hezbollah, de Iraakse overheid en niet te vergeten IS zelf. (+)

Via het nieuwe seizoen van Narcos bereikt koloniale geschiedenis de Nederlandse beeldbuizen
"Wellicht biedt het stukje Curaçaopromotie voor de geïnteresseerden in Nederland ook iets meer inzicht in hoe het zover heeft kunnen komen dat het op Curaçao misschien niet altijd even helder is waar de onderwereld eindigt en de bovenwereld begint." (+) Lees hier de volledige column van Sheila Sitalsing

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Na roes splitst Kenia zich weer op: de politieke polarisatie wordt weer gevoed
Opperrechter David Maraga heeft de uitslag van de presidents-verkiezing in Kenia ongeldig verklaard. Naast trots over die uitspraak tekenen de etnische scheidslijnen zich alweer af. 'We staan niet toe dat een Kikuyu president wordt!'

'Ons onderwijs trapt hard op de rem van de verbeelding'
De wetenschap staat onder druk. Daarover zal vandaag tijdens de opening van het Academisch Jaar veel worden gesproken. Twee betrokkenen over het krachtenspel.

Aanhangers van oppositieleider Raila Odinga luisteren in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, naar sprekers over de nieuw te organiseren verkiezingen. Beeld null
Aanhangers van oppositieleider Raila Odinga luisteren in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, naar sprekers over de nieuw te organiseren verkiezingen.

Er bestaan diverse George Clooney's, maar met zijn nieuwe film Suburbicon is deze George Clooney boos
Regisseur George Clooney spreekt op het filmfestival van Venetië als over zijn film Suburbicon, en over de donkere wolk die boven de VS hangt. Kan hij geen president worden?

Hoe ouders naar de rechter stapten om hun dochter in een andere klas te krijgen - en er toen vandoor gingen
Laten we de dochter 'Emilie' noemen en het daarbij laten. Het meisje is pas 7 jaar oud en kan dit allemaal ook niet helpen. Zij deed alleen maar wat kinderen soms doen: thuis in huilen uitbarsten, omdat ze dit schooljaar niet in dezelfde klas als haar vriendinnetjes is ingedeeld. Lees hier de volledige verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden